Ber reisende passe på:

Risikerer karantene etter julehjemreisen

Transportselskapene kjører med redusert kapasitet. Likevel kan du risikere å havne i karantene dersom passasjerer i nærheten får påvist smitte.

DEN GANG DA: Slik så det ut på Oslo Sentralstasjon lille julaften i 2016. I år er det langt færre passasjerer, og det er ventet mest trykk 22. og 23. desember, ifølge Vy. Foto: Berit Roald / NTB
DEN GANG DA: Slik så det ut på Oslo Sentralstasjon lille julaften i 2016. I år er det langt færre passasjerer, og det er ventet mest trykk 22. og 23. desember, ifølge Vy. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Folkehelseinstituttet regner deg som nærkontakt dersom du har vært under to meters avstand fra en person med påvist coronasmitte i mer enn 15 minutter.

På både fly, buss og tog er det forsøkt tilrettelagt med minst én meters avstand til andre reisende. Men det betyr også at du risikerer karantene om passasjeren i nærheten av deg viser seg å være syk.

Travle dager

Fredag legger tusenvis av personer ut på hjemreisen til jul.

På Norges hovedflyplass Oslo Lufthavn Gardermoen er det fredag 18. desember ventet rundt 20 000 passasjerer denne dagen. Til sammenlikning reiste nesten 100 000 passasjerer samme dag i fjor.

På tog og buss er det flest reisende 22. og 23. desember, opplyser Vy til Dagbladet.

- Selv om risikoen regnes som relativt lav, risikerer man karantene – på samme måte som hvis man blir utsatt for smitte i andre sammenhenger, sier overlege Trude Margrete Arnesen ved FHIs avdeling for smittevern og vaksine.

Hun understreker derfor hvor viktig det er at alle følger rådene som er gitt.

- Reisende bør ikke reise hvis de føler seg syke. De bør prøve å holde avstand til andre reisende, og om dette ikke er mulig, bruke munnbind.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.