Mount Everest

Risikerte livet for å løse Mount Everest-mysteriet

Et lik, et kamera og en gåte som kan føre til at historiebøkene må skrives om. Dette er historien om en livsfarlig ekspedisjon og jakta på hvem som egentlig besteg Mount Everest først.

FØRSTEMANN: Var det egentlig Edmund Hillary som først nådde toppen på Mount Everest. Foto: Daniel Prudek / Shutterstock / NTB
FØRSTEMANN: Var det egentlig Edmund Hillary som først nådde toppen på Mount Everest. Foto: Daniel Prudek / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Over 300 har mistet livet i forsøket på å nå verdens høyeste fjell. Å bestige toppen 8848 meter over havet, krever både forsiktighet og respekt for naturkreftene. Det var også Edmund Hillary klar over, da han ble verdens første til å sette sine bein på verdens høyeste fjelltopp i 1953.

Eller ble han egentlig det? I flere tiår har ryktene om den britiske duoen Andrew Irvine og George Mallory gått. Rykter om ei alternativ rute på nordsida av fjellet, et tragisk utfall og et kamera som skal bevise at ryktene faktisk stemmer.

Bilder som skal vise at Mount Everest egentlig ble besteget allerede i 1924. Det er bare et problem - ingen har klart å finne det sagnomsuste kameraet og bildene, og fjellklatrerne ble sist observert 250 meter unna toppen.

DET SISTE BILDET: George Mallory og Andrew Irvine på vei opp på Mount Everest i juni i 1924. Foto: AP / NTB
DET SISTE BILDET: George Mallory og Andrew Irvine på vei opp på Mount Everest i juni i 1924. Foto: AP / NTB Vis mer

Et livsfarlig prosjekt

Mark Synnott hadde egentlig aldri hatt Everest på sin liste over ting han ønsket å gjøre i livet. Historier om for høye besøkstall og forsøpling gjorde at han følte det ikke var interessant.

Ryktene om kameraet som gikk tapt i 1924, gjorde likevel eventyreren og fjellklatreren nysgjerrig. Da han nærmet seg 50, begynte ideen å bli mer og mer konkret. Han måtte finne ut av Everest-mysteriet, skriver The Telegraph.

DØDSFALL: Hele ti personer har omkommet på verdens høyeste fjell, Mount Everest den siste uken, ifølge nyhetsbyrået AFP. Nordmenn ble vitne til flere døde. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN, privat og Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

To års planlegging seinere, og Synnott var klar. Da han forlot kone og barn hjemme i USA, for å reise til Nepal, var det vel vitende om at han kom til å risikere livet i jakta på svar. Han visste også at han aldri kom til å få ro før han hadde forsøkt å finne ut hva som virkelig skjedde på Mount Everest i 1924.

Det har ikke stått på forsøkene. Mallorys lik ble funnet i 1999, men ingen har imidlertid klart å spore opp hvor Irvine ble av. Det eneste man vet, er at han aldri kom ned igjen fra fjellet. Kunne firebarnsfar og fjellklatrer Synnott bli den som oppklarte gåten?

Med et detaljert oversiktsbilde av området hvor Mallroy ble funnet, startet en av Mount Everests kanskje mest spesielle ekspedisjoner. På bildet var det også merket av hvor en kinesisk klatrer så det han mente kunne ha vært Irvines lik, da han tok ei alternativ rute ned fra toppen i 1960.

Toppen ikke målet

Etter en strabasiøs ferd endte Synnott til slutt på toppen av verdens høyeste fjell. Meldinga til kona varslet fred og ingen fare. «På vei ned. Alt gikk fint. Elsker deg.»

Å nå toppen var imidlertid verken hovedmålet eller det farligste med ekspedisjonen denne gang. På vei ned skulle Synnot sette livet på spill.

To timer seinere, og Synnotts GPS varsler at han var på riktig sted. 60 meter nedenfor ham kan kameraet ligge. Kameraet med svar på om historien må skrives om.

- Ikke gjør det, Mark. Du er for utslitt. Det er ikke verdt det.

PÅ TOPPEN: Randi Skaug var første norske kvinne på toppen av Mount Everest. Hun sier at det å bestige fjellet er som å gå gjennom en åpen kirkegård. Reporter: Emilie Rydning. Video: Arkiv Vis mer

Beskjeden fra ekspedisjonsleder Jamie McGuinnes var klar, men til ingen nytte. Heller ikke sherpaens forsøk på å overbevise ham til å stoppe ved å forklare at det å koble seg av tauet som holdt klatrerne sammen var livsfarlig, var til noe hjelp. Til tross for at han følte seg svak og svimmel, var det dette Synnott var kommet hit for.

- Jeg visste at jeg aldri kom til å få sjansen igjen. At jeg aldri kom til å reise tilbake dit. Jeg var 99 prosent sikker på at jeg kunne klare det. Mysteriet om Irvines forsvinning var for viktig, sier fjellklatreren til The Telegraph.

RUTENE: Den grønne ruta viser hvor Irvine og Mallory skal ha gått i 1924. Foto: L M Dickinson / REX / NTB
RUTENE: Den grønne ruta viser hvor Irvine og Mallory skal ha gått i 1924. Foto: L M Dickinson / REX / NTB Vis mer

- Hjertet hamret i brystet

Fullt klar over at han kunne ende opp på samme måte som Mallory og Irvine, beveget han seg nedover fjellsida steg for steg uten sikring. Ett feiltrinn kunne sende ham rett i døden. Men alternativet var å leve resten av livet uten svar.

- Jeg var så fokusert på å overleve at jeg ikke klarte å tenke på annet. Hjertet mitt hamret i brystet. Jeg tror aldri jeg har vært i en slik tilstand, forteller Synnott til avisa.

Med resten av teamet ventende i den ekstreme kulden, ble GPSen fulgt videre ned fjellsida. Kort tid etter var han akkurat der han i to år hadde planlagt å komme. På stedet hvor Irvine trolig mistet livet.

Et par meter til høyre kunne han skimte noe mørkebrunt. Han visste at han var på riktig sted. En sprekk i fjellet kunne kanskje ha blitt brukt for å søke ly. Forsiktige steg tok Synnott bort til sprekken. Den var tom.

- Jeg husker jeg følte meg helt nummen. Jeg var så fokusert på å ikke ende opp med samme skjebne som Mallory og Irvine at jeg bare tenkte ok, da fant jeg ham ikke. Det var ikke tid eller sted for å reflektere rundt det. Jeg måtte bruke det jeg hadde av energi på å holde meg stødig og i sikkerhet, forteller han til The Telegraph.

En ny teori

En time etter at han forlot gruppa, var han tilbake. Først da slo skuffelsen inn for fullt. Han følte hele ekspedisjonen hadde feilet. Resten av turen ned føltes meningsløs.

- Jeg følte meg helt fjern. Hva hadde egentlig vært poenget med ekspedisjonen? Var det i det hele tatt verdt det? Jeg følte meg helt fortapt og ville bare hjem til familien, sier Synnott som også har skrevet bok om ekspedisjonen.

MOUNT EVEREST: Over 18 000 kilo er fraktet ned fra fjellet - men det er bare en brøkdel av det som er igjen. Video: CNN Vis mer

Men selv om mysteriet med Irvine forble en gåte, har ikke Synnott gitt opp å finne svaret på hvem som var først på Mount Everest. En del av ham tror fremdeles at Irvines lik og kameraet som vil gi fasiten, ligger et sted. Og hvis han noen gang kommer seg tilbake, vil han lete grundigere.

I mellomtida fortsetter ryktene om hvem som egentlig var først på Everest å svirre. Og nye teorier har dukket opp om hva som virkelig skjedde med duoen som kan ha vært de første til å nå toppen av verdens høyeste fjell.

- Vi har i nå flere kilder som hevder det samme - at kinesiske klatrere hentet ned liket og kameraet, og har holdt funnet hemmelig. Dette fordi de ønsker å beholde rekorden som kinesiske klatrere satte, da de ble de første til å ta seg til toppen på nordsida, sier Synnott.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer