Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Risikerer EU-regning i milliardklassen

Kværner risikerer å få et krav fra EU om tilbakebetaling av statsstøtte til Warnow-verftet i Rostock i Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Saken er på langt nær avgjort. EUs undersøkelser av denne saken skal etter planen være avsluttet i mai eller juni, sier informasjonssjef Marit Ytreeide i Kværner til NTB.

Ifølge EU skal Kværner-konsernet ha misbrukt statsstøtte. Verftet med 1.280 arbeidsplasser har mottatt i overkant av 5 milliarder kroner eller om lag 1,2 milliarder tyske mark.

Uomtvistelig

Informasjonssjef Ytreeide sier at det er uomtvistelig at Kværner Warnow i 1998 ikke holdt seg innenfor rammen for produksjonen som var fastsatt av konkurransehensyn.

- Vi har produsert langt under grensa i alle år og håper derfor at EU vil se på gjennomsnittet over en periode, sier hun.

Tyske myndigheter arbeider med saken, og det kan bli snakk om å overføre produksjonskvoter fra andre verft til verftet i Rostock, ifølge Ytreeide.

EU hevder at verftet år for år har brutt produksjonsgrensa for nybygg av båter.

Avsetning

Kværner har i utgangspunktet satt av 52 milliarder kroner for å møte kravet fra EU.

Saken ble først tatt opp av EU i høst. EUs konkurransekommissær Karel von Miert hevdet onsdag at Kværner systematisk har omgått regelverket og at EU ikke har annet alternativ enn å kreve tilbakebetalt et betydelig beløp. Det kan også bli snakk om en bot eller at verftet får redusert fremtidige tilskudd.

Danmark tar opp saken på EUs industriministermøte torsdag.

Danmarks næringsminister Pia Gjellerup og den danske verftsforeningen krever at Kværner betaler tilbake hele støttebeløpet. Begrunnelsen er at danske verft har blitt rammet av konkurransevridning som følge av Warnows misbruk av støtten.

(NTB)