Risikerer fem års fengsel

- Men får sannsynligvis bare en bot, sier strafferettseksperten, advokat John Christian Elden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til søndag skal suksessforfatteren Mads Larsen ha trengt seg inn i leiligheten til en nabokvinne på Galgeberg i Oslo. Han er nå siktet for frihetsberøvelse etter straffelovens paragraf 223, og risikerer fem års fengsel.

Advokat John Christian Elden tror imidlertid det er mer sannsynlig at han slipper unna med en bot.

- Formelt er det en fem års strafferamme for frihetsberøvelse, men slik denne saken er presentert i media i dag synes det lite sannsynlig at han risikerer mer enn maksimalt en bot for ulovlig inntregning, sier advokaten som har vurdert saken for Dagbladet.no.

Strafferammen er fem år. Hvorfor risikerer han bare bot?

- Fordi han neppe blir tiltalt for frihetsberøvelse ut fra et slikt faktum som å gå inn i feil leilighet i fylla - frihetsberøvelse krever etter loven en fysisk tilbakeholdelse av en viss varighet. Trolig ender det med en bot for ulovlig inntrengen i en annens leilighet i fylla.


Spurv med kanoner
Slik saken er framstilt er den kraftig oppblåst, mener Elden.

- Dagens avisoppslag virker litt som å skyte spurv med kanoner, men heldigvis synes den mistenkte å ta det med fatning og beklagelse. Men jeg må selvsagt ta forbehold om at saken ikke er mer alvorlig enn det som avisene skriver i dag, sier Elden. Han presiserer blant annet at kvinnens forklaring ikke er kjent.

Hvorfor er dette å skyte spurv med kanoner?

KAN FÅ FEM ÅR:  Mads Larsen er siktet for frihetsberøvelse og risikerer fem års fengsel. Bildet ble tatt da Larsen ga ut sin bok i høst. FOTO: LARS EIVIND BONES/Dagbladet
KAN FÅ FEM ÅR: Mads Larsen er siktet for frihetsberøvelse og risikerer fem års fengsel. Bildet ble tatt da Larsen ga ut sin bok i høst. FOTO: LARS EIVIND BONES/Dagbladet Vis mer

- Første side i VG? Skulle tro han hadde drept noen. Minst, mener Elden.

Pågrepet i kvinnens leilighet

Ifølge siktelsen trengte en svært beruset Larsen seg inn i leiligheten til nabokvinnen som han traff på i oppgangen. Forfatteren skal ha nektet å forlate leiligheten, og kvinnen opplevde situasjonen så truende at hun ringte politiet. Etter kort tid ble Larsen pågrepet- inne i leiligheten.

Politiadvokat Vegar Munthe Ommedal sier at kvinnen hadde en svært ubehagelig opplevelse.

- Det oppsto en situasjon som hun oppfattet som truende og så ubehagelig at hun ringte politiet. Jeg har ingen opplysninger nå om at det var noen kamp mellom de to. Hun klarte å ringe politiet etter en ganske kort tid. Men han skal ha hindret henne i å forlate leiligheten, sier han.

Beklager

Mads Larsen selv har stått fram i en rekke medier og beklaget det som har skjedd.

- Jeg var fryktelig full, så full at jeg ikke fant min egen dør. Jeg vet ikke om jeg måtte ha misforstått hvor jeg bodde, men da politiet kom viste de meg riktig dør, og da forsto jeg at jeg hadde gått galt. Det gjør meg svært vondt at min dumhet gikk utover en uskyldig fremmed, sier Larsen til Dagbladet.no.

Risikerer fem års fengsel

Han hevder at han ikke husker mye av hendelsen, og at han ikke bruker vold.En annen opplevelse
- Det samsvarer ikke med det jeg opplevde. Jeg har avgitt forklaring til politiet, sier kvinnen til Nettavisen.

Hun har ikke ønsket å kommentere saken, men bekrefter overfor Dagbladet.no at hun ble truet.

- Mads Larsen får stå for det han har gjort – jeg har ikke noe behov for å kommentere saken utover det. Jeg satser på at politiet gjør jobben sin og at Mads Larsen får på rullebladet sitt det han har gjort, sier hun ifølge Nettavisen.

SPURV MED KANONER: - Dagens avisoppslag virker litt som å skyte spurv med kanoner, men heldigvis synes den mistenkte å ta det med fatning og beklagelse, sier advokat John Christian Elden.