Risikerer 40 års fengsel

Rettssaken mot togbomberne i Madrid starter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De syv hovedtiltalte etter togbombingen i Madrid 11. mars 2004 risikerer å bli dømt til 30 års fengsel hver for drapene på 191 mennesker, og 18 års fengsel hver for forsøk på drap på 1.820 mennesker når rettssaken mot dem starter i Madrid i dag. Til sammen 29 tiltalte må stille i retten. Ingen risikerer imidlertid fengsel i mer enn 40 år, som er maksimumsstraffen i Spania.

Sikkerheten i den Spanske hovedstaden er skjerpet i forbindelse med åpningen av rettssaken hvor 100 eksperter og 600 vitner er innkalt. Det er ventet at rettssaken vil vare ut juni 2007, melder nyhetsbyrået AP.

Bombeterroren ble gjennomført med 10 ryggsekk-bomber som eksploderte i passasjervogner på forstadsvogner. Tre andre bomber ble uskadeliggjort av politiet.

Bombingen er kalt den mest traumatiske hendelsen siden borgerkrigen i Spania på 30-tallet. De syv hovedmistenkte i saken er mistenkt for å ha forbindelser med radikale islamistiske grupper er tiltalt for drap og tilknytning til terrorist-organisasjoner.

De resterende 22 tiltalte må svare på tiltale om ulovlig våpen-innehav, tilhørighet til terrorist-organisasjoner, eller for å ha samarbeidet med slike organisasjoner.


Islamistiske ekstremister tok på seg ansvaret for bombene og uttalte at det var en hevnaksjon mot Spanias tilstedeværelse i Irak.

Av de 12 antatte hovedmannene bak bombingen er det bare tre som står tiltalt. De resterende ni er enten døde eller fortsatt på rømmen.

Rettssaken blir beskrevet som Spanias største i moderne tid.

BOMBEOFFER: I alt 191 mennesker mistet livet under terror-bombingen rettet mot Madrids forstadsbaner 11. mars 2004. Foto: AP
BOMBEOFFER: I alt 191 mennesker mistet livet under terror-bombingen rettet mot Madrids forstadsbaner 11. mars 2004. Foto: AP Vis mer