Baneheia-saken

- Risikerer ny streng straff

Viggo Kristiansens forsvarer mener Jan Helge Andersen risikerer streng straff for uriktig forklaring dersom Kristiansen frifinnes.

LETTET: Viggo Kristiansens bror, Trond Kristiansen, om gjenopptakelsen av Baneheia-saken. Video: Christian Wehus. Reporter: Øystein Andersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ble det klart at Viggo Kristiansen (41), som er dømt for Baneheia-drapene i 2000, har fått medhold fra gjenopptakelseskommisjonen. 41-åringen får dermed prøvd saken sin på nytt.

TV 2 har vært i kontakt med Jan Helge Andersen (40), som ble dømt for voldtekt og drap sammen med Kristiansen. På spørsmål om han var sammen med Kristiansen da drapene ble begått, svarer han:

- Ja, jeg kan ikke si noe annet, det var jo slik det var. Det er ubehagelig at saken skal opp igjen, fordi det er lenge siden det skjedde og jeg har fått det på avstand.

- Gjentar løgner

Det får Kristiansens forsvarer Arvid Sjødin til å reagere.

- At Jan Helge Andersen gjentar og forsterker sine løgner nå, er ikke overraskende. Andersen har begått ubeskrivelige handlinger i Baneheia. Deretter har han trukket inn sin kamerat for å slippe billigere unna selv. Han risikerer å endelig bli stilt til ansvar fullt ut, sier han til Dagbladet.

Kristiansen er dømt til lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid. Dommen bygger for en stor del på Andersens forklaring om at kameraten var den mest aktive da Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble voldtatt og drept i mai 2000.

Sjødin mener Andersen - som i dag er en fri mann - risikerer opptil ti års fengsel dersom det kommer fram at han har forklart seg uriktig om Kristiansen.

KRITISK: Viggo kristiansens forsvrer Arvid Sjødin sier til Dagbladet at han mener Jan Helge Kristiansen risikerer straff for uriktig forklaring. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRITISK: Viggo kristiansens forsvrer Arvid Sjødin sier til Dagbladet at han mener Jan Helge Kristiansen risikerer straff for uriktig forklaring. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Den grovt uriktige anklagen er et pågående straffbart forhold som ikke blir foreldet så lenge Kristiansen sitter i fengsel, sier advokaten.

Han har imidlertid ikke anmeldt saken.

- Vi forventer at påtalemakten opptrer etter loven, og avventer hva de bestemmer seg for, sier han.

OVERRASKET: Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland (AP), om gjennopptakelse av Baneheia-saken. Video: Christian Wehus. Reporter: Sondre Rahm Vis mer

- Diskutabelt

Mikkel Tronsrud i Viggo Kristiansens støttegruppe har tidligere uttalt at det var en svært glad Viggo Kristiansen som fikk beskjed om at gjenopptakelseskommisjonen har sagt ja til at Baneheia-saken får en ny behandling i rettssystemet.

- Han ønsker å føre bevis for at han ikke var med i Baneheia, og at Jan Helges forklaring er løgn, sa Tronsrud torsdag.

Advokat John Christian Elden skriver i en SMS til Dagbladet at falsk anklage om drap og voldtekt isolert sett kan medføre seks til sju års fengsel.

- Høyesterett sa i 2004 at falsk anklage om drap ga fire års fengsel, og her har Kristiansen i tillegg sonet 21 år i fengsel, så en straff isolert vil trolig være seks til sju års fengsel dersom Andersen blir dømt.

Han legger til at dersom Andersen skal straffeforfølges for beskyldninger framsatt før han fikk dommen på 19 års fengsel, vil han maksimalt kunne få to år i tilleggsstraff.

På spørsmål om Andersen kan straffes på nytt dersom han gjentar sin forklaring i en ny runde i retten, og Kristiansen frifinnes, svarer Elden:

KOMMENTERER: Adovkat John Christian Elden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KOMMENTERER: Adovkat John Christian Elden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Det er nok juridisk diskutabelt. Han kan ikke forklare noe annet nå uten å komme i straffansvar. Men moralsk og etisk er det alltid fint om man forklarer seg sant.

Strafferammen for grov uriktig anklage er ti år.

UVENTET: Avgjørelsen om å gjenoppta Baneheia-saken kom som en overraskelse, sier bistandsadvokat for familiene i saken, Håkon Brækhus. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Ivan Larsson. Vis mer

- Sannsynligvis foreldet

Advokat Mette Yvonne Larsen peker på at en tiltalt i en straffesak i utgangspunktet har rett til å forklare seg usant uten å bli straffet.

- Andersen kan forklare seg som han vil om sitt eget forhold. Hvis han har forklart seg bevisst usant om Viggo Kristiansen, er det et forhold som i utgangspunktet kan straffes. Men straffansvaret vil sannsynligvis være foreldet, sier hun til Dagbladet.

Hun er imidlertid enig med Sjødin i at en eventuelt uriktig forklaring om Kristiansen vil kunne være å regne som et selvstendig straffbart forhold.

- Man kan ikke straffefritt legge skyld på noen andre for å få mindre straff, sier advokaten.

Hun sier slike saker ofte ikke straffeforfølges, fordi de ofte involverer flere tiltalte som skylder på hverandre.

- Men i denne saken er det veldig spesielle forhold, når nærmest det eneste beviset man har, er Jan Helge Andersens forklaring.

- SPESIELLE FORHOLD: Mette Yvonne Larsen er i tvil om straffansvaret til Jan Helge Andersen vil være foreldet dersom Kristiansen frifinnes. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- SPESIELLE FORHOLD: Mette Yvonne Larsen er i tvil om straffansvaret til Jan Helge Andersen vil være foreldet dersom Kristiansen frifinnes. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Kan være grunnlag

Larsen synes det er vanskelig å ta stilling til hvorvidt et slik forhold vil være foreldet - eller om det at Andersen opprettholder sin forklaring vil være å regne som et sammenhengende straffbart forhold, gitt Kristiansens eventuelle frifinnelse.

- Om det er det eller ei, synes jeg er veldig vanskelig å ta stilling til. Han gjentar det samme i pressen nå, men å hevde i det offentlige rom er ikke nødvendigvis det samme som å hevde i retten. Om det blir en ny sak, og han fortsatt hevder det i retten, er det i hvert fall grunnlag for å se på en straffeforfølging opp mot det temaet.

GJENNOPTAS: Forfatter og kommunikasjonsrådigver Svein Tore Bergestuen om gjennopptakelsen av Baneheia-saken. Vis mer

I dette tilfellet vil det bero på en konkret vurdering, mener hun.

- Hvis dette er det eneste som gjør at Viggo Kristiansen har sittet i fengsel i mange år, er omstendighetene så spesielle at man i hvert fall kan vurdere å anmelde dette - særlig hvis han opprettholder forklaringen i retten.

- Kan anmelde

Larsen synes Eldens anslag på seks til sju år høres mye ut.

- Men det kan godt tenkes at det er riktig. Det prinsipielle er om han kan straffeforfølges eller ei. Blir han dømt for det forholdet, tenker jeg at vi snakker om en langvarig straff, sier Larsen.

At Andersens forklaring medvirket til at Kristiansen fikk lovens strengeste straff, vil i så fall være å regne som en skjerpende omstendighet i den eventuelle straffutmålingen, ifølge Larsen.

- Hvordan vurderer du sannsynligheten for at konklusjonen blir at han kan straffes for dette, gitt en frifinnelse?

Larsen understreker at hun ikke har satt seg dypt inn i problemstillingen.

- Men sånn umiddelbart tenker jeg at det ikke er usannsynlig. Kanskje det bør bringes inn en politianmeldelse fra Kristiansens side nå. Det ville jeg ha gjort, sier Larsen.

Hun mener en slik anmeldelse kan bringes inn allerede før en eventuell frifinnelse, og at etterforskningen kan stilles i bero til spørsmål om foreldelse er avklart.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Jan Helge Andersen. Til Fædrelandsvennen sier han imidlertid:

- De påstår at jeg lyver, men han forandret også forklaringen sin mye under etterforskningen. I retten sa han «ingen kommentar». Han er sikkert glad for å få saken opp igjen. Men skal han igjen sitte og si ingen kommentar? Hvis han velger å prate, hva blir det nye han kommer med?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer