- Risikerer at det blir verre

Torsdag begynte regjeringen å diskutere nye nasjonale tiltak, og fredag ble beslutningen kunngjort. Helseminister Bent Høie sier at vi risikerer at smittespredningen kan bli verre til vinteren.

REGJERING: Helseminister Bent Høie sier at de positiv tendensene fra tidligere i uka har snudd, og derfor varsles det innstramminger i smitteverntiltak allerede neste uke. Reporter: Frode Andresen. Video: Jonas Andersen Vis mer
Publisert

Fredag kunngjorde statsminister Erna Solberg at regjeringen vil innføre nye nasjonale tiltak mot spredningen av covid-19 førstkommende uke. Dette på grunn av urovekkende tendenser i Europa og i Norge.

- Dette er noe som vi begynte å diskutere allerede torsdag, og diskusjonene fortsatte fredag, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet.

- Årsaken til denne beslutningen er at vi i begynnelsen av uka så positive tendenser som tydet på en nedgang i smittespredningen både nasjonalt og lokalt, noe som har snudd mot slutten av uka. Vi har fått en økning i innleggelser, økt hyppighet av lokale utbrudd, også lærer vi av det som skjer i landene rundt oss.

REGJERINGEN: Helseminister Bent Høie iverksetter tiltak nå, i håp om en mest mulig normal julefeiring. Reporter: Frode Andresen. Video: Jonas Andersen. Vis mer

Kan bli verre

Høie sier at regjeringen ikke ønsker at Norge skal havne i samme situasjon som mange europeiske land. Derfor har de nå besluttet at det er nødvendig å innføre nasjonale tiltak som er målrette mot situasjoner hvor det er økt risiko for smittespredning.

- Hvor sannsynlig er det at smittespredningen kan bli verre om vinteren?

- Vi risikerer at de kan bli verre i vintermånedene. Vi har en tendens til å oppholde oss mer innendørs og tettere på hverandre i de månedene som det er kaldt ut, og derfor er det viktig at vi passer på og overholder smitteverntiltakene i vinter.

Helseministeren forteller at det nå er større risiko for at personer blant oss er smitteførende sammenliknet med i sommer. Derfor er det også større risiko for massesmittehendelser. Et av Solbergs argumenter for å innføre nye nasjonale tiltak, er å senke smittenivået fram mot jula.

- Dersom vi har veldig mye smitte i samfunnet, så er det en del av akt de tradisjonelle aktivitetene i jula som vil gi økt risiko for smittespredning. Et av argumentene for å ta mer kontroll, er for å få ned smittetallene slik at vi kan se fram til ei jul som er mest mulig normal, sier Høie.

MINDRE KLEMMING: Statsminister Erna Solberg mener vi fortsatt kan skjerpe oss for å opprettholde smittevernreglene. Foto: Jonas Andersen Vis mer

Sommernivå

Direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet er enig i at vi kan risikere at smittespredningen forverrer seg i løpet av vintermånedene.

- Det er i hvert fall risiko for det, og vi forventer at det vil bli økt smittespredning også i Norge, sier Stoltenberg.

- Vi har sett økende smittespredning siden august, men den har egentlig ikke representert en ny bølge. Det har vært en veldig gradvis og langsom økning hvor det har vært mulig å kontrollere utbrudd. Men så har det gått noe opp, og vi må forhindre at det går videre opp, og må aller helst få smittespredningen ned på et så lavt nivå som vi hadde i sommer.

VIKTIG: Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, forteller om de nye tiltakene. Foto: Jonas Gard Andersen Vis mer

Julefeiring

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller til Dagbladet at hvorvidt smittespredningen blir verre i vintermånedene, avhenger av i hvilken grad vi lykkes med å hindre smittespredningen inn mot jula.

- Dersom vi klarer å få smittetallene ned, så kan vi gå inn i vintersesongen med lite smitte og veldig normal aktivitet. Men dersom vi følger resten av Europa, og får økende smittespredning som stiger kraftig mot jul, så blir det veldig vanskelig å få kontroll på smittespredningen i vintermånedene, ettersom vi er mer innendørs, sier Nakstad til Dagbladet.

- Er julefeiring i seg selv forbundet med økt smitterisiko?

- Julebord sammen med kolleger som man ser på jobb uansett, bør gå veldig fint dersom man overholder smitteverntiltakene. Mens i jula har vi sannsynligvis mindre kontakt med fremmede mennesker. Sånn sett tror jeg ikke at det er forbundet med særlig stor risiko i seg selv, men samtidig er det en del familieselskaper, og da er det viktig å sørge for at de som deltar er friske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer