<strong>BLODBANK:</strong> Å bli gitt feil type blod ved blodoverføring kan få alvorlige følger. Bildet har ingen tilknytning til den aktuelle saken.
Foto: Agnete Brun
BLODBANK: Å bli gitt feil type blod ved blodoverføring kan få alvorlige følger. Bildet har ingen tilknytning til den aktuelle saken. Foto: Agnete Brun Vis mer

Risikerer straff etter å ha gitt mann (79) feil blod

Både sykehuset og personell risikerer påtale etter den dødelige blodtabben på Ahus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Alvorlighetsgraden er avgjørende for at vi har bedt politiet om å etterforske saken, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, til Dagbladet.

I går skrev Dagbladet at Fylkesmannen i Oslo og Akershus har bedt politiet etterforske et unaturlig dødsfall på Akershus universitetssykehus (Ahus) 13. januar i år.

En mann (79) måtte ha blodoverføring og ble gitt feil type blod.

- Den foreløpige obduksjonsrapporten konkluderer med at dette er årsaken til at han døde, uttalte politiførstebetjent Stian Horn til Dagbladet i februar.

Politiet oversendte saken til Fylkesmannen i Oslo og Akershus 23. januar, ti dager etter dødsfallet. Før det hadde Lørenskog lensmannskontor foretatt innledende etterforskning, innhentet opplysninger fra stedet, snakket med vitner og beordret obduksjon.

- Markant avvik - Dette er noe som ikke skulle skjedd og er et markant avvik fra normen, sier Petter Schou.

Fylkeslegen opplyser om at politiet plikter å meldte inn tilfeller av «plutselig, uventet død».

- De spør oss, ut fra en vurdering av alvorlighetsgrad, om det er behov for etterforskning. De fleste slike saker vi får fra politiet blir ikke etterforsket videre. I denne saken er det snakk om betydelig avvik fra vanlig norm, sier Schou og utdyper:

- I saker som kan ende i påtale mot sykehuset eller mot enkeltpersoner, ber vi politiet om å etterforske. Politiet kan sende over saken til oss på nytt etter en stund med spørsmål om saken bør etterforskes ytterligere eller om det er grunnlag for påtale. Hvis vi mener det er grunnlag for påtale i en sak, sender vi den over til Statens Helsetilsyn. Det er de som sitter med påtalemakta, sier Petter Schou.

Dersom feilbehandlingen skyldes menneskelig svikt, risikerer enkeltansatte ved sykehuset påtale. Skyldes feilbehandlingen rutinesvikt, kan sykehuset bli straffet.

Taushetsplikt
79-åringen som døde 13. januar skal ha vært svært syk da han ble gitt feil blodtype. Dette kan ha medført at han ikke tålte feilbehandlingen.

Politiet venter på den endelige obduksjonsrapporten.

Da Dagbladet først omtalte sykehusdødsfallet ønsket ikke Ahus å kommentere saken.

- Akershus universitetssykehus kan ikke kommentere behandling av enkeltpasienter. Hvis vi skal kunne kommentere noe, må pårørende løse sykehuset fra den lovpålagte taushetsplikten vi har til å ivareta pasientopplysninger, uttalte kommunikasjonsdirektør Bjarte Reve ved Akershus universitetssykehus til Dagbladet.

Sykehuset er gjort kjent med at dødsfallet skal politietterforskes.

- Vi avventer politiets etterforskning og vil bistå politiet på best mulig måte, sier Bjarte Reve.

<strong>BA OM ETTERFORSKNING:</strong> Fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, har bedt politiet etterforske et unaturlig dødsfall på Ahus 13. januar. En 79 år gammel mann døde etter å ha blitt gitt feil blodtype under blodoverføring.
Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
BA OM ETTERFORSKNING: Fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schou, har bedt politiet etterforske et unaturlig dødsfall på Ahus 13. januar. En 79 år gammel mann døde etter å ha blitt gitt feil blodtype under blodoverføring. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer