Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Risikerer 21 års fengsel for gruppevoldtekt

Oslo-politiet har siktet fire menn for gruppevoldtekt mot en kvinne. Ifølge siktelsen skjedde sexovergrepet bare timer etter at strafferammen for denne typen lovbrudd var skjerpet fra 15 års fengsel til lovens strengeste straff - 21 års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siktelsene er de første her i landet etter den nye voldtektsparagrafen. Loven trådte i kraft 11. august i år.

Natt til lørdag 12. august, under ett døgn seinere, skal kvinnen ha blitt voldtatt på et nachspiel i en leilighet på Sofienberg i Oslo. Kvinnen har forklart at hun bare husker små glimt av voldtekten, og at hun trolig ble dopet ned.

«Frivillig»

Politiet rykket ut til leiligheten og pågrep tre menn på 18, 19 og 22 år. Siden ble en 32-åring også pågrepet og siktet for gruppevoldtekt. Alle ble varetektsfengslet, men en av dem er seinere løslatt. En av de fire har i forhørsretten erkjent å ha hatt sex med kvinnen, men hevder det var frivillig.

Den nye loven som kan gi gruppevoldtektsmenn 21 år fengsel, kom som en reaksjon på det generelt lave straffenivået i norske voldtektssaker. Flere politimestrer ba i en høringsrunde Justisdepartementet om å skjerpe voldtektsstraffene. Det samme synet ga Høyesterett og interesseorganisasjoner uttrykk for. Byråkrater og stortingspolitikerne fulgte opp, og skjerpet straffene.

Til Høyesterett

Hadde den angivelige voldtekten skjedd før den nye loven trådte i kraft, ville straffenivået vært langt lavere. Blir de fire, som nå er siktet, tiltalt og dømt, ender saken helt sikkert i Høyesterett.

Det interessante blir da hvor Høyesterett legger straffenivået for gruppevoldtekt - basert på den siste straffeskjerpelsen.

I en liknende sak for ett år siden i Oslo byrett ble fire menn dømt for voldtekt av en 16-åring. De fikk straffer på mellom ett og et halvt år og to og et halvt år.