Donald Trump

- Risikerer veldig lange straffer

USAs forrige president, Donald Trump, etterforskes på mange hold. Etterforskningen av hans innblanding i valget i delstaten Georgia, kan ha potensialet til å sende Trump i fengsel.

I HARDT VÆR: Både tidligere president Donald Trump og advokaten hans, Rudy Giuliani, kan være i store juridiske problemer i Georgia. Foto: AFP PHOTO / Don EMMERT
I HARDT VÆR: Både tidligere president Donald Trump og advokaten hans, Rudy Giuliani, kan være i store juridiske problemer i Georgia. Foto: AFP PHOTO / Don EMMERT Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Trumps advokater har sin fulle hyre med å slukke juridiske branner på mange hold.

FBI-ransakingen av Trumps hjem, Mar-a-Lago, tidligere denne måneden har fått stor oppmerksomhet. Eks-presidenten skal ha tatt med seg og oppbevart svært sensitive, graderte dokumenter hjemme i Florida. Lørdag kom både nyheten om at en føderal dommer ønsker å følge Trumps ønske om å oppnevne en uavhengig rettsperson (special master) til å overse FBIs gjennomgang av beslagene fra Mar-a-Lago.

I et brev til Kongressen varsler også USAs etterretningssjef, Avril Haines, at amerikansk etterretnings nå foretar en vurdering av hva slags skade dokumentene Trump tok med seg til Mar-a-Lago, kan ha forårsaket, ifølge CNN.

- Større trussel

Imidlertid kan det være kriminaletterforskningen som foregår parallelt i delstaten Georgia, som kan føre til de mest dramatiske utfallene for ekspresidenten. Der jobber en storjury med å gjennomgå beviser for å vurdere om Trump og hans allierte gjorde noe ulovlig da de forsøkte å omgjøre presidentvalget i delstaten i 2020 og hindre at Joe Biden tok over.

- Det er en større juridisk trussel mot presidenten og noen av tilhengerne hans enn noen annen etterforskning som foregår nå. Noen av de mulige siktelsene kommer med veldig lange straffer, slår Ronald Carlson fast overfor The Guardian.

Han er en framtredende forsvarsadvokat i Georgia og tidligere jusprofessor ved University of Georgia.

Carlson viser til at andre som er dømt for ulovlig behandling av graderte dokumenter, som tidligere CIA-sjef David Petraeus, bare er dømt for forseelser, ikke lovbrudd som kommer med lange fengselsstraffer.

I New York etterforskes Trumps forretningsvirksomhet, men denne etterforskningen ser ut til å være mer fokusert på virksomheten enn på Trump selv. Det er også uklart om det kan komme siktelser mot Trump i kjølvannet av Kongressens gransking av det dødelige angrepet 6. januar 2021.

En valgfunksjonær i Georgia fikk trusler etter det kom frem falske påstander i en video av han. Video: Twitter. Vis mer

Sterke beviser

Samtidig mener Carlson at det er sterke beviser for at Trump og støttespillerne hans tok i bruk mange virkemidler for å omgjøre det knappe nederlaget mot Biden i Georgia. Blant annet skal de ha presset lokale folkevalgte til å begå valgfusk.

En analyse fra tenketanken Brookings Institution, konkluderer også med at Trump er i «betydelig fare for siktelser i delstaten for flere forbrytelser». Oppførselen hans i Georgia etter valget i 2020 beskrives som et «vedvarende overfall» på valgprosessen i delstaten.

Påtalemyndigheten i Georgia, ledet av statsadvokat Fani Willis, skal også vurdere siktelser under anti-konspirasjonslover som vanligvis brukes for å bekjempe organisert kriminalitet. Å bli dømt for disse lovene, kan gi lange fengselsstraffer.

Willis og medarbeiderne hennes har samlet inn omfattende dokumentasjon og vitnemål fra noen av Trumps nærmeste allierte. Trumps advokat, Rudy Giuliani, vitnet for storjuryen i Atlanta i juli. To dager før vitnemålet fikk Giuliani beskjed om at han var et mål for etterforskningen.

Storjuryen ønsker også vitnemål fra den republikanske senatoren Lindsey Graham og Trumps tidligere stabssjef, Mark Meadows.

Berømt telefonsamtale

Opplysninger som kommer fram foran storjuryen er ikke offentlige, men det er ventet at et eventuelt hovedpunkt i saken mot Trump og hans allierte vil være den nå berømte telefonsamtalen mellom Trump og Georgias republikanske delstatsminister, Brad Raffensperger etter valget. Der krevde Trump at Raffensperger skulle «finne» nøyaktig nok stemmer til å omgjøre Bidens valgseier. Samtalen ble tatt opp og offentliggjort.

I HARDT VÆR: Donald Trumps advokat, Rudy Giulianie, etterforskes. Føderale agenter ransaket onsdag 28. april boligen og kontoret hans. Vis mer

Raffensperger avviste dette kravet. Da kom Trump med vage trusler om at Raffensperger kunne bli straffeforfulgt.

Trump snakket også med andre ledende republikanere i Georgia, som guvernøren, Brian Kemp, og justisminister Chris Carr, for å få dem til å utfordre opptellingen. De motsto også presset.

Mange forsøk

Trump forsøkte også få føderale tjenestepersoner i justisdepartementet til å gripe inn. Advokatene hans, med Giuliani i spissen, fremmet også flere søksmål med fullstendig udokumenterte påstander om utenlandsk innblanding i valget og andre konspirasjonsteorier. Alle søksmålene ble blankt avvist.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

Da alt dette mislyktes, prøvde å Giuliani og andre å komme med usanne påstander om at delstatsforsamlingen i Georgia hadde lov til å erstatte sine medlemmer i valgmannskollegiet med andre, som ville stemme for Trump selv om han hadde tapt valget.

- Fokuset til storjuryen er oppfordring til valgfusk. I tillegg er det snakk om usanne uttalelser til myndighetene. Så vil trolig storjuryen også se på kriminell konspirasjon og at noen har brutt eden de tok, sier Carlson til The Guardian.

Dette kan åpne for siktelser, som likner dem mot organisert kriminalitet. Willis skal også ha hentet inn eksperter på organisert kriminalitet til å delta i etterforskningen.

Trump har hele tida avvist at han har gjort noe galt og kaller aller etterforskningene for politisk heksejakt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer