Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Risikerer 4,5 års fengsel for nakenstunt

Mer tyrkisk pepper i vente for østfoldinger på tur til Alanya. Nå er også promilleprøvene klare.

 SUR TYRKISK PEPPER:  Her den ene av Alanyia-turistene fra Østfold i rumpepositur foran statuen av det moderne Tyrkias grunnlegger Mustafa Kemal Ataturk natt til 3. august i år. Nå kan stuntet bli belønnet med 4,5 års fengsel. FOTO: Özgür Ylmaz, DHA.
SUR TYRKISK PEPPER: Her den ene av Alanyia-turistene fra Østfold i rumpepositur foran statuen av det moderne Tyrkias grunnlegger Mustafa Kemal Ataturk natt til 3. august i år. Nå kan stuntet bli belønnet med 4,5 års fengsel. FOTO: Özgür Ylmaz, DHA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I begynnelsen av august ble to menn i 20-årene fra Østfold pågrepet av politiet og sendt ut av Tyrkia for blotting ved foten av en statue i feriebyen Alanya av landsfaderen Mustafa Kemal Atatürk - grunnleggeren av den tyrkiske republikken.

Nå blir det mer tyrkisk pepper på de to østfoldingene hvis de noen gang oppsøker Tyrkia igjen.

Statsadvokaten i feriedistriktet der mer enn to nordmenn har tatt en drink for mye, har nå tiltalt de to turistene for majestetsfornærmelse etter den tyrkiske grunnlovens paragraf 5816.

Opptil 4,5 år Denne loven har en strafferamme på mellom 18 måneder og 4,5 år, melder det tyrkiske nyhetsbyrået DHA.

Norge har ingen utleveringsavtale med Tyrkia, men nordmennene risikerer å bli dømt in absentia og sendt til soning så raskt de viser seg i landet.

Ifølge tiltalen hadde de to nordmennene 0,54 og 0,88 i promille ligger etter at de ble pågrepet med buksene nede og bar rumpe på utstilling til nattevandrere ved 03.30-tiden natt til 3. august.

- Dette er en sak mellom tyrkiske myndigheter og de personene det gjelder. Så vidt vi kjenner til er ikke norske myndigheter blitt involvert i denne saken, sier Utenriksdepartementets pressevakt Frode Overland Andersen til Dagbladet.

Kyssing forbudt Han minner om at det er opp til hvert enkelt besøkende å respektere lover og regler i de landene man besøker - selv om reglene for folkeskikk er annerledes i Norge.

- Vi hører innimellom om nordmenn som må stå til rette for brudd på elementære regler der de er på tur. I flere Golf-stater er det for eksempel forbudt å kysse på gata. I likhet med Tyrkia har Thailand strenge regler for majestetsfornærmelse, som å brenne sedler eller ødelegge bilder med motiv av kongefamilien.

- Og i flere land er det påbudt å vise legitimasjon på ekteskap hvis to personer møter opp på hotell for å leie felles rom, sier Overland Andersen.

UD eller den lokale ambassaden blir bare kontaktet hvis det hvis nordmenn i trøbbel eller lokale myndigheter selv ber om det.

Vitner ringte politiet Ingen av de to tiltalte Østfold-mennene svarte på Dagbladets henvendelse lørdag kveld.

De skal begge ha beklaget hendelsen, og ha opplyst at de ikke var klar over at statuen de klatret i og viste fram bakstussen foran, var den moderne tyrkiske stats grunnlegger.

Det var vitner som tipset politiet om nakenstuntet, og de to ble pågrepet etter kort tid. 

  

 SJEFER:  Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan taler til partifeller i hovedstaden Ankara 11. juli i år med bilder av seg selv (til høyre) og Tyrkias landsfader Mustafa Kemal Atatürk. FOTO: ADEM ALTAN, AFP/ NTB SCANPIX.
SJEFER: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan taler til partifeller i hovedstaden Ankara 11. juli i år med bilder av seg selv (til høyre) og Tyrkias landsfader Mustafa Kemal Atatürk. FOTO: ADEM ALTAN, AFP/ NTB SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media