ÅPNER: Norske myndigheter fraråder reiser til Spania. Likevel har flere nordmenn valgt å dra. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Corona:

- Risikerer å miste kontrollen

I helga åpnet Spania grensene for turister. Samtidig innfører deler av landet nye restriksjoner etter nytt virusutbrudd.

Publisert

Spania er blant de landene i verden som ble hardest rammet av coronapandemien. Etter måneder med strenge tiltak, har Spania gjennom en firetrinnsprosess gradvis åpent samfunnet igjen. Fra søndag 21. juni var turister fra Schengen-land velkomne.

Kun et døgn seinere var Aragón-regionen, et område nordøst i landet, tilbake i fase to av Spanias gjenåpningsplan, ifølge spanske El Pais.

Det skjer som følge av flere registrerte smittetilfeller blant fruktplukkere i området. Aragón er det første området som innfører nye restriksjoner etter gjenåpningen av landet.

ÅPNER: Dagbladet-reporter Ingunn Dorholt opplyser om at de ikke sjekket temperaturen på innreisende i Alicante, nå som de endelig har åpnet landet sitt for Norge. Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Personene som har testet positivt for coronaviruset er unge mennesker med få eller ingen symptomer. Likevel opplyser helseminister Salvador Illa at utbruddet overvåkes nøye.

- Dette utbruddet er viktig. Vi risikerer å miste kontrollen på smittespredningen i samfunnet dersom vi ikke tar det seriøst, sier Francisco Javier Falo, generaldirektør for folkehelse i Aragón, ifølge avisa.

Innfører nye restriksjoner

Som følge av det nye smitteutbruddet, tar Aragón-regionen flere skritt tilbake i kampen mot viruset.

Myndighetene har ikke mulighet til å innføre omfattende tiltak da Spania ikke lenger er i en unntakstilstand. Fase to innebærer likevel at serveringssteder bare kan operere med halv kapasitet. Nattklubber og lekeplasser må holde stengt. I tillegg har den regionale regjeringen oppfordret innbyggerne til å være forsiktige og begrense turene sine til de utsatte kommunene.

LOCKDOWN: Da Spania stengte ned landet ble livet snudd på hodet for befolkninga. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

Åpner for turister

Turismen, som er en viktig del av landets økonomi, har lidd under coronakrisa. Selv om myndighetene nå ønsker turister velkomne, er situasjonen imidlertid ikke helt som før. Myndighetene har nemlig innført en rekke tiltak for å ha kontroll på en eventuell smittespredning.

Alle turister som ankommer flyplassen i Valencia-regionen blir derfor sporet. Oppfølgingen vil skje i form av et skjema som må fylles ut ved landing. Det opplyste spanske Informacion forrige uke.

Dagbladets reportere på flyplassen i Alicante forteller at de måtte oppgi kontaktpersoner i Norge, samt bostedsadresse både i Norge og Alicante for komme inn i landet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer