- Risikerer atomkrig

Ifølge britisk sikkerhetsrådgiver skal sjansen for en potensiell atomkrig øke.

HØY RISIKO: - Vi går inn i en farlig tid, sier Stephen Lovgrove. Foto: CFOTO/Sipa USA
HØY RISIKO: - Vi går inn i en farlig tid, sier Stephen Lovgrove. Foto: CFOTO/Sipa USA Vis mer
Publisert

Den britiske sikkerhetsrådgiveren Stephen Lovgrove sier at «bakdørskanaler» som holdt verden trygg under den kalde krigen har gått i oppløsning.

Nå advarer han om den økende risikoen for en atomkonfrontasjon med Russland og Kina.

I en tale i Washington ved senteret for strategiske og internasjonale studier sa han at han trodde forverringen av kommunikasjonen med Kina og Russland hadde skapt en høyere risiko for «rask eskalering til strategisk konflikt», ifølge The Guardian.

Mangler gjensidig forståelse

- Den kalde krigens to monolittiske blokker av Sovjetunionen og NATO var i stand til å nå en felles forståelse av doktrinen som i dag er fraværende, sa Lovgrove onsdag.

Han sa at gjensidig forståelse bidro til å sikre at verden ikke snublet inn i en atomkonflikt under den kalde krigen.

- Dette ga oss en høyere grad av betryggelse om at vi ikke ville feilberegne vår vei inn i en atomkrig. I dag har vi ikke det samme grunnlaget med andre som kan true oss i fremtiden.

Ifølge Lovegrove er konflikten i Ukraina også «en manifestasjon av en mye større konkurranse som utspiller seg» om det som kommer etter verdensordenen etter den kalde krigen.

- Vi går inn i en farlig ny tid, la han til, med henvisning til spredningen av avanserte våpen og nettkrigføring.

Giftig

Forholdet mellom USA og Kina er svært anstrengt. Torsdag møttes presidentene Joe Biden og Xi Jinping for første gang. De pratet sammen i over to timer.

Fortsatt er forholdet mellom landene preget av handelskrigen som ble startet av USAs tidligere president Donald Trump. Den siste uken har Kina reagert kraftig på den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosis planer om å besøke Taiwan.

Samtidig advarer flere eksperter nå om rekkevidden av konflikten.

- Forholdet er så giftig akkurat nå. Mistilliten har aldri vært verre. Jeg tror ikke folk forstår hvor farlig dette øyeblikket er, sier Bonnie Glaser, Kina-ekspert ved German Marshall-fondet i USA, til Reuters.

KHARKIV: Ukrainske styrker skal ha bombet og jevnet et russisk ammunisjonslager med jorden i Kharkiv-regionen den 26. juli. Video: Kameraone / Dagbladet TV Vis mer

Må stoppe

Belarus' president Aleksandr Lukasjenko kom forrige uke med nye uttalelser i forbindelse med krigen i Ukraina.

- Krigen i Ukraina må stoppe hvis man skal unngå atomkrig, sa Lukasjenko til nyhetsbyrået AFP.

Han mener også at Ukraina kan avslutte krigen ved å gå inn i nye samtaler med Moskva og Putin.

- De kan avslutte krigen ved å starte samtalene igjen, og akseptere kravene, sier presidenten i Belarus - også kjent som Hviterussland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer