Historisk romoppskyting i natt:

- Risikerer livet

Fire romturister ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida med en Falcon 9-rakett fra SpaceX natt til torsdag norsk tid. - Ikke uten risiko, sier NRKs romfartsekspert Hallvard Sandberg.

EKSPERIMENT: Fire sivile romturister ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida med en Falcon 9-rakett fra SpaceX natt til torsdag norsk tid. Video: KameraOne. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I underkant av 600 personer har vært i verdensrommet - 18 av dem omkom.

- Så det eneste du har å gå på for å vurdere risikoen, er statistikken over alvorlige hendelser i romfarten målt opp mot hvor mange som har vært der, forklarer Sandberg.

- Alle tar jo en risiko og setter livet i fare ved å gå på jakt, være ute i trafikken, eller for eksempel være ute og seile, men ville du for eksempel hoppet i fallskjerm hvis 18 av de siste 600 som hoppet døde? Jeg tror ikke det. Så statistisk sett medfører dette mye høyere risiko, men vi vet ikke hvor farlig systemet de har dratt ut med er, sier han.

For systemet er nyutviklet, og har ikke hatt nok ferder enda. Hittil har det imidlertid ikke skjedd noe alvorlig.

- Men all teknologi har skjulte greier som potensielt kan medføre et kjempeproblem. Man sitter mer eller mindre på en kontrollert bombe og presser teknologien til det ytterste. Ikke mer stress enn materialet tåler, men nært opp til marginene.

Systemet er imidlertid utviklet under strengt sikkerhetsoppsyn.

- Det er så trygt det går an å gjøre det, men man vet ikke om risikoen er 1 til 10 000 eller 1 til 200. Så de risikerer livet.

DET FARLIGSTE: Etter den vellykkede oppskytingen natt til torsdag, har de fire romturistene lagt den farligste delen av ferden bak seg. Foto: Steve Nesius / Reuters / NTB
DET FARLIGSTE: Etter den vellykkede oppskytingen natt til torsdag, har de fire romturistene lagt den farligste delen av ferden bak seg. Foto: Steve Nesius / Reuters / NTB Vis mer

Weekend til verdensrommet?

Sandberg mener oppskytingen er en milepæl i romfartshistorien.

- Inntil denne sommeren så var 99 prosent av alle astronauter fra stater, men fra og med denne sommeren vil 99 prosent av alle astronauter være private. Det er et stort skifte at det ikke lenger er de statlige aktørene som vil ha dominans innenfor romfart.

Sentralt her står turisme, forklarer Sandberg.

- Så det blir mulig med en weekendtur til verdensrommet?

- Det er veldig nært, men dette er ikke for deg og meg, så lenge onkelen din ikke heter Røkke. For vanlige lønnsmottakere blir dette bare en fjern drøm.

TRE-DAGERS: Romturistene skal de neste tre dagene ha en banehøyde på 408 kilometer over jordas overflate, mens kapselen de oppholder seg i beveger seg i 28 000 kilometer i timen rundt jorda. Bildet er tatt under oppskytingen. Foto: SpaceX / AP / NTB
TRE-DAGERS: Romturistene skal de neste tre dagene ha en banehøyde på 408 kilometer over jordas overflate, mens kapselen de oppholder seg i beveger seg i 28 000 kilometer i timen rundt jorda. Bildet er tatt under oppskytingen. Foto: SpaceX / AP / NTB Vis mer

Årsaken er det svindyre utstyret, sier romfartseksperten. For selv om Space X jobber med å utvikle et system som skal gjøre det rimeligere å få folk ut i verdensrommet, og baserer mye av teknologien på at komponenter kan gjenbrukes, er det snakk om enorme summer.

- Jeg vil ikke tjene så mye i løpet av mitt liv at jeg kan betale for ett trinn i prosessen en gang, sier han.

UT PÅ TUR: Dragon-kapselen ble natt til torsdag norsk tid skutt opp fra Florida med en Falcon-9-rakett. Om bord er fire sivile romfartsturister. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB
UT PÅ TUR: Dragon-kapselen ble natt til torsdag norsk tid skutt opp fra Florida med en Falcon-9-rakett. Om bord er fire sivile romfartsturister. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB Vis mer

Men den 38 år gamle milliardæren Jared Isaacman har penger nok, og har invitert med seg tre andre på romfartsferie de neste tre dagene.

De tre utvalgte skal representere tre verdier: Håp, gavmildhet og velstand.

Legeassistent Hayley Arceneaux (29) overlevde en kreftsykdom som barn og representerer håp. Hun blir den yngste amerikaneren – og den første personen med protese – som sendes opp i bane. På romferden skal hun ha det medisinske ansvaret.

CREWET: Fra venstre: John Kraus, Jared Isaacman, Hayley Arceneaux og Chris Sembroski. Foto: John Kraus / Inspiration4 / AP / NTB
CREWET: Fra venstre: John Kraus, Jared Isaacman, Hayley Arceneaux og Chris Sembroski. Foto: John Kraus / Inspiration4 / AP / NTB Vis mer

Ansvaret for kommunikasjonen med jorda ligger hos Chris Sembroski (42), en veteran fra det amerikanske luftforsvaret. Han representerer gavmildhet siden han har donert penger til sykehuset som i sin tid behandlet Arceneaux.

Geologiprofessor Sian Proctor (51) har tidligere søkt to ganger om å få bli Nasa-astronaut. Hun blir den fjerde afroamerikanske kvinnen som deltar på en romferd.

Proctor representerer velstand siden hun startet et netthandelsselskap med rom-tematikk som ledd i en gründer-konkurranse arrangert av Isaacmans selskap.

Dragon-kapselen er utstyrt med en halvkule i glass, som skal gi det beste utsynet til verdensrommet og jorda. Glasskula er bygget slik at den gir følelsen av at det ikke er noe som skiller mannskapet og verdensrommet, forklarer Sandberg:

- Ikke farligere enn covid

Til tross for at risikoen for alvorlige hendelser er ukjent, er Sandberg imidlertid ikke i tvil om hva han hadde svart om milliardær Isaacman hadde hatt en ledig plass på Falcon-9-raketten til en romfartsekspert fra Norge.

- Hvis han hadde ringt meg? Ja, ja, ja. Nei, jeg hadde ikke tenkt på risikoen. Det har vært større fare for en mann i min alder hvis jeg hadde fått covid enn hvis jeg hadde satt meg på hvilket som helst romfartssystem. Coronarisikoen har jeg jo nå levd med lenge, så det er ikke verre enn det.

For de fire amatørene i verdensrommet er også den farligste delen over, etter den vellykkede oppskytingen natt til torsdag. Og selv om to av dem har fått opplæring i å styre skuta om noe skulle gå galt, er systemet automatisert og styres fra bakken.

Romturistene skal de neste tre dagene ha en banehøyde på 408 kilometer over jordas overflate, mens kapselen de oppholder seg i beveger seg i 28 000 kilometer i timen rundt jorda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer