Risikerer millionsøksmål

«Berserk» manglet tillatelser til å ferdes ved Antarktis.

DYR REDNINGSAKSJON:  Berserk-ekspedisjonen hadde ikke de nødvendige tilltatelsene til å seile i Antarktis og risikerer å måtte dekke utgiftene til redningsaksjonen. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
DYR REDNINGSAKSJON: Berserk-ekspedisjonen hadde ikke de nødvendige tilltatelsene til å seile i Antarktis og risikerer å måtte dekke utgiftene til redningsaksjonen. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Berserk» hadde ikke de nødvendige tillatelse til å seile ved Antarktis.  Det bekreftet Jan-Gunnar Winter i Norsk Polarinstitutt overfor Dagbladet tidligere i dag.

Ekspedisjonsdeltakeren med Jarle Andhøy i spissen, risikerer derfor å måtte dekke den svært dyre redningsaksjonen de har utløst, melder NRK.

- Det er brukt betydelige ressurser i søk- og redningsarbeidet. Det kan derfor i ettertid bli stilt erstatningskrav mot ekspedisjonen, og det kan bli svært dyrt. Vi snakker nok om millioner, sier Winther til statskanalen.

For å kunne ferdes i området stilles det krav til at ekspedisjonen har en avtale om søk- og redning, skulle noe skje. Alternativt må de ha en økonomisk garanti om at en eventuell redningsaksjon vil dekkes.

Denne garantien hadde ikke Berserk. Deltakerne i søket kan derfor fremme krav mot ekspedisjonen.

- Det newzealandske skipet «Wellington» som har deltatt i letingen, Sea Shepherd som har bidratt med utstrakt bruk av helikopter i søket, og det russiske fartøyet som også har vært involvert — alle disse partene kan fremme erstatningskrav og det kan bli svært kostbart, sier Winther.

Han understreker at Polarinstituttet utelukkende har brukt sin energi denne uken på å bistå redningsarbeidet med det de kan av erfaring og kunnskap.

- Formalitetene rundt meldingsplikt har ikke vært prioritert i det hele tatt, sa han.