Risikerer seks års fengsel

Psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål Herlofsen solgte legeerklæringer til kriminelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Begge de to tiltalte nektet straffskyld for grov korrupsjon da rettssaken mot dem startet i Oslo tingrett i dag.

Mens Herlofsen nektet straffskyld på alle tiltalepunkter, erkjente John Sandstrøm å ha brutt helsepersonelloven ved ikke å utføre sitt arbeid forsvarlig. 

En av de kjente kriminelle som skal ha kjøpt legeerklæring hos de to tiltalte er finansakrobaten Christer Tromsdal - et navn som de siste årene har dukket opp både i NOKAS-saken og i Kjell Inge Røkkes båtsertifikatsak.

Dette skal ha skjedd i november 2004.

Saken sprakk i Dagens Næringsliv høsten 2005, og medførte politirazziaer på både Sandstrøm og Herlofsens kontorer. Nå risikerer de begge opp til seks års fengsel.

Misbruk av tillit
I dag, to år etterpå, starter rettssaken mot John Sandstrøm og Pål Herlofsen i Oslo tingrett, og det er satt av 12 dager til saken. Begge er tiltalt for grov korrupsjon etter straffelovens paragraf 276, for å ha skaffet uriktige attester til tre kriminelle. En av disse er altså Christer Tromsdal.

Forbrytelsen anses som grov fordi det er snakk om brudd på den tillit som følger med en stilling som psykolog eller psykiater. I tillegg er det snakk en betydelig økonomisk fordel.

I Sandstrøms tilfelle er det snakk om at han har tjent rundt 300000 kroner på korrupsjon.

I retten i dag oppga begge de to tiltalte å ha en formue på rundt to millioner kroner. Sandstrøm opplsyte samtidig at han den siste tiden hadde bodd på forskjllige hoteller og pensjonater, men ville ikke oppgi adresse i åpen rett.

Begge er også tiltalt for brudd på helsepersonellovens paragraf  4, som omhandler forsvarlighet i yrket, og varsomhet og nøyaktighet ved utfyllelse av legeerklæringer.

Risikerer seks års fengsel

Psykiater Pål Herlofsen erkjente ikke straffskyld på noen av tiltalepunktene da retten ble satt onsdag morgen.

Kjøpte seg fri fra fengsel

I enkelte kriminelle miljøer skal det ha vært en ikke veldig godt bevart hemmelighet at man kunne kjøpe seg sykemeldinger eller legeerklæringer hos Sandstrøm og Herlofsen.  Erklæringene skal ha fritatt enkelte for soning, og skaffet andre bedre og lettere soningsforhold.

De to tiltalte skal ha vært involvert i flere benådningssaker.

Flere kjente kriminelle skal ha vært i kontakt med de to tiltalte, blant annet den bedrageritiltalte T5PC-gründeren Jim Wolden. Han fikk i 2005 en rettssak utsatt på grunn av sin helsetilstand. Dette gjentok seg flere ganger. Legeerklæringene var signert psykiater Pål Herlofsen.

Sendt videre av Atle Hamre

En av de tre kriminelle som inngår i tiltalen fortalte til Dagens Næringsliv at han betalte til sammen mellom 150000 og 200000 kroner til Herlofsen og Sandstrøm. Han ble introdusert for Sandstrøm via den nå straffedømte travkusken Atle Hamre.

Trebarnsfaren var desperat for å slippe unna en fengselsstraff, og ble lovet utsettelse og i beste fall benådning. I dag er han bitter på sine to «hjelpere», som han mener bare var opptatt av pengene.

Hvitvasket falsk tippegevinst
Den samme trebarnsfaren skal også ha underskrevet en erklæring på at John Sandstrøm deltok i et tippelag som vant en milliongevinst - slik at Sandstrøm kunne føre opp beløpet som skattefri inntekt på selvangivelsen.

TILTALT: Kjendispsykolog John Sandstrøm (59) møter i retten i dag, tiltalt for grov korrupsjon etter å ha solgt falske legeattester til kriminelle. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
TILTALT: Kjendispsykolog John Sandstrøm (59) møter i retten i dag, tiltalt for grov korrupsjon etter å ha solgt falske legeattester til kriminelle. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Vis mer

For dette står Sandstrøm også tiltalt for brudd på ligningsloven.

Den tredje kriminelle som er nevnt i tiltalen er en drammensmann som er straffedømt for flere forhold, blant annet svindel, heleri og vold. Han skal i 2003-2004 ha kjøpt flere legeerklæringer av de to tiltalte for å minske straffen.

En falsk legeerklæring kostet rundt 20-30000 kroner, ifølge Dagens Næringsliv, som selv oppsøkte Sandstrøm under falsk identitet.

FØRSTE DAG I RETTEN: Verken John Sandstrøm eller Pål Herlofsen ville fotograferes da de ankom retten i dag. Her aktor, førstestatsadvokat Jørn Maurud (t.v.) i samtale med Herlofsens forsvarer, advokat Ole Petter Dreveland. I bakgrunnen Sandstrøms forsvarer, advokat Tor Erling Staff.
<B>TILTALT:</B> Psykiater og oberst Pål Herlofsen står tiltalt for salg av falske legeerklæringer til kriminelle sammen med psykolog Sandstrøm. Han erkjenner ikke straffskyld.
<B>I SØKELYSET:</B> Finansakrobat Christer Tromsdal er en av de kriminelle som ifølge tiltalen skal ha kjøpt falske legeerklæringer hos Sandstrøm og Herlofsen.