MØTTE UTENRIKSMINISTEREN: De spanske brannmennene Julio Latorre (fra venstre), Manuel Blanco (foran) og Enrique Rodriguez (bak til høyre) blir intervjuet etter et møte med den spanske utenriksministeren i Madrid 5. april. Foto: Scanpix
MØTTE UTENRIKSMINISTEREN: De spanske brannmennene Julio Latorre (fra venstre), Manuel Blanco (foran) og Enrique Rodriguez (bak til høyre) blir intervjuet etter et møte med den spanske utenriksministeren i Madrid 5. april. Foto: ScanpixVis mer

Risikerte fengsel etter å ha reddet båtflyktninger. Nå er de frikjent

Ble tiltalt for menneskesmugling etter å ha reddet flyktninger utenfor Lesvos.

(Dagbladet): De tre spanske brannmennene Manuel Blanco, Julio Latorre og Enrique Rodriguez fra Sevilla møtte i retten klokka 11 i dag i Mytilini, hovedstaden på den greske øya Lesvos.

De tre er tiltalt for å smugle mennesker inn i EU etter at de reddet migranter på sjøen, ifølge NTB.

Brannmennene arbeidet for hjelpeorganisasjonen Proem-aid og har deltatt i en rekke redningsaksjoner for å hjelpe syriske båtflyktninger utenfor den greske øya Lesvos.

Det var i forbindelse med søk etter en gruppe flyktninger utenfor kysten av ferieøya at mennene ble arrestert av greske myndigheter 15. januar 2016, skriver El Pais.

Natten de ble arrestert hadde Julio Latorre, en av de spanske brannmennene, hjulpet flyktninger som ankom stranda i Lesvos, da han fikk beskjed fra en annen hjelpearbeider om at enda en gruppe flyktninger var i ferd med å synke utenfor kysten av øya.

I tyrkisk farvann

Brannmennene reiste ut med båt, men fant ikke fartøyet. Latorre har forklart at de søkte etter båten med lykter lenge uten å lykkes.

Ifølge Latorre oppdaget de at de befant seg i tyrkisk farvann og bestemte seg for å snu. Rett etterpå dukket havnepolitiet opp.

- De tok fingeravtrykkene våre og bilder av oss, men fortalte ikke hvorfor vi var blitt arrestert, sa Latorre om arrestasjonen.

De tre risikerte opptil fire år i fengsel hvis de dømmes for menneskesmugling. Det ble de imidlertid ikke.

Fem frivillige - to dansker og de tre spanjolene tre spanjoler ble frikjent i den greske rettssalen.

Rettssaken er blitt fulgt tett av en rekke hjelpeorganisasjoner.

- En stor seier for humanitær bistand, skriver den spanske gruppen Promeaid på Twitter etter kjennelsen mandag.

HJELPEARBEIDERE: De tre brannmennene Julio Latorre, Manuel Blanco og Enrique Rodriguez jobbet for hjelpeorganisasjonen Proem-Aid. Foto: Scanpix
HJELPEARBEIDERE: De tre brannmennene Julio Latorre, Manuel Blanco og Enrique Rodriguez jobbet for hjelpeorganisasjonen Proem-Aid. Foto: Scanpix Vis mer

Ifølge den spanske radiokanalen Cope hadde både brannmennene og deres advokat tro på at de vil bli frifunnet.

Før avreisen til Hellas uttalte Blanco at han så fram til en avgjørelse saken. Siden arrestasjonen har brannmennene levd med usikkerhet i to år.

Ifølge den ene av brannmennene, Manuel Blanco, er det en hårfin grense mellom menneskesmugling og det å redde mennesker i nød.

- Hvis en person er i ferd med å drukne og du redder vedkommende kan det bli sett på som om man tilrettelegger for at de skal komme inn i landet, har Blanco uttalt.

Nekter for å være smuglere

- Vi er ikke menneskesmuglere. Vi er redningsmenn som har gjort humanitært arbeid for å hjelpe det store antallet syriske flyktninger som har forsøkt å flykte fra krigen, uttalte Blanco i mars.

Mellom januar 2015 og februar 2016 kom over 900 000 syriske flyktninger til Hellas fra Tyrkia. Omtrent halvparten av dem ankom Lesvos, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

- Den humanitære krisen har vært brutal. Jeg har vært brannmann i over 20 år og trodde jeg hadde sett alt, men jeg har aldri opplevd en humanitær krise av dette kaliberet, har Blanco uttalt.

Blanco deltok i redningsarbeidet i Hellas for første gang i desember 2015. Han fortsatte sitt arbeid fram til 2017.

Ifølge Blanco var det viktig å ikke forlate øya etter at de ble sluppet ut av fengsel.

- Det var den beste måten vi kunne bevise at vi ikke har gjort noe galt på, sier han.

Får støtte hjemmefra

Brannmennene får blant annet støtte fra Rosa Aguilar, justisministeren i den andalusiske regjeringen.

I tillegg har en delegasjon av medlemmer fra det regionale departementet i Sevilla reist til Lesvos for å vise brannmennene sin støtte under rettssaken.

Spanias utenriksminister Alfonso Dastis har også lovet diplomatisk nærvær fra den spanske ambassaden under rettssaken.