- Risikerer et opprør mot Siv Jensen

Statsviter Svein Erik Tuastad tror Fremskrittspartiets krisemåling kan føre til internt opprør. - Det er nok en del diskusjoner på bakrommet nå, sier han.

SNUOPERASJON: Julimålingen ga Frp det dårligste resultatet på 24 år. Partileder Siv Jensen kan leve farlig, ifølge statsviter Svein Erik Tuastad. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SNUOPERASJON: Julimålingen ga Frp det dårligste resultatet på 24 år. Partileder Siv Jensen kan leve farlig, ifølge statsviter Svein Erik Tuastad. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Sjokket fra gårsdagens meningsmåling har trolig fortsatt ikke lagt seg hos Fremskrittspartiet. Da TV 2 la fram sin stortingsmåling for juli, viste resultatet den dårligste oppslutningen på 24 år for Frp, med 7,5 prosent.

Statsviter og førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Svein Erik Tuastad, trekker fram to punkter da Dagbladet spør hva som er årsaken til partiets sviktende oppslutning. Han beskriver en situasjon der partiet nå nærmest møter seg selv i døra.

- En varslet slitasje

- Det ene er at innvandringssaken er på sparebluss. Det andre er at de har mistet bompengesaken. Kort oppsummert er dette en varslet slitasje for et parti som lever av å være i opposisjon, sier Tuastad.

Han mener at Frps plass i regjeringen har gjort situasjonen vanskeligere for partiet. Livet i posisjon har ifølge statsviteren framstått som mer utfordrende enn tida i opposisjon.

KRISMØTE: Fremskrittspartiets ledelse møtte pressen etter et krisemøte om bompenger. Video: Siv Johanne Seglem Vis mer

- De er ikke lenger utfordrer, noe som har gått bra lenge på grunn av den «Solbergske parlamentamismen», der man kunne være i en slags opposisjon, selv om man er i posisjon, sier Tuastad.

KRITISK: Statsviter Svein Erik Tuastad tror diskusjonene pågår for fullt på Frps bakrom. Foto: UiS
KRITISK: Statsviter Svein Erik Tuastad tror diskusjonene pågår for fullt på Frps bakrom. Foto: UiS Vis mer

- Risikerer opprør

Hvorvidt det nå er mulig for Frp å snu situasjonen, er ikke førsteamanuensisen overbevist om. Han mener partiet er i en situasjon hvor man nærmest må velge mellom oppslutning og å sitte i regjering.

- Det er nok en del diskusjoner på bakrommet nå, om partiet faktisk klarer å stå dette av. Jeg tror man også risikerer et opprør mot Siv Jensen. Resultatet reflekterer også et av de store spørsmålene i norsk politikk nå - om Frp tåler lavere valgresultat eller om de skal gå ut av regjering, sier Tuastad og legger til:

- Det som er absurd, og som vi for så vidt også dette i de siste åra til Stoltenberg, er at regjeringen leverer på mange punkter. Likevel møter partiene motstand. Så det er ikke bare, bare å være politiker i posisjon i et av verdens rikeste land.

Gir seg ikke

Stortingsrepresentant for Frp, Bård Hoksrud, avviser på alle måter at partiet med gårsdagens måling anser høstens valg som avgjort og tapt. Det til tross for at det nå bare er to måneder igjen til stemmene skal avgis.

I et intervju med Dagbladet, sier politikeren at partiet nå innstiller seg på å jobbe enda hardere enn før, de få dagene som gjenstår til valget når ferien er over.

- Vi må tenke positivt og framover. Jobben nå er å snu den dårlige trenden, og alle i Frp mobiliserer og henter fram alle krefter nå for å løfte dette, reise oss og gjøre en god valgkamp, sier Hoksrud.

- Fullt mulig å snu

Politikeren forklarer at det nå blir de lokale sakene som vil stå i søkelyset hos partiet, og trekker fram eiendomsskatt, eldreomsorg og innvandringspolitikk som tre områder som de neste 60 dagene skal snu Frps dårlige trend. Hoksrud vil ikke selv definere resultatet som en katastrofe.

- Målinga er den dårligste på 24 år. Er det en katastrofemåling?

- Dette er en måling man ikke vil ha. Vi må sørge for å jobbe med å klare å snu det, og det tror jeg er fullt mulig. Jeg gleder meg til valgkampen, der vi skal vi hente fram ekstra krefter, stå opp før alle andre og legge oss seinere enn andre - og være blide og positive, sier han.