Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Risikerte livet for å redde neshorn og elefanter. Så ble han brutalt drept

En av verdens fremste neshornforkjempere drept i sitt eget hjem i Kenya.

HYLLES: Esmond Bradley Martin hylles av flere for sitt arbeid med å avdekke det ulovlige neshorn- og elfenbeinmarkedet. I går ble han drept i sitt eget hjem i Kenya. Foto: Save the Elephants
HYLLES: Esmond Bradley Martin hylles av flere for sitt arbeid med å avdekke det ulovlige neshorn- og elfenbeinmarkedet. I går ble han drept i sitt eget hjem i Kenya. Foto: Save the Elephants Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Esmond Bradley Martin har i mange tiår vært en av verdens fremste motstandere av ulovlig salg av elfenbein og neshorn-horn.

Han var FNs tidligere spesialutsending for bevaring av neshorn, og er spesielt kjent for å ha gått undercover for å avdekke prisene på det svarte neshorn-markedet.

Nå er Bradley Martin funnet drept.

Drept i sitt eget hjem

Ifølge den kenyanske avisa The Star ble han funnet drept i sitt eget hjem i hovedstaden Nairobi av kona si. Bradley Martin (75) skal ha vært alene hjemme, og ble funnet med knivskader i halsen.

Politiet mistenker at det var et hjemmeran som gikk galt da Martin ble drept, og etterforsker saken. Foreløpig er ingen pågrepet eller mistenkt i saken.

Kona fant mannen rundt klokka 16.00 i går ettermiddag etter å ha vært ute på tur.

- Vi har allerede avhørt en gartner og en kokk som er ansatt hjemme hos ham, sier etterforskningssjef Ireri Kamwende til The Star.

Den amerikanske geografen Martin var en stjerne i arbeidet mot ulovlig krypskyting av eksotiske dyr i både Asia og Afrika.

- Risikerte sitt eget liv

Han hadde nettopp kommet hjem fra feltarbeid i Myanmar da han ble drept i sitt eget hjem i går.

- Han har brukt tiår på å risikere sitt eget liv for å snikfotografere og dokumentere ulovlig salg av elfenbein og neshorn. Han har utgitt seg for å være kjøper og reist til Kina, Vietnam og Laos for å finne ut av prisene på det svarte markedet, sier BBCs Kenya-korrespondent Alastair Leithead.

Bradley Martin reise først fra USA til Kenya i 1970, da det var en stor økning elefanter som ble drept for å selge elfenbein.

Han har reist verden rundt for å bekjempe den ulovlige handelen, og blant hans største bragder pekes det på at han var med på å overbevise Kina om å avslutte det lovlige salget av neshorn-horn i 1993 og elfenbeinssalget i fjor.

- Hvorfor ble alle drept?

Hans siste rapport ble på nedgangen i elfenbeinssalg i Kina, og der pekte aktivisten på at elefantens sjanse for å overleve er betraktelig større som følge av forbudet.

I et intervju med Nomad Magazine i fjor, forklarte han noe av bakgrunnen for sitt mangeårige arbeid.

KJEMPER MOT KRYPSKYTTING: Eiendomsinvestor Øyvind Christensen fra Trondheim driver jakt i Mosambik og står midt i kampen mot krypskytting av neshorn i Afrika. Reporter: Torgeir Krokfjord / Video, redigering: Geir Barstein Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

- I Kenya var det rundt 20 000 neshorn i 1970, men mot slutten av 90-tallet hadde de fleste blitt utryddet. Spørsmålet var: Hvorfor ble alle disse neshornene drept, og hvor ble hornene av? sa han ifølge Telegraph.

Neshorn-utryddelsen og den truede bestanden har blitt et stadig mer aktuelt problem siden den gang. I dag er det anslagsvis 540 neshorn igjen i Kenya. Disse er i konservatorier der de beskyttes fra krypskyttere.

«Alternativ medisin»

Nesten alt av neshorn-horn blir smuglet ut og sendt til Kina og Sørøst-Asia, hvor hornene - som består av det samme stoffet som fingernegler - feilaktig påstås å kurere og behandle en lang rekke medisinske lidelser og problemer fra angst til djevelbesettelse.

Hornet males vanligvis opp til et pulver og blandes med vann før det inntas.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters går hornet for opptil 65 000 dollar - rundt 500 000 kroner - per kilo.

Studier viser at den medisinske effekten er null. Hornene er laget av keratin, det samme proteinet som utgjør hovedbestanddelen i hår og negler, med en kjerne av noen mineraler som kalsium og melanin.

For flere tusen år siden var neshorn langt vanligere enn de er i dag. De fantes over store deler av Afrika, men også i Eurasia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!