Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Risikerer storstreik. Meklingen fortsetter på overtid

Ikke enighet klokka 09.

UENIGHET: Riksmekler Nils Dalseide (i midten) forsøke å få til enighet mellom Fellesforbundets Jørn Eggum (t.v.) og Norsk Industris Stein Lier-Hansen (t.h). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UENIGHET: Riksmekler Nils Dalseide (i midten) forsøke å få til enighet mellom Fellesforbundets Jørn Eggum (t.v.) og Norsk Industris Stein Lier-Hansen (t.h). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Ifølge NRK pågår meklingen fortsatt klokka 09.

Partene i frontfagsoppgjøret hadde ikke kommet til enighet da fristen utløp ved midnatt. Forhandlingene fortsetter på overtid i et forsøk på å forhindre storstreik.

Det gjenstår flere viktige prinsipielle spørsmål som Norsk Industri, som representerer arbeidsgiversiden, og Fellesforbundet, som representerer arbeidstakersiden, har veldig motstridende interesser og syn på.

- Begge parter har sagt at de er villige til å fortsette etter fristutløpet, sa riksmekler Nils Dalseide da han møtte pressen like før meklingsfristen utløp.

- Det må betydelig bevegelse til for at partene skal bli enige. Det kan gå fort, men det kan også gå sakte, sier han.

Dersom meklingen ikke ender i enighet, vil 26.000 LO-medlemmer gå ut i streik, ifølge Fellesforbundet.

Stein på stein Ifølge Dalseide har utviklingen i timene før fristen vært som forventet.

- Det er ingen indikasjon i den ene eller andre retningen. Men det er som forventet at det tar lang tid og at det er vanskelig, sier han, og legger til:

- Det er fortsatt slik at mindre ting som er nødvendige for å finne en helhet, er det dynamikk og bevegelse på. Vi legger stein på stein.

Ifølge riksmekleren hadde partene ennå ikke diskutert penger da klokken nærmet seg midnatt.

- Konkret har vi ikke gjort det, men det er rundt dette tidspunktet at vi må adressere økonomi. Det er et av de neste punktene vi vil ta opp, sier han.

Friske krav Overenskomsten i det såkalte frontfaget er spesielt viktig, fordi den danner et viktig grunnlag for øvrige meklinger utover våren.

Men partene har kommet med friske krav. Arbeidsgiverne har pekt på oljenedtur, svak økonomisk vekst og økende ledighet som argumenter for et svært moderat oppgjør.

Arbeidstakerne er for sin del opptatt av at kjøpekraften opprettholdes og at ordninger rundt reisebestemmelser, som borteboertillegg, ikke endres i deres disfavør. Streik kan derfor ikke utelukkes.

- En streik vil ramme arbeidsgiverne, noe vi mener er riktig. Den kan også ramme publikum på sikt, men i utgangspunktet skal den ramme arbeidsgiverne, sier kommunikasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet til NTB.

Fellesforbundets oversikt viser at flest vil bli tatt ut i de oljedominerte vestlandsfylkene Hordaland (4.035 ansatte) og Rogaland (3.505 ansatte) ved en eventuell streik.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram