Risikerer å betale 600 000 kroner

Dersom ikke Arne Olav Brundtland hamret ut boka «Gift med Gro» på godt under 40 timer, kan han neppe slippe unna med å betale 28 prosent skatt. Med vanlig beskatning må Brundtland punge ut med 600 000 kroner ekstra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom aktiviteten har foregått innenfor en kortere periode i løpet av året, skal kravet til tidsbruk avkortes forholdsvis, opplyser Ole Gjems-Onstad, professor i skatterett ved Handelshøyskolen BI.

Han forklarer at noe av hensikten med denne regelen er å knipe dem som driver heltidsarbeid i en kortere periode. I utgangspunktet skal det være deltidsarbeid som kommer inn under 300-timersregelen.

Klapret i vei?

Arne Olav Brundtland har ved flere anledninger hevdet at han har skrevet boka mellom det tidspunktet Gro gikk av - 25. oktober - og ekteparets bryllupsdag - 9. desember - da boka ble lansert.

I så tilfelle har han ikke engang hatt 40 timer på seg til å skrive om sitt liv med den forhenværende statsministeren.
300 timer likelig fordelt utover året, gir 25 timer til rådighet hver måned.

Høyres nestleder Børge Brende mener Arne Olav Brundtland etter de opplysninger han selv har gitt må ha skrevet boka på bare 25- 30 timer for å oppnå kapitalbeskatning (28 prosent) etter delingsmodellen.

- Slik jeg forstår forskriften er det ikke tvil om at det må skje en avkorting av de 300 timene. Hvis virksomheten bare pågår i én av årets 12 måneder, må skatteyteren ha arbeidet under en 12-del av 300 timer for å slippe med kapitalbeskatning.

Brende peker dessuten på at 300-timersvilkåret ikke er ment for denne type virksomhet.

Likhet

Professor i skatterett, Ole Gjems-Onstad, mener det er «utvilsomt» at de 300 timene må få en forholdsmessig avkorting.
- Hordan kunne en slik sak gå gjennom?

- De aller fleste saker i Oslo tas ikke opp til reell behandling.

- Men nå vil det da være naturlig at Oslo likningsnemnd tar opp saken?

- Det er opplagt at regelen vil bli påberopt av andre skatteytere. Hvis saken blir stående, må vi gå ut fra at det vil bli lagt til grunn en langt mer liberal tolkning enn det man vanligvis har lagt til grunn. Prinsippet om likebehandling gjør at saken virker uheldig slik som den står, sier Gjems-Onstad.