Risikerer livet for mat

BETLEHEM (Dagbladet): Amir (6) og broren Uday (7) risikerer livet når de bærer den tunge sekken med mat over gata. For 17. dag på rad råder det 24-timers portforbud i sonen rundt Fødselskirken i Betlehem. Samtidig har israelske soldater nektet sivile å komme ut av den beleirede kirken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vil dere at jeg skal skyte?! brøler en israelsk soldat idet hans patrulje oppdager oss pressefolk og det vi står og bevitner: Amir, Uday og resten av familiens nervøse løp over gata fra et trangt smug til huset de bor i. Noen kvartaler unna hører vi flere skuddsalver og tåregass driver i lufta.

- Vi har ikke kunnet gå ut og kjøpe mat siden 2. april. Vi har ikke vann i springen. Vi har ikke strøm. Ungene mine går sultne, sier familiefaren Fathi Ramadan.

- Desperat

Sekkene de fikk inn i går kom fra internasjonale hjelpeorganisasjoner og de inneholder forsyninger for noen dager til. Verken organisasjonene eller FN får lov til å frakte mat inn i den stengte sonen rundt Fødselskirken. De dumper sekkene noen hundre meter borte. Derfra må de smugles inn av innbyggerne selv.

- Situasjonen er desperat. Vi har bare fått inn en brøkdel av det som trengs. Det bor flere hundre i området som er avstengt. Mange av dem er helt avhengige av medisiner de nå ikke får, sier presten Andrew White som er utsending for erkebiskopen av Canterbury til det hellige land.

Heller ikke folk som er skadd av den israelske okkupasjonshæren slipper ut, opplyser legen Peter Qumri, direktør ved sykehuset i Betlehem.

Sivile

- Vi har rapporter om 19 personer som er truffet av israelske skudd, men som ikke kan komme ut for behandling, sier Qumri.

Den fortvilede situasjonen i Betlehem startet da den israelske okkupasjonshæren rykket inn for 17 dager siden. Omkring 200 palestinere flyktet inn i Fødselskirken da soldatene kom. Israelerne hevder de 200 er palestinske krigere under våpen. Det avviser Andrew White.

- Det er definitivt sivile i kirken, slår han fast.

Det samme gjør 16-åringen Jihad Abdel Rahman som mandag klarte å flykte ut av kirkeasylet. Etter avhør hos den israelske hæren fikk han komme hjem til familien onsdag.

- Det er noen der med våpen, men det er palestinske politimenn. Jeg så ingen andre med våpen enn de som har politiuniform, forteller Jihad.

Nektet å gå ut

Israel hevder også at de 200 nekter å komme ut av kirken. Også dette bestrides av den unge palestineren Jihad.

- Mange ønsker ikke å gå ut fordi de er redde. Jeg og fem andre prøvde for ei uke siden å slippe ut. Vi gikk ut av kirken med hendene i været og bort til de israelske soldatene. De jagde oss inn igjen. Det samme skjedde med åtte andre, sier Jihad.

- Forsøker de med våpen å hindre folk å gå ut av kirken?

- Nei. De sa de som ville kan gå.

Hans fortelling underbygges av legen Peter Qumri som står i jevnlig telefonisk kontakt med folk inne i kirken.

I går brøt de USA-ledede forhandlingene om en løsning på situasjonen sammen da palestinerne nektet å delta fordi Israel og USA nektet EU-representanter å være med.

To lik

Jihad Abdel Rahman sier det ikke er nok mat til alle inne i kirken, men at prestene og nonnene som er der forsøker å dele det lille som fins.

- Vi spiste en gang om dagen. Klokka 12 fikk vi en liten tallerken med brød og ris, sier Jihad.

Israel hevder også hardnakket at de ikke har skutt mot kirken. Sykehusdirektør Peter Qumri ler av dette:

- De har selv fraktet ut to hardt skadde personer fra kirken og fraktet dem til sykehus i Jerusalem, en med en alvorlig skuddskade i beinet og en med hele magen revet opp, sier Qumri som selv er kristen og legger til:

- Det ligger dessuten to døde igjen inne ved Jesu fødested, to døde mennesker som israelerne nekter oss å hente ut og begrave.

BRUTALT STOPPET: Den israelske soldaten sikter på en liten palestinsk gutt på esel i området ved Fødselskirken i Betlehem i går. Verken organisasjoner eller FN får lov til å frakte mat inn i den stengte sonen rundt kirken.
LØPER FOR LIVET: Amir og broren Uday sleper en av matsekkene som skal fø familien i noen dager til. Amir og Uday bor rett ved den beleirede Fødselskirken i Betlehem. Her råder fullstendig portforbud for 17. dag på rad.