Risikerer 21 års fengsel for Bandidos-bombe

Sju tiltalte risikerer 21 års fengsel for bomben som sprengte Bandidos' hovedkvarter i fillebiter og drepte en tilfeldig forbipasserende kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Disse satans drapsmenn, disse umenneskene, må vi få tak i, og de må straffes etter de lovene vi har i dag», sa daværende statsminister Thorbjørn Jagland til NTB kort tid etter den tragiske eksplosjonen like før midnatt 4. juni i 1997.

Nærmere fem år etter bombeattentatet mot MC-klubben Bandidos sitt hovedkvarter i Drammen skal saken mandag opp for Drammen tingrett. Sju menn vil sitte på tiltalebenken. Alle har tilknytning til motorsykkelklubben Hells Angels (HA), og samtlige av dem må svare for tiltalen som lyder på mordbrann.

Traff ikke målet

Hovedkvarteret ble sprengt i fillebiter. Tre personer som er var inne i bygningen kom seg på mirakuløst vis ut i live, men bomben krevde et uskyldig liv. 51 år gamle Irene Astrid Bækkevold kjørte forbi MC-klubbens lokaler sammen med sin mann da den voldsomme eksplosjonen skjedde. Hun ble dermed det første uskyldige offeret i det mange kaller «MC-krigen».

Målet for bomben var trolig Michael Garzia Lerche Olesen. Han er i dag norsk Bandidos-president, men var tidligere øverste sjef for HA i Danmark. Han var blant dem som kom seg ut.

HA-presidenten i Oslo, Torkjell Alsaker, ble raskt siktet og varetektsfengslet, men måtte løslates da politiet ikke hadde gode nok beviser for å holde ham fengslet.

Lurt av politiet

I august 2001 kom imidlertid det politiet betegner som et gjennombrudd. Da fortalte HA-medlemmet John Gerhard Berg at Alsaker hadde gitt ham i oppdrag å gjennomføre bombeangrepet i Drammen. Berg trodde han snakket med HA-presidenten i Stockholm, men i virkeligheten var samtalepartneren en politimann som tok opp hele samtalen på lydbånd.

Dermed hadde Berg viklet seg inn i politiets garn. Han bekreftet også senere i politiavhør det han hadde sagt til politiagenten. 36-åringen oppga videre navnet på fem andre personer som var involvert i saken.

Berg skal nå ha brutt med HA, men er selv tiltalt i saken. Han risikerer dermed lovens strengeste straff. Samtidig er han aktoratets kronvitne og den direkte grunnen til at sju personer er tiltalt for mordbrann.

Hakk i hæl

Bomben forårsaket enorme ødeleggelser i området rundt hovedkvarteret i Konnerudgata. Listen over ødeleggelser er lang. Totalt beløper skadene seg til drøye 285 millioner kroner.

Det er satt av fire uker til saken, og politiet har lagt opp til et massivt sikkerhetsoppbud. Alle de tiltalte er varetektsfengslet og vil ha politi eller fengselsbetjenter i hælene uansett hvor de går mens de er i Drammen tingrett.

(NTB)

STRENG STRAFF: De sju tiltalte risikerer 21 års fengsel dersom de blir kjent skyldige.