DREPT: Hilda Feste ble funnet voldtatt og brutalt drept i sin leilighet 1. nyttårsdag i år.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
DREPT: Hilda Feste ble funnet voldtatt og brutalt drept i sin leilighet 1. nyttårsdag i år. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/DagbladetVis mer

Risikerer 21 år for drap på Hilda Feste (98)

19-åringen som har stått tiltalt for voldtekt og drap på Hilda Feste (98) får dommen klokka 13.00.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Aktor og statsadvokat Gert Johan Kjelby la ned påstand om 21 års ubetinget fengsel under sin avslutningsprosedyre. Han mente at bevisene mot 19-åringen var overveldende.

- I denne saken er bevisbyrden lett å bære. Det er tiltalte som er skyld i voldtekt og drap på Hilda Feste. Han har begått drapet for å skjule voldtekten. Det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter. Bevisene er nokså overveldende for hva som skjedde første nyttårsdag, sa Kjelby i Nordhordland tingrett.

I retten har han lagt fram finger og handlfateavtrykk, fotavtrykk fra tiltaltes sko på åstedet og DNA-profilene fra tiltalte på hennes bukse og hennes DNA i tiltaltes bopel.

- Disse bevisene er tilstrekkelig som fellende bevis, sa aktor.

Om tiltaltes motiv, sa Kjelby:

- Karakterdrap
- Tiltalte ønsker åpenbart ikke å bli assosiert med sine søk etter eldreporno. Det visste heller ingen andre om, men det finnes både på hans mobil og hans datamaskin. Dette har han åpenbart funnet interessant. Vi må stille spørsmål om tiltalte ville erkjenne, ikke minst overfor sine nærmeste, at han har voldtatt og drept en 98 år gammel kvinne i hennes omsorgsbolig. Det ville være et karakterdrap på seg selv, sa Gert Johan Kjelby.

STRENG PÅSTAND: Aktor og statsadvokat Gert John Kjelby har lagt ned påstand om 21 år i fengsel for 19-åringen. Tegning: Fedor Sapegin
STRENG PÅSTAND: Aktor og statsadvokat Gert John Kjelby har lagt ned påstand om 21 år i fengsel for 19-åringen. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer

Bistandsadvokat Beate Hamre la ned påstand om oppreisning og erstatning på tilsammen rundt 340 000 kroner til Hilda Festes etterlatte.

- Full frifinnelse
Forsvarsadvokat Rolf Knudsen la ned påstand om full frifinnelse, eller subsidiært at tiltalte ble behandlet på mildeste måte.

Han stilte spørsmål om tiltalte kan ha vært på åstedet uten å ha gjort de omtalte handlingene.

- Spørsmålet er om det kan være en annen som har gjort seg skyldig i handlingene, og at tiltalte av en eller annen grunn har kommet seg inn i leiligheten og avsatt sine spor etter at drapet har funnet sted, sa forsvareren.

DREPT: Hilda Feste ble drept i en alder av 98 år. Foto: Privat
DREPT: Hilda Feste ble drept i en alder av 98 år. Foto: Privat Vis mer