Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Risikerer opptil 25 års fengsel i Bolivia

Kokaintatte Stina (19) og Madelaine (23) for retten i Bolivia i dag.

ANTATT HOVEDMANN: Augusto Toro-Blacutt ankom retten svært sent, med hendene lenket i håndjern. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
ANTATT HOVEDMANN: Augusto Toro-Blacutt ankom retten svært sent, med hendene lenket i håndjern. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| COCHABAMBA (Dagbladet): Det er snart to år siden Stina Brendemo Hagen (19), Madelaine Alicia Rodriguez (23) og en 20 år gammel kvinne fra Lillesand forlot Norge med kursen for Bolivia.

I dag ble rettssaken gjenopptatt mot de tre og norsbolivianske Augusto Toro Blacutt (23) - som skal ha hatt en høytstående posisjon i det omfattende kokainnettverket påtalemyndigheten mener de norske jentene gjorde seg til nyttige idioter for.

Dagbladet fulgte første dag i retten i Bolivia. Rettssaken starter igjen i morgen klokka 16.00.

1540: Retten er satt.

1541: Navnene på de tiltalte leses opp.

1543: Augusto Toro Blacutt, som antas å ha vært en lederskikkelse i kokainnettverket, har etter det Dagbladet forstår ikke møtt i retten.

1544: Dommeren ber om at han blir hentet før saken kan starte.

1555: Rettssaken er satt på vent mens politifolk forsøker å lokalisere Blacutt. Da Dagbladet var i Cochabamba rett før påske, var Augusto Toro-Blacutt i San Antonio-fengselet. Dagbladet besøkte fengselet, men Toro-Blacutt ville ikke snakke.

I RETTEN:  Stina Brendemo Hagen og Madelein Rouderigez og Augusto Toro Blacutt (foran). FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
I RETTEN: Stina Brendemo Hagen og Madelein Rouderigez og Augusto Toro Blacutt (foran). FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

1615: Politimannen som ble bedt om å hente Blacutt kommer tilbake. Han går fram til dommeren og melder ifra. Fortsatt ingen tegn til den tiltalte.

1636: Nå ankommer Blacutt retten. Han blir plassert ei rad foran de to norske kvinnene, med hendene i håndjern bak ryggen. Retten settes på nytt.

1637: Aktor tar ordet. Hun ber om at 20-åringen fra Lillesand som flyktet hjem til Norge med nytt navn og nødpass (se lenger ned i saken) blir klassifisert som rømling. Aktor vil at en utleveringsprossess settes i gang. Aktor vil også ha Blacutts norske kjæreste utlevert.

1638: Aktor vil også at Blacutts norske kjæreste blir pågrepet og utlevert.

1640: Dommer Jean Luis Ledezma gjør det klart at rettsprossessen vil gå sin gang, selv om de to ikke er til stede i retten.

1648: Vitnene blir vist ut av retten. Stina Brendemo Hagens mor er blant dem. De stilles opp foran dommeren, og vises ut av retten. De skal ikke følge saken før de skal vitne, oppgir dommeren som grunn.

1704: Dommer Ledezma avviser forsvarernes begjæringer om avvisning og utsettelse av saken. Dermed tyder alt på at saken vil gå som planlagt. Forsvareren mener bevisene mot kvinnene var ugyldige fordi de ble innhentet før kvinnene fikk hjelp av tolk

GRAVID I FENGSEL: Stina Brendemo Hagen, tiltalt for kokainsmugling i Bolivia, avbildet på cella. 
Foto: Ragnhild Avdem Fretland / Dagbladet
GRAVID I FENGSEL: Stina Brendemo Hagen, tiltalt for kokainsmugling i Bolivia, avbildet på cella. Foto: Ragnhild Avdem Fretland / Dagbladet Vis mer

1710: Rettsbetjenten leser opp navnene på de tiltalte, og går igjennom hva som skjedde da de norske kvinnene ble pågrepet 19. mars 2008.

1734: Rettsbetjenten nevner også kokainbeslaget på Arlanda. 14. oktober 2008 ble to norske jenter tatt med 6,25 kilo kokain på Arlanda flyplass i Stockholm. De hadde vært på smuglertur til Brasil.

1740: Rettsbetjenten fortsetter, og sier Blacutts onkel var hovedmannen for leveringen på boliviansk side. Han brukte det falske navnet Ricardo Rodriguez.

1800: Nå omtaler rettsbetjenten strafferammene. Den er på 10 til 25 år for alle de tiltalte, sier han. Han viser til aktor for spesifisert straffepåstand.

1814: Retten er hevet fram til klokka 1430 lokal tid - 2130 i Norge.

Etter pausen:

2030: Retten er satt på ny. Aktor har ordet.

COCHABAMBA, BOLIVIA 20100406.
Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez (bak) ankommer rettslokalene i Cochabamba.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
COCHABAMBA, BOLIVIA 20100406. Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez (bak) ankommer rettslokalene i Cochabamba. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

2043: Elena Colque, som nå har tatt over for Claudia Mansilla starter med å legge fram aktoratets sak for dommeren.

2100: Madelaine Alicia Rodriguez' forsvarer snakker: - De tiltaltes konstitusjonelle rettigheter ble brutt da de ble arrestert, fordi de ikke fikk saken framlagt på sitt eget språk.

— I strid med grunnlovsfestede rettigheter fikk de ikke tolk, og derfor forsto de ikke hvilke rettigheter de hadde etter boliviansk grunnlov da de ble pågrepet på flyplassen i Cochabamba, sa Moises Kestelbaum Gamarra i retten.

2110: Advokaten vil prosedere på at det var snakk om transport av kokain, ikke smugling. Det vil si en strafferamme på 6-10 år, ikke 10-25.

2130: Advokatens prosedyre drar ut i tid.

2155: Blacutts forsvarer angriper aktor, og sier avhøret av klienten skjedde på feil vis. Klientene har ikke fått bruke en skikkelig tolk, og etterforskningen er mangelfull på flere punkter, ifølge advokaten.

2252: De tiltaltes saker behandles tilsynelatende ikke i noen bestemt rekkefølge. Aktoratet og forskjellige forsvarere diskuterer stort sett forskjellige juridiske detaljer rundt arrestasjonsprossessen for de forskjellige tiltalte.

2215: Det er bare kvinner som representerer påtalemyndigheten, men bare menn blant forsvarerne. Dommeren gir den kvinnelige kontingenten tilsnakk for å gjøre grimaser under Blacutts' forsvarers innlegg.

2223: Aktor Elena Colque avviser de mange klagene fra forsvarerne på tolkesituasjonen under pågripelsen. Madelaine Rodriguez snakker spansk og oversatte for de andre, mener aktor.

2238: Aktor Claudio Mansilla sier jentene kjente den antatte bakmannen «Rodrigo» allerede fra en tur i 2007. - Det var han som tok dem med fra Santa Cruz til Cochabamba, sier Mansilla.

00.00. Retten er hevet etter at dommerne var ute i en halv time. Dommerne diskuterte en ny anmodning fra forsvarerne om å avvise saken, men dette ble avslått.

Kokaintatt19. mai 2008 ble de tre jentene tatt med 22 kilo kokain i bagasjen.

Kripos, som er i Bolivia for å bistå bolivianske myndigheter, har plassert Toro Blacutt på toppen i smuglernettverket.

Augusto Toro Blacutts norske kjæreste og 20-åringen fra Lillesand står fortsatt som tiltalte i saken. 20-åringen rømte hjem til Norge med nødpass og nytt navn, og har vært i Norge siden 14. februar.

Hun stiller ikke i retten i dag.

HER AVHOLDES RETTSSAKEN: Palacio de la Justicia i Cochabamba.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
HER AVHOLDES RETTSSAKEN: Palacio de la Justicia i Cochabamba. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Fem bolivianere i og rundt Augusto Toro Blacutts familie er også tiltalt.

De tiltalte norske jentene får ikke økonomisk støtte fra Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!