PST ANKET: Tingretten besluttet torsdag at den spionsiktede russeren skulle bli løslatt fra varetekt. PST anket avgjørelsen på stedet, dermed vil Botsjkarev bli sittende i varetekt fram til anken er behandlet. Foto: Nicolai Delebekk /Dagbladet
PST ANKET: Tingretten besluttet torsdag at den spionsiktede russeren skulle bli løslatt fra varetekt. PST anket avgjørelsen på stedet, dermed vil Botsjkarev bli sittende i varetekt fram til anken er behandlet. Foto: Nicolai Delebekk /DagbladetVis mer

Risikerer at Botsjkarev forlater Norge: - Det må PST leve med

Oslo tingrett besluttet torsdag at den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev (51) skulle bli løslatt fra varetekt. Men PST anket løslatelsen på stedet.

- Hvis jeg blir løslatt, så reiser jeg hjem på mandag, sa Botsjkarev til pressen etter at avgjørelsen ble anket.

Siden PST anket avgjørelsen, vil Botsjkarev sitte i varetekt fram til fengslingen er behandlet av lagmannsretten.

- Han er letta, for det er det riktige som har skjedd nå, sier forsvarer Hege Aakre til Dagbladet. Hun forteller at de nå håper at kjennelsen opprettholdes, slik at Botsjkarev kan reise hjem til familien sin.

- Det eneste riktige

Anken skal behandles i Borgarting lagmannsrett, og ifølge Aakre vil nok det skje først på mandag. Hun forteller at nå skal aktor skrive et støtteskriv til sin anke. Så får Aakre mulighet til å svare på den og argumentere for hvorfor kjennelsen er riktig.

- Dette viser at mistankegrunnlaget, etter fire uker med etterforskning, er såpass lavt. Det har ikke kommet fram noe nytt som bygger opp under den mistanken som har oppstått, sier hun om tingrettens valg om å løslate hennes klient.

Dermed mener hun at det eneste riktige vil være å løslate hennes klient.

Likt bevisbilde

Politiadvokat Kathrine Tonstad sier de nå skal vurdere ankegrunnlaget.

- Retten har tatt en helhetsvurdering av bevisbildet og gjort sin jobb. Det ligger i systemet at man kan vurdere ting forskjellig som påtalemyndighet og dommer. Nå har retten sagt sitt, så skal vi vurdere dette nærmere, sier Tonstad.

Hun påpeker at PST har fått konstatert to ganger i lagmannsretten at det foreligger skjellig grunn til mistanke.

- Det ligger i sakens natur at bevisbildet skal vurderes ganske hyppig. Nå har retten gjort sin vurdering, sier hun.

- Vi mener bevisbildet per nå er på omtrent samme vis som for 14 dager siden. Vi har satt i gang undersøkelser som ikke er ferdig.

Kan forlate landet

- Hvordan ser dere på muligheten for å etterforske denne saken videre nå?

- Nå er det først og fremst spørsmålet om varetekt som skal avklares, så vurderer vi dette konkret seinere, sier Tonstad på spørsmål fra Dagbladet.

Hun påpeker at Botsjkarev står fritt til å forlate landet dersom løslatelsen blir opprettholdt fra en høyere rettsinstans.

- Og det må PST leve med.

Hun sier de i så fall må vurdere om etterforskningen skal fortsette.

SPIONASJE: Det er fremdeles skjellig grunn til mistanke i Botsjkarjov-saken, ifølge aktor i saken, Kathrine Tonstad. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer