Risikerer seks års fengsel i Nepal

Den norske misjonæren Trond Berg er varetektsfengslet for syv dager i Nepal, siktet for ulovlig misjonering. Strafferammen er på tre års fengsel, under visse omstendigheter seks år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berg ble arrestert sammen med tre nepalske statsborgere i Saptari-distriktet i Nepal for tre dager siden. Ifølge avisa Katmandu Post drev de fire med ulovlig misjonering og forsøkte å lokke folk i området over til kristendommen med løfter om penger og jobb.

Banket av lokale menn

Trond Bergs svigerfar, Erling Ilsøe Nielsen, har en annen oppfatning av søndagens møte:

- Trond hadde leid et lokale sammen med en lokal pastor. En stund ut i møtet kom det noen menn inn og sa de var fra Røde Kors. De sa at Tronds store misjonsorganisasjon i Norge hadde sagt at han skulle hjelpe dem med 10 000 kroner, forteller Ilsøe Nielsen.

Men ifølge svigerfaren hadde ikke misjonæren penger, og han trodde helle ikke at mennene virkelig var fra Røde Kors.

- Da ble de rasende, og begynte å slå løs på ham. Trond er to meter høy og raget et halvmeter over dem, men de var mange. Etter en stund kom politiet og avbrøt de lokale mennene, før de anholdt Trond og tre nepalske statsborgere for ulovlig møtevirksomhet, forteller Ilsøe Nielsen til Dagbladet.no.

Under et rettsmøte tirsdag fikk politiet medhold i to dagers varetektsfengsling av de fire mennene. Under et møte i dag ble varetekten forlenget til syv dager, fordi saken ikke er ferdig etterforsket ennå.

Får egen advokat

- Ifølge nepalsk lov kan det søkes om forlengelse i inntil 25 dager, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD til Dagbladet.no.

Han har vært i kontakt med Trond Berg etter at han ble fengslet.

- Han sier selv at han blir godt ivaretatt, og at han får tilfredsstillende forpleining blant annet fra menigheten, sier Klepsvik.

Berg har sammen med sine tre medsiktede fått oppnevnt en forsvarer på stedet. Nå vurderes det om han skal få en egen advokat fra hovedstaden Katmandu.

Trebarnsfar

- Området der han ble arrestert er sterkt hinduistisk, og strafferammen for å spre annen religion enn denne er på tre års fengsel. Under visse omstendigheter kan man bli dømt til seks års fengsel, sier Klepsvik.

Trond Berg og hans familie tilhører menigheten Livets Ord i Bergen.

- Familien reiste til Nepal for å misjonere på eget initiativ, og hører ikke til Levende Ords misjonsprogram. Men de er en del av menigheten, og ble velsignet før de dro ut, sier pressekontakt Ingar Åkerlund i Levende Ord Bergen til Dagbladet.no.

Trond og Lisbeth Berg hadde med seg sine tre barn på elleve måneder, åtte og ti år da de dro til Nepal for to måneder siden. Nå håper barna at pappa snart kommer hjem til leiligheten de leier i Katmandu.

- Det er verst for åtte-åringen, sier bestefar i Oslo.

- Han er nervøs for at pappa ikke skal komme ut igjen.

- Hvordan takler familien situasjonen?

- De er engstelige over situasjonen. Men de er heller ikke helt uvitende om at det er farlig å ferdes på jorda. Min datter er ved god bessinnelse, og er mest opptatt av å beskytte barna, sier Erling Ilsøe Nielsen.

FØR AVREISE: Familien Lisbeth og Trond Berg hadde ti misjonsopphold i India og tre i Nepal bak seg før de reiste til Katmandu for to måneder siden.