Ber reisende passe på:

Risikerer karantene etter julehjemreisen

Transportselskapene kjører med redusert kapasitet. Likevel kan du risikere å havne i karantene dersom passasjerer i nærheten får påvist smitte.

DEN GANG DA: Slik så det ut på Oslo Sentralstasjon lille julaften i 2016. I år er det langt færre passasjerer, og det er ventet mest trykk 22. og 23. desember, ifølge Vy. Foto: Berit Roald / NTB
DEN GANG DA: Slik så det ut på Oslo Sentralstasjon lille julaften i 2016. I år er det langt færre passasjerer, og det er ventet mest trykk 22. og 23. desember, ifølge Vy. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 60 300 +372
innlagt 131 +6
døde 544 +1
påvist smittet 97 500 000+630.0K
døde 2 090 000 +14.7K
Se mer

Folkehelseinstituttet regner deg som nærkontakt dersom du har vært under to meters avstand fra en person med påvist coronasmitte i mer enn 15 minutter.

På både fly, buss og tog er det forsøkt tilrettelagt med minst én meters avstand til andre reisende. Men det betyr også at du risikerer karantene om passasjeren i nærheten av deg viser seg å være syk.

Travle dager

Fredag legger tusenvis av personer ut på hjemreisen til jul.

På Norges hovedflyplass Oslo Lufthavn Gardermoen er det fredag 18. desember ventet rundt 20 000 passasjerer denne dagen. Til sammenlikning reiste nesten 100 000 passasjerer samme dag i fjor.

På tog og buss er det flest reisende 22. og 23. desember, opplyser Vy til Dagbladet.

- Selv om risikoen regnes som relativt lav, risikerer man karantene – på samme måte som hvis man blir utsatt for smitte i andre sammenhenger, sier overlege Trude Margrete Arnesen ved FHIs avdeling for smittevern og vaksine.

Hun understreker derfor hvor viktig det er at alle følger rådene som er gitt.

- Reisende bør ikke reise hvis de føler seg syke. De bør prøve å holde avstand til andre reisende, og om dette ikke er mulig, bruke munnbind.

Hun oppfordrer også til å være ekstra påpasselig med håndhygienen.

Disse regnes som nærkontakter:

  • Passasjerer på fly som satt inntil to seter unna i alle retninger fra den syke.
  • Kabinansatte som betjente seksjonen i flyet der den syke satt.
  • Hvis den syke er en av de kabinansatte, bør alle passasjerer i den seksjonen den ansatte har betjent, følges opp som nærkontakter. I slike tilfeller bør også de andre kabinansatte følges opp.
  • På buss og tog gjelder den vanlige måten å definere nærkontakt: Over 15 minutter, under to meter.
  • På reiser med plassreservasjon blir passasjerer som har sittet i nærheten av en person med bekreftet smitte kontaktet direkte av lokale helsemyndigheter. Disse passasjerene blir informert om videre oppfølging i forbindelse med smittesporing.
  • Alle andre som har vært om bord på de spesifikke reisene oppfordres til å være oppmerksomme på egen helse og ta kontakt med helsetjenesten dersom de får symptomer på luftveisinfeksjon. Så lenge man ikke har symptomer, er ikke karantene nødvendig.

Lite smitte

Generelt har det vært lite smitte på kollektivtrafikk i løpet av pandemien, forteller Arnesen.

- Det totale antall reisende med påvist covid-19 som er meldt smittet på kollektiv transport har hatt en nedadgående trend i de siste uker.

FLERE SMITTEFLY: Ifølge FHI har det bare i desember vært registrert smittede på 46 fly til eller innad i Norge. Risikoen for smitte er imidlertid vurdert til å være relativt lav. Foto: Vidar Ruud / NTB
FLERE SMITTEFLY: Ifølge FHI har det bare i desember vært registrert smittede på 46 fly til eller innad i Norge. Risikoen for smitte er imidlertid vurdert til å være relativt lav. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Dette henger trolig sammen med den forbedrede smittesituasjonen som følge av de strenge smitteverntiltakene som er innført i store deler av landet, mener overlegen.

Risikoen for smitte anses derfor for å være relativt liten.

Ifølge FHIs oversikt for smitte på fly, er det i desember registrert smittede på 46 fly. Dette inkluderer både fly som ankommer Norge fra utlandet og innenlandsruter.

For tog er antallet fem, mens det er registrert smittede på sju bussreiser.

Foreløpig oppsummeringer som er foretatt av antall nærkontakter som sannsynligvis har blitt smittet på reise, viser at en relativ liten andel blir smittet på reise - cirka 4 prosent.

VAKSINERING: Ifølge NRK kan den første coronavaksinen kan bli godtatt for bruk i EU og Norge ei uke tidligere enn planlagt. Dermed kan første vaksinering gjennomføres allerede julaften. Foto: AP / NTB Vis mer

- Beregningene er gjort på bakgrunn av data samlet inn ifra lengre reiser, det vil si flyginger og annen kollektivtransport som går over flere kommuner og hvor eksponering har vart i over 1 time.

- Det er også viktig å presisere at cirka halvparten av disse var i samme følge og cirka halvparten kom fra land med mye spredning, så andelen som er smittet på selve transportmiddelet er antakelig enda lavere.

Det må derfor tas med forbehold om at det ikke finnes oversikter over antall positive tilfeller på kortere reiser og antall nærkontakter, spesielt når reisen foretas innenfor en kommune, understreker Arnesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer