- «Ris bak speilet» har hjulpet

Trond Giske er storfornøyd over at statlige lederlønner har sunket.

FORNØYD: Trond Giske fornøyd med å ha moderert lederlønnsveksten.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORNØYD: Trond Giske fornøyd med å ha moderert lederlønnsveksten. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I februar i år var det like før Giske ble instruert av sine rødgrønne partifeller til å reforhandle lederlønningene i flere statlige selskaper. Slik ble det ikke. Nå viser nye tall at den statlige lederlønnsveksten likevel har sunket.

Giske blir hørt Nye tall viser at fastlønnen for sjefene i selskaper under Nærings- og handelsdepartementet har gått ned med 1,2 prosent årlig siden 2008. Det synes Trond Giske er en positiv utvikling.

- Vanlige folks lønnsutvikling må gjenspeiles i de statlige lederes lønnsutvikling. Vi er opptatt av at forskjellene i samfunnet ikke skal bli for store, sier Giske.

Næringsministeren sier han tydelig har oppfordret til en lønnsmoderasjon i de statseide selskapene. Han har blant annet satt grenser for fallskjermer- og pensjonsordninger.

- Vi har lykkes med det målet vi har satt oss. Tallene viser at godtgjørelsene prosentvis har vokst saktere enn den generelle lønnsveksten i Norge. Mer kan vi ikke forvente, sier Giske til Dagbladet.

«Ris bak speilet» Dagbladet skrev tidligere i år om SVs Hallgeir Langelands oppfordringer til Giske om å engasjere seg sterkere for å få ned lederlønningene.

- Jeg ville kjøre tøft. Jeg er forbanna på at statlige ledere har to til ti ganger mer i lønn enn statsministeren, sa Langeland til Dagbladet.

På spørsmålet om Giske har vært «tøff», mener næringsministeren tallene taler for seg selv.

- Vi har gjort oppfølgingen av moderasjonen i lederlønn til et kriterium for de som skal gjenvelges eller byttes ut i styrene.

Som statlig eier er den eneste muligheten til innflytelse for lederlønn gjennom valg av styremedlemmer. Giske mener påvirkningen av styrevalgene kan være en medvirkende årsak til den positive utviklingen

- Jeg tror litt «ris bak speilet» har fungert. Vi kan ikke instruere styret, men vi kan velge styremedlemmer som tar dette på alvor.

Tilfredsstillende resultater Tallene næringsministeren legger frem viser en årlig nedgang på 0.9 prosent for alle børsnoterte selskaper med statlig eierandel, som blant annet Statoil faller under.

I det omdiskuterte statlige eiendomsselskapet Entra har lederlønnen økt med 11.1 prosent siden 2006, men pensjonskostandene har tilsvarende  gått ned med 29.1 prosent.

-  Hvordan selskapene fordeler godtgjørelsene er ikke viktig for oss, det er totalbildet og summen som tydelig viser en moderasjon. Det er tilfredsstillende, sier Giske.