Risikerer to års fengsel for å ha sammenliknet den tyrkiske presidenten med Gollum

Domstolen klarer ikke avgjøre om presidenten ser ut som Gollum. Nå har de kalt inn eksperter.

GOLLUM-RETTSSAK: En lege må møte i retten etter å ha sammenliknet den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan med «Ringenes Herre»- og «Hobbiten»-karakteren Gollum (t.h.). Foto: REUTERS/Christian Hartmann/NTB scanpix
GOLLUM-RETTSSAK: En lege må møte i retten etter å ha sammenliknet den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan med «Ringenes Herre»- og «Hobbiten»-karakteren Gollum (t.h.). Foto: REUTERS/Christian Hartmann/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En tyrkisk domstol har kalt inn eksperter som skal analysere «Ringenes Herre»-karakteren Gollum for å avgjøre om en mann som har sammenlignet den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan med figuren, bør fengsles.

Legen Bilgin Ciftci risikerer opp til to år i fengsel for å ha fornærmet presidenten etter at han la ut bilder som sammenligner Erdogan med det tynne, bleke landstrykervesenet Gollum, som sliter mellom gode og onde krefter i J. R. R Tolkiens fantasytrilogi «Ringenes Herre».

GOLLUM: Her vist fram under messa Comic-Con i 2011. En tyrkisk domstol skal kalle inn eksperter for å avgjøre hvorvidt han likner på president Recep Tayyip Erdogan.  Foto: Corbis / NTB scanpix
GOLLUM: Her vist fram under messa Comic-Con i 2011. En tyrkisk domstol skal kalle inn eksperter for å avgjøre hvorvidt han likner på president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Corbis / NTB scanpix Vis mer

Ettersom retten ikke klarer å avgjøre om Erdogan virkelig ser ut som Gollum, har domstolen nå innkalt en ekspertgruppe som skal avgjøre om sammenligningen virkelig var en fornærmelse. Gruppen består av to psykiatere, to akademikere, samt kinoledelsen i Aydin-provinsen, skriver avisen Milliyet.

Dommeren tok beslutningen etter å ha innrømmet at han selv ikke hadde sett alle «Ringenes Herre»-filmene. Retten har avgjort å utsette saken fram til februar mens ekspertgruppen analyserer Gollum.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Ciftci fikk sparken fra sykehuset han arbeidet på etter at han ble pågrepet i oktober, og verdenssamfunnet ser med bekymring på antallet rettssaker som følger av «presidentfornærmelser» i Tyrkia den siste tiden.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer