Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Risikerer å få sparken for å snuse på jobben

Svensk kommune innfører snusforbud for ansatte fra 1. april.

 SNART FORBUDT PÅ JOBB:  Den svenske kommunen Hammarö innfører snusforbud på jobb fra 1. april. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas, NTB Scanpix.
SNART FORBUDT PÅ JOBB: Den svenske kommunen Hammarö innfører snusforbud på jobb fra 1. april. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra 1. april er det ikke bare røykeforbud på jobben for kommunalt ansatte i de «norske» grenseområdene i Sverige.

Da innfører Hammarö kommune sør for Karlstad også snusforbud på jobb som første av 13 Värmland-kommuner som allerede har røykeforbud.

Og ikke noe forbud uten straffreaksjoner: etter advarsel for snusing risikerer kommuneansatte i Hammarö å bli sagt opp fra jobben, skriver Värmlands Folkblad og refererer til det kommunale vedtaket bak det kommende forbudet.

Det framkommer ikke entidig om det er mer enn en snusadvarsel som gir grunnlag for sparken.

Men vedtaket er ingen aprilspøk.

OK for fagforbundet
Lederen for det største fagforbundet i Hammarö, Kommunal, ser ingen store problemer med forbudet.

- Våre medlemmer får betalt av arbeidsgiveren for å utføre en jobb i arbeidstiden. Hva de gjør i pausene, kan ingen blande seg opp i, sier fagforeningslederen til avisa.

Fagforbundet, som tilsvarer norske Kommuneforbundet har «velsignet» snusforbudet mot at arbeidsgiver skal tilby hjelp til ansatte som vil slutte å røyke eller snuse.

Sjefen: - Ikke angiveri
Kommunalsjef Caroline Depui har arbeidsgiveransvaret for at snusforbudet blir respektert.

- Vi kommer ikke til å ha noe tobakkspoliti på arbeidsplassen, og vi vil heller ikke ha noen angivervirksomhet. Det er opp til sjefene å påpeke hva som gjelder på arbeidsplassen. Så vil våre medarbeidere forhåpentligvis finne seg i det. Ellers må kommunen reagere med de virkemidler som finnes i kommunen, forklarer kommunalsjefen til Värmlands Folkblad om hvordan snusforbudet skal håndheves.

Hun påpeker at helsemessige årsaker er grunnen til det nye forbudet.

Juridisk ekspert i sivilrett, Jenny Julen Votenius, tør ikke spå hvordan en prøvesak om oppsigelse på grunn av snusing vil ende opp i rettssystemet.

- Det regnes som en innskrenkning av arbeidstakers integritet. Dermed blir det en avveining mellom arbeidsgivers bestemmelsesrett og den ansattes krav på beskyttelse av private forhold, sier sivilrettseksperten til avisa.

Snusfornuften vil vise.