Risikabelt atomforsvar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • USA og Russland skal fortsette en dialog om forsvar mot atomraketter. Avtroppende president Bill Clinton er fortsatt innstilt på å avslutte sin presidentperiode med en beslutning om å bygge et begrenset rakettforsvar. Clinton vil helst slippe å bryte avtalen fra 1972 som forbyr testing, bygging og utplassering av rakettforsvar. Denne ABM-avtalen er selve fundamentet som de seinere atomnedrustningsavtalene bygger på. USA ønsker å få Russland med på å endre ABM-avtalen slik at den tillater både USA og Russland å bygge et slikt system som USA nå planlegger. USA håpet å oppnå en slik enighet under toppmøtet i Moskva, men mislyktes.
  • President Vladimir Putin svekket ikke den russiske motstanden mot USAs planer under toppmøtet. Dersom et rakettforsvar er teknisk mulig å konstruere i dag, er det bare USA som eventuelt kan gjennomføre prosjektet om et forsvar som kan ramme atomstridshoder idet de nærmer seg sitt mål fra rommet. Rett før toppmøtet foreslo Putin et annet forsvarskonsept som er rettet mot rakettene i oppskytingsfasen. Dette er mer akseptabelt for Russland, men USA er ikke lenger interessert i en slik løsning. Flertallet av landene i NATO er mer enig med Russland enn med USA i denne saken. CIA har rapportert til president Clinton at hans planer om et rakettforsvar kan utløse et farlig rakett- og atomkappløp mellom Kina, India og Pakistan.
  • Bill Clintons planer om likevel å bygge et rakettforsvar er et alvorlig faresignal om at USA som verdens gjenværende supermakt, nå lytter stadig mindre til både gamle allierte og tidligere motstandere. Denne holdningen kan lett bli forsterket i løpet av den pågående presidentvalgkampen, der George W. Bush allerede går inn for et langt mer omfattende rakettforsvar enn det Clinton planlegger, til en kostnad av minst 500 milliarder kroner.
  • Putin lot være å sette denne saken på spissen. Vi håper at USA vil vike tilbake for en politikk som kan stanse atomnedrustningen før den er gjennomført.