- LIVSFARLIG:  Denne gruppen med turister tok seg forbi sperringer og fareskilt til foten av Bøyabreen i Sogn seinest tirsdag. Isblokker og stein fra flere hundre meter rett over løsner uten forvarsel. Foto: Pål Gran Kielland, Norsk Bremuseum.
- LIVSFARLIG: Denne gruppen med turister tok seg forbi sperringer og fareskilt til foten av Bøyabreen i Sogn seinest tirsdag. Isblokker og stein fra flere hundre meter rett over løsner uten forvarsel. Foto: Pål Gran Kielland, Norsk Bremuseum.Vis mer

Risikerer livet for å kunne ta på isbreene

Turister trosser skilt og sperringer i Sogn. - Stein og isbiter løsner helt uten forvarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to år siden ble et tysk ektepar i 30-årene drept med barna som vitner etter at de hadde tatt seg forbi fareskilt og sperringer for å komme tett på vakre, men farlige Nigardsbreen i Sogn.

 TYDELIG MERKING:  Denne siste advarselen før foten av Bøyabreen ble satt opp 1. juni i år: gult skilt og gul kjetting. Men noen kan ikke la være å klatre over. Foto: Anne Rudsengen, Statens Naturoppsyn.
TYDELIG MERKING: Denne siste advarselen før foten av Bøyabreen ble satt opp 1. juni i år: gult skilt og gul kjetting. Men noen kan ikke la være å klatre over. Foto: Anne Rudsengen, Statens Naturoppsyn. Vis mer

Nyheten om breen som plutselig kalvet og ismassene som tok liv i sommersol, gikk verden rundt.

 MIDT I GANGSTIEN:  Denne siste advarselen før foten av Bøyabreen ble satt opp 1. juni  i år: gult skilt og gul kjetting. Men noen kan ikke la være å klatre over. Foto: Anne Rudsengen, Statens Naturoppsyn.
MIDT I GANGSTIEN: Denne siste advarselen før foten av Bøyabreen ble satt opp 1. juni i år: gult skilt og gul kjetting. Men noen kan ikke la være å klatre over. Foto: Anne Rudsengen, Statens Naturoppsyn. Vis mer

Enten de hadde fått med seg den nyheten eller ikke: seinest tirsdag trosset denne gruppen på åtte-ti turister fareskilt og fysiske sperringer for å komme helt innpå den like uberegnelige Bøyabreen i samme område.

 - LIVSFARLIG:  På denne brua ved inngangen av turveien inn til Bøyabreen står den første advarselen om ikke å gå inntil breen. Og det kommer flere underveis. Foto: Pål Gran Kielland, Norsk Bremuseum.
- LIVSFARLIG: På denne brua ved inngangen av turveien inn til Bøyabreen står den første advarselen om ikke å gå inntil breen. Og det kommer flere underveis. Foto: Pål Gran Kielland, Norsk Bremuseum. Vis mer

Før den store turiststrømmen til de fire breene nær Norsk Bremuseum i Fjærland, som folk fra hele verden oppsøker, advarer bremuseet på det sterkeste mot å trosse skilt og sperringer.

Reiser langt - vil ta på
- Det er med livet som innsats. Stein og isbiter løsner helt uten varsel. Men når folk har reist langt, er det dessverre altfor mange som overser alle sperrer for å ta på isen og bli tatt bilde av tett på, sier fagansvarlig Pål Gran Kielland ved Norsk Bremuseum til Dagbladet.

Risikerer livet for å kunne ta på isbreene

Tirsdag fikk han og en skoleklasse på ekskursjon til utkikkspunktet ved Brevatnet øye på en gruppe turister som hadde tatt seg helt fram til skredmassene under brefallet til Bøyabreen.

 SUPPHELLEBREEN:  Gul kjetting, kampesteiner og gult rasfareskilt er siste varsel om faren ved å gå helt innpå Suphellebreen. Foto: Anne Rudsengen, Statens Naturoppsyn.
SUPPHELLEBREEN: Gul kjetting, kampesteiner og gult rasfareskilt er siste varsel om faren ved å gå helt innpå Suphellebreen. Foto: Anne Rudsengen, Statens Naturoppsyn. Vis mer

- Flere av turistene klatret opp i ismassene for å bli avbildet og vaste rundt der oppe. Et ras fra toppen på om lag 1200 meter kan subbe med seg alt på sin vei ned til dalbunnen på 150 meter. En livsfarlig aktivitet da isras kan komme veldig plutselig, sier Gran Kielland.

 FARE I GULT:  Nigardsbreen i Luster er trolig landets mest besøkte blåisbre.Bildet er tatt i gå. Store steiner, gult skilt og gul kjetting gjør det veldig vanskelig for turister ikke å oppdage at turen stopper her. Foto: Anne Rudsengen, Statens Naturoppsyn.
FARE I GULT: Nigardsbreen i Luster er trolig landets mest besøkte blåisbre.Bildet er tatt i gå. Store steiner, gult skilt og gul kjetting gjør det veldig vanskelig for turister ikke å oppdage at turen stopper her. Foto: Anne Rudsengen, Statens Naturoppsyn. Vis mer

Det er særlig i perioder med mye regn og sterk sol og smelting at breene kan kalve plutselig. Noen ganger med litt buldring i forkant, men ikke nok varsel til å komme sikkerhet fra forbudt område.

- Pirrende markedsføring
- Både nasjonalparkforvaltningen, naturoppsynet, politiet og lokale krefter gjør en stor innsats med skilting, sperringer og informasjon om faren ved å gå helt under ismassene, men dessverre er det endel som tar sjansen i sin iver etter å komme tett på. Hver sommer ser vi livsfarlige situasjoner.

-Jeg tror nok noen av situasjonene kan være utløst av pirrende markedsføringsbilder ute i verden av isbreer, Preikestolen og Trolltunga. Men skiltingen her ved breene kan ikke etterlate noen misforsåelser, sier Pål Gran Kielland til Dagbladet.

Før det største tilsiget av turister kommer til Norsk Bremuseeum og breene, har besøkstallet økt med 30 prosent i forhold til i fjor fram til  juni. Det indikerer at den gamle rekorden på 70 000 besøkende på et år kan bli slettet.

Bøyabreen og Suphellebreen (10 minutters kjøring fra bremuseet), Nigardsbreen (halvannen time) og Briksdalsbreen (to timer) får de største turistbesøkene.