Risikerer fengsel

Sysselmannen på Svalbard er kraftig irritert på Alex Rosén og besetningen på «Berserk 2» etter at de kom i nærkontakt med en isbjørn. De risikerer nå bøter og fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sysselmannen etterforsker en episode der båtens mannskap kom så nær en isbjørn at de måtte skyte varselskudd for å få den unna. Situasjonen ble vist i forrige program i den populære TV-serien «Berserk» på NRK onsdag.

Ekspedisjonsleder for «Berserk 2», Jarl Andøy, mener de ikke har gjort noe galt:

- Vi har fulgt naturlovene, og verken skadet dyr eller oss selv, sier Andøy, som seilte sammen med Alex Rosén og David Mercy.

Farlig situasjon

Mannskapet etterforskes for brudd på Svalbardmiljølovens ' 30. Strafferammen er bøter eller fengsel i inntil ett år.

- Det er rart at samfunnet reagerer på denne måten. Sysselmannen har allerede straffet oss en gang, og vi er ikke overrasket over at han ønsker å ta oss igjen, sier Jarl Andøy til Dagbladet.

- De skaper en farlig situasjon, ikke bare for seg selv, men også for dyret. De oppfører seg på en måte som gjør det sannsynlig at de må skyte isbjørnen, og det er et fredet dyr, som ikke skal forstyrres på en slik måte, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø.

Mye bråk

Dette er ikke første gang kjendismannskapet er i trøbbel. I Bodø ble Alex Rosén anmeldt av byens turistsjef, og på Svalbard fikk de en bot på 20000 kroner fordi de brøt forsikrings- og meldeplikten. Både sysselmannen, befolkningen og reiselivsbransjen på Svalbard er kraftig irritert på mannskapet.

- Det må ikke framstå som kurant å oppføre seg på en slik måte. Isbjørner er farlige og uforutsigbare dyr, som skal være i fred. Jeg har fått alvorlige henvendelser både fra reiselivet og en mengde privatpersoner, sier Olsen Ingerø.

I HARDT VÆR: Alex Rosén og resten av gjengen fra «Berserk 2» har pådratt seg store problemer etter at de kom i nærkontakt med en isbjørn på Svalbard og skjøt skremmeskudd.