Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Risikerer å dø før hun kommer til Norge

Tyrkiske myndigheter slipper henne ikke ut samtidig som hun ikke får behandling.

SØNNENE BISTÅR: Sammen med mannen Kahled Mohammed Hameed får Saila hjelp og støtte av sine to sønner. Alle foto: Privat
SØNNENE BISTÅR: Sammen med mannen Kahled Mohammed Hameed får Saila hjelp og støtte av sine to sønner. Alle foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

263 syriske flyktninger som har fått opphold i Norge har stått fast i Tyrkia siden i august.

4. november så sa justisminister Anders Anundsen at han trodde på snarlig løsning og at det ikke lenger var problem med utreisen.

Siden det har ingen ting skjedd og mange av flyktningene er  alvorlig syke og har ikke et sted å bo:

Syriske Saila Manan Rsho er alvorlig syk med kreft og har fått opphold i Norge.

- Hun har ikke fått behandling for kreften i magen på 1,5 år og hun trenger blodoverføring. Hun er så syk at hun ikke greier å gå. Det eneste hun får her er smertestillende to ganger om dagen, forteller mannen til Saila, Kahled Mohamed Hameed (56) fortvilet. Kona Saila Manan Rsho er 50 år.
 
Har opphold i Norge De 263 syriske flyktningene ble godkjent og klarert av norske myndigheter i august og juli og blitt kurset i både norsk språk og kultur.

Grunnen til at de ikke slipper ut er at tyrkiske myndigheter krever at de må ha pass skal de kunne reise ut. Dette til tross for at norske myndigheter har klarert identiteten deres.

- En av de viktigste årsakene til at vi ble akseptert av Norge er hennes sykdom og at hun skulle få komme til Norge og få behandling, sier ektemann Kahled Mohammed Hameed mens tiden går og kona blir stadig verre.

De to har fire barn sammen. Dagbladet har sett en tyrkisk legeerklæring som slår fast at kona hans har kreft og trenger operasjon og behandling straks.
 
Blir blind Familiefaren Mustafa Hussein (36) har tre barn og sliter med alvorlig øyesykdom. Han er blind på ett øye og er i ferd med å miste synet på det andre:

SVULST: Ultralydbildene viser svulsten om Saila Manan Rsho lider av fra   fra ulike vinkler. De mørke områdene viser tumoeren hun har i magen. Familien forteller Saila ikke greie å gå lenger.
SVULST: Ultralydbildene viser svulsten om Saila Manan Rsho lider av fra fra ulike vinkler. De mørke områdene viser tumoeren hun har i magen. Familien forteller Saila ikke greie å gå lenger. Vis mer

- Jeg får ikke behandling og operasjonen jeg trenger her i Tyrkia. Jeg prøvde å få behandling her, men ble avvist fordi jeg komme fra Syria. Jeg fikk opphold i Norge på grunn av min sykdom og muligheter for behandling, forteller Hussein. På mail så har kona hans sendt en tyrkisk legeerklæring der det står at han må ha operasjon for å ikke miste synet på begge øynene.

- Alt jeg vil er å komme til Norge, få behandling og skaffe meg en jobb slik at jeg kan gi tilbake til Norge og forsørge familien min.
 
Skulle reise i september Flyktningene fikk høre at de skulle reise allerede i starten av september og mange av dem reiste til flyplassen i Istanbul som de fikk beskjed om av FN. På flyplassen ble de nektet utreise. Siden da forteller de at de ikke har fått noe informasjon fra norske myndigheter om når de kan reise.

Mange av dem solgte alt de eide og flere bor nå på gata fordi de ikke har en plass å bo.

4. november skrev justisminister Anders Anundsen dette som svar på spørsmål fra stortingsrepresentant Karin Anders (SV): - Jeg håper vi i samarbeid med tyrkiske myndigheter raskt vil finne en løsning, slik at flyktningene kan komme til Norge snarest mulig.
 
- Ren neglisjering Karin Andersen er nå svært kritisk til at ingen ting har skjedd den siste måneden:

- Norske myndigheter må ta rask kontakt med uttatte kvoteflyktninger og sikre rask transport og fange opp om noen er syke, det må være rutine. Myndighetene vet jo fra UNHCR om noen er skadet eller syke så det virker som ren neglisjering, særlig etter at Justisministeren vet om saken og har lovet fortgang. Norske myndigheter må sørge for medisinsk behandling for de alvorlig syke om det tar tid å få dem ut av Tyrkia, sier Andersen.

Nå har SV-representant Ingunn Gjerstad sendt spørsmål til justisminister Anundsen og spurt om han kan garantere at flyktningene får reise ut snarlig og at de får nødvendig behandling.
 
Frp bekymra Statssekretær i Justisdepartementet Jøran Kallmyr fra Frp ville ikke stille intervju, men sendte kommentarer på epost. Kallmyr skriver blant annet:

«Situasjonen er svært bekymringsfull. Regjeringen har tatt opp situasjonen flere ganger med tyrkiske myndigheter på ulike nivåer. Utenriksministeren tok senest opp saken i møte med sin tyrkiske kollega 3. desember».

Han forteller at flere andre land som skal ta i mot syriske flyktninger fra Tyrkia har det samme problemet:

«Forklaringen vi har fått på dette er at tyrkiske utlendingsmyndigheter går gjennom sakene på nytt, og at de har bedt om ytterligere informasjon fra høykommissæren for flyktninger for å kunne gi utreisetillatelser».
 
Regjeringen vet ikke når flyktningene vil slippe ut. Den kommende uken vil flere familier med pass slippe ut:

STØTTER KONA: Saila får hjelp og støtte fra mannen Kahled Mohammed Hamee: - Jeg tar henne med til legevakta annenhver dag. Der får hun smertestillene, forteller Hameed.
STØTTER KONA: Saila får hjelp og støtte fra mannen Kahled Mohammed Hamee: - Jeg tar henne med til legevakta annenhver dag. Der får hun smertestillene, forteller Hameed. Vis mer

«Men det vil fortsatt være over 220 syriske overføringsflyktninger igjen i Tyrkia som venter på å få reise til Norge. Regjeringen vil fortsette å følge opp saken med håp om en snarlig løsning fra tyrkiske myndigheters side».

Kallmyr svarte ikke på Dagbladets spørsmål hva norske myndigheter vil gjøre for å sikre medisinsk oppfølging av flyktningene. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling