Risikerer krigsrett etter ubåt-kollisjon

Tre offiserer er satt under gransking etter at en amerikansk ubåt kolliderte med en japansk fiskebåt utenfor Hawaii i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge admiral Thomas Fargo risikerer kaptein Scott Waddle, løytnant Gerald Pfeifer og dekksoffiser Michael J. Cohen fra USS Greenville å bli stilt for krigsrett etter kollisjonen som senket den japanske fisketråleren. De ni personene om bord er fortsatt savnet.

Granskingen av de tre offiserene er gitt høyeste prioritet i den amerikanske marinen. I løpet av neste uke vil en granskingskommisjon prøve å finne ut hva som skjedde da den amerikanske ubåten USS Greenville senket den japanske fiskretråleren.

Kaptein Waddle ble umiddelbart fjernet fra jobben etter ulykken.

Granskingskommisjonen, som ble nedsatt i går, avgjør hvilken straff de tre offiserene vil få etter ulykken. De kan vente seg alt fra en skriftlig reprimande til å bli stilt for krigsrett.

- Det å sette ned en granskningskommisjon er marinens høyeste form for administrativ etterforskning og formell høring, sier admiral Thomas Fargo i Stillehavsflåten til Reuters.

- Nivået på etterforskningen og kommisjonsmedlemmene avspeiler hvor alvorlig jeg anser denne tragiske ulykken. Jeg vil tilby en fullstendig og åpen dokumentasjon for det amerikanske og det japanske folk, la han til.

Granskningskommisjonen vil inkludere tre offiserer fra den amerikanske marinen. I tillegg vil Japan bli invitert til å sende en offiser som kan delta som rådgiver.

Fargo varslet granskningen like etter at fisketråleren ble funnet på havbunnen like utenfor Hawaiis hovedstad Honolulu.

KAN FÅ KRIGSRETT: Admiral Thomas Fargo, kommandør for Stillehavsflåten i den amerikanske marine, har gitt etterforskningen etter ulykken høyeste prioritet.
FUNNET:</B> Det savnede fartøyet Ehime Maru ble funnet utenfor Hawaii i går. Ni personer er fortsatt savnet etter kollisjonen.