Risikerer utsendelse etter asylbråket i Våler

Skadde kurdere kan bli sendt ut av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av personene som ble banket opp på Norbybråten transittmottak torsdag kveld, risikerer hurtig utsendelse fra Norge.

23 personer som bor på mottaket ble skadet i angrepet. Skadeomfanget karakteriseres som «fra lett til moderat». Med armer i fatle og sår etter jernstangangrep risikerer nå mennene å bli sendt ut av landet, skriver VG.

Flere av kurderne skal ha søkt asyl i Sverige og andre Schengen-land før de kom til Norge. I så fall omfattes de av Dublin-regelen, som innebærer at den som har fått avslag på asylsøknad i et annet Schengen-land, ikke har krav på å få sin asylsøknad behandlet.

Åtte tsjetsjeneske menn er siktet etter angrepet. Tre av dem ble pågrepet da de kom til transittmottaket i bil lørdag kveld. Dagbladet skrev i går at de også siktes for gjengkriminalitet.

Fremstilles for varetekt

To av de siktede fremstilles for varetekt i morgen, mens de seks andre er sluppet fri fordi politiet mener det ikke er fare for bevisforspillelse.

- De seks har meldeplikt, sier Våler-lensmann Per Tore Fremstad til Dagbladet.no

De to som fremstilles for varetekt i morgen, har fått oppnevnt hver sin advokat. De var blant de tre som ble pågrepet da de kom til transittmottaket lørdag kveld.

SKADET I ANGREP: 23 personer ble skadet i angrepet på Nordbybråten transittmottak torsdag. Flere av de skadde risikerer nå å bli sendt hjem. Dagbladet.no har ingen informasjon om hvorvidt de to mennene på bildet er blant disse. Foto: SCANPIX
SKADET I ANGREP: 23 personer ble skadet i angrepet på Nordbybråten transittmottak torsdag. Flere av de skadde risikerer nå å bli sendt hjem. Dagbladet.no har ingen informasjon om hvorvidt de to mennene på bildet er blant disse. Foto: SCANPIX Vis mer

Lensmann Fremstad utelukker ikke flere arrestasjoner utover i uka.

- Vi jobber intenst, og har nå over 20 etterforskere på saken. Vi har fått bistand fra både politiets utlendingsenhet, vår egen etterretning og Kripos, sier han.

Politiet er nå svært interessert i informasjon om bilene som angriperne ankom transittmottaket med.

- Vi har observasjoner fra vitner som har sett flere kjøretøy kjørende i retning fra Moss til Nordbybråten. Vi vil ikke gå ut med noe antall ennå, men det dreier seg om et betydelig antall, sier Fremstad.

Politiet jobber ut fra en teori om at det var tsjetsjenere i bilene.

Konflikt

En konflikt om barnebråk mellom tsjetsjenske og en kurdiske kvinner på Nordbybråten transittmottak ble først framholdt som årsaken til angrepet.

Tre tsjetsjenske kvinner skal ha kranglet med en kurdisk småbarnsmor, deretter skal de ha blitt slått og truet av flere kurdiske menn. Ifølge VG skal to tsjetsjenske kvinner ha blitt slått og truet av flere kurdiske menn.

De to kvinnene har ennå ikke blitt avhørt av politiet.

- Vi har snart kontakt med den ene av dem, og hun vil bli avhørt i løpet av dagen, sier lensmann Fremstad.

Kvinnene har sagt at de kurdiske mennene skal ha truet med at de ikke hadde noe å frykte fordi de ikke kom til å få opphold i Norge likevel.

Mottaksleder Ole Morten Lyng ved Nordbybråten forteller forteller til Aftenposten at kvinnene fikk permisjon til å forlate mottaket, og at de ventet på en anmeldelse av hendelsen da angrepet kom. Kvinnene ble hentet av over ti mannlige slektninger.