Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Risikerer fengsel resten av livet

Klokka 15 faller dommen mot 41-åringen som skal ha voldtatt sønnen på fengselets besøksrom. Han kan få norgeshistoriens strengeste sedelighetsdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor Erik Førde ber om 21 års forvaring for den pedofile 41-åringen. Incestsaken er den første forvaringssaken i Norge etter at sikringsordningen ble avviklet. Det betyr at mannen i teorien kan bli sittende i fengsel resten av livet dersom han fortsatt regnes som farlig for samfunnet.

- Jeg gjentar det jeg sa forrige gang han var tiltalt for overgrep: Tiltalte må aldri være alene sammen med unge gutter, sa psykiatrisk sakkyndig Michael Setsaas i retten 10. januar.

Anser seg som taper

De sakkyndige regner sjansene for at 41-åringen skal bli ufarlig, som meget små. Han lider av alvorlige personlighetsforstyrrelser og er lettere psykisk utviklingshemmet. Dersom han blir dømt for overgrepene mot sønnen, blir 17-åringen det niende barnet han er dømt for å ha misbrukt.

41-åringen ble selv misbrukt av sin far og fikk lite skolegang. Han regner seg som en taper som aldri har lykkes med noe i sitt liv.

Aktor har bedt om en minstetid for forvaringen på ti år. Det betyr at mannen dersom han blir dømt, blir sittende bak murene i minst 10 år før en eventuell prøveløslatelse. Hvis har fortsatt er i forvaring etter 21 år, kan forvaringstida forlenges med fem år av gangen. Forvaringsoppholdet blir på Ila landsfengsel, og har som prinsipp at den sikter mot rehabilitering av farlige fanger.

- Voldtatt i fengsel

41-åringen erklærte seg ikke straffeskyldig da saken mot ham startet tidligere denne måneden. Sønnens 36-årige mor er også tiltalt i samme sak, men aktor har bedt om at hun slipper unna med ett år og seks måneders betinget fengsel. Den lettere utviklingshemmede 36 år gamle kvinnen er i jobb, og aktor ønsker ikke å ødelegge unødvendig for henne.

Overgrepene som kvinnen og mannen er tiltalt for skal ha skjedd når 41-åringen var hjemme på permisjon og på besøksrommet i fengselet.

Dommen faller klokka 15 i Oslo tinghus. Alt om dommen leser du på Dagbladet.no i ettermiddag.

Hele Norges coronakart