Risikerer livet for å fortelle

Journalister bytter hotell hver natt og jobber under falsk identitet i Burma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også kommentaren: Åpenhet redder liv.

(Dagbladet.no): «Jeg kan ikke snakke nå, jeg tror jeg er i fare», hvisker en journalist i Burma inn i telefonen, før forbindelsen brytes.

Militærregimet i Burma nekter å innvilge visum til utlendinger. Hjelpearbeidere står fortvilte på grensa og ber om å få komme inn og hjelpe syklonofrene. De utenlandske journalistene venter også utålmodig, de vil inn og rapportere om ofrene, syklonens ødeleggelser og ikke minst - mangelen på hjelp fra regimet.

- Denne regjeringen er veldig paranoid, de har stor fremmedfrykt og frykter at syklonen vil ødelegge deres kredibilitet, sier Aung Zaw, redaktør for Irrawady, et magasin laget av burmesere i eksil, utgitt i Thailand.

Stopper sannheten

Mens en av Irrawadys lokale journalister i Burma snakket med redaktøren i Bangkok hørte de klikkelyder, som kan indikere at telefonen avlyttes. Samme dag hadde journalisten fått beskjed om at regjeringen ikke var fornøyd med en artikkel som inneholdt negative opplysninger om militærjuntaen, melder AP.

- Militærregimet vil skjule omfanget av syklonens ødeleggelser. Og de vil stoppe det burmesiske folket fra å fortelle sannheten til utlendinger, som sprer informasjonen ut i verden, sier Zaw til AP.

«Reportere uten grenser» har gjentatte ganger bedt regimet i Burma om å slippe utenlandske journalister inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DREPT PÅ JOBB: Japanske Kenji Nagai ble skutt og drept da han var i Burma i september for å dekke opptøyene i landet og brutaliteten hos det militære regimet. Foto: Scanpix
DREPT PÅ JOBB: Japanske Kenji Nagai ble skutt og drept da han var i Burma i september for å dekke opptøyene i landet og brutaliteten hos det militære regimet. Foto: Scanpix Vis mer

- Etter denne katastrofen må regimet stanse sensuren av mediene i Burma. De kan spille en svært viktig rolle i arbeidet med å hjelpe ofrene og gjenoppbygge landet, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Sniker seg inn og jobber i skjul

De lokale journalistene som bor i Burma jobber hardt for å komme seg fram til katastrofeområdene og ikke minst avdekke hvor syklonen har rammet. Irrawady har fem lokale journalister som dekker syklonen inne i Burma.

- Alle jobber i skjul. De tør ikke fortelle noen at de er journalister, det er en altfor stor risiko, sier Zaw.

Noen få utlendinger har også sneket seg inn under falsk identitet og ved å skjule satelittelefoner og annet utstyr som er nødvendig i Burma.

- TV2 har hatt to journalister inne i Burma. Først siste dagen, da de var på vei ut, opptådte de under fullt navn, opplyser vaktsjef i TV2. no, Anja Lohne.

Men å komme inn i landet er bare første hinder. I frykt for regimet bytter de hotell etter få dager, etter å ha opplevd at militæret har stormet hoteller der utlendinger bor i Rangun.

CNN-journalisten Dan Rivers snek seg inn i landet ved å gjemme seg under et teppe bak i en varebil. Lokale journalister advarte ham om at han var kjent hos regimet fordi han har laget kritiske reportasjer fra ulike steder i verden. Politiet i Burma avhørte han mens han var i landet og krevde å få passet hans.

Risikerer livet for å fortelle

Etter fem dager i landet har han reist tilbake til Thailand.

- Jeg har brukt opp mine ni liv og det var på tide å komme seg ut av landet, sier Rivers til AP.

Skutt av soldater

- Journalistene spiller en viktig rolle. De avdekker ofte nye områder der folk er i nød og bidrar til å holde presset oppe på internasjonale hjelpeorganisasjoner, sier organisasjonen Committee to Protect Journalists.

Flere journalister har blitt svartelistet av regimet etter at de reiste inn i landet på turistvisum under opprøret i september. Bildene av soldatene som angriper munker ble sendt verden rundt, noe regimet mislikte sterkt.

Den japanske fotografen Kenji Nagai ble skutt og drept under demonstrasjonene i september. Videobildene som viser at soldaten skyter han med vilje ble sendt over hele verden.

Regimets egne medier sender bilder av soldater som deler ut nødhjelp og hjelper syklonofre. Men alle rapporter fra de organisasjonene som er inne i Burma og fra lokale journalister viser at regimet bare når ut til en brøkdel av ofrene og at de prøver å dekke til omfanget av katastrofen.

HJELP PÅ VEI: Amerikanske nødhjelpsendinger er klar til å bli lastet ombord på en flyplass i Thailand. Etter først å ha nektet all utenlandsk, er regimet i Burma på gli og har tillatt at fly lastet med nødhjelp lander. Utlendinger slipper derimot ikke inn.
DELER UT MAT: Noen internasjonale organisasjoner som jobbet i Burma før syklonen, blant dem Redd Barna og Care jobber aktivt ute blant syklonofrene. Her er det barn i utkanten av hovedstaden Rangun som får etterlengtet mat.