Risikabel omfavnelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går satt den amerikanske presidentkandidaten Barack Obama foten på europeisk jord for første gang i sitt liv. Etter samtalene med statsminister Gordon Brown i London går ferden videre til Berlin og Paris. Besøket blir kort, fordi Obama vet at popularitet i Europa ikke er ensbetydende med popularitet i USA. Snarere tvert imot. Valgnederlaget til John Kerry i 2004 viste at både opphold og popularitet i «den gamle verden» raskt kan oppfattes som elitepreget av store grupper amerikanske velgere.

Barack Obama er en populær mann i Europa selv om han i sin store utenrikspolitiske tale for kort tid siden knapt nok nevnte verdensdelen. Like fullt er hans utenrikspolitiske strategier med dialog, utviklingshjelp og kamp mot klimaendringene helt sentrale og ikke så ulike europeisk politikk. Omfavnelsen han vil få i London, Berlin og Paris gjør reisen til en slags risikosport selv om konkurrenten John McCain også vil ta sin rundtur i Europa før presidentvalget.

Europareisen vil gi oss et inntrykk av hvordan Obama takler dette dilemmaet og om han er den statsmannen han vil framstå som. Så langt gjør han klokt i å velge seg et annet sted enn tyskernes nasjonalsymbol, Brandenburger Tor, som talerstol når han besøker Berlin. Det er forståelig at forbundskansler Angela Merkel ikke ønsker at et så viktig symbol skal brukes som kulisse i den amerikanske valgkampen. John F. Kennedy var faktisk amerikansk president da han uttalte de berømte ordene «Ich bin ein Berliner» i et delt Berlin i 1963.

Utenriksturneen til Obama fortsetter til Midtøsten hvor Israel og Jordan står på programmet. Afghanistan og Irak er inkludert. Det er viktig at Obama nå klarer å markere seg som en internasjonal leder, men vi må huske at publikummet først og fremst er amerikanske velgere.