Risikerte livet for å varsle om Jessica

Advokaten oppdaget at en soldat slo en kvinnelig krigsfange. Da bestemte han seg for å fortelle hvor hun ble holdt fanget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningen av Jessica Lynch har blitt et av amerikanernes største pr-suksesser så langt i krigen. Den vesle 19-åringen var blant de første som ble savnet i krigen, og lettelsen over at hun var i live har nærmest utløst heltedyrkelse hjemme i USA.

Men hittil har det vært et mysterium hvordan amerikanske soldater fikk vite hvor Jessica var.

En 32 år gammel mann forteller Washington Post og USA Today om hvordan amerikanerne fikk vite hvor den savnede Jessica Lynch var. Mannen sier at han er advokat og identifiseres bare som Mohammed. Det er usikkert om dette er hans virkelige navn.

Ble slått

Mannen forteller at kona hans jobber på sykehuset i Nasiriyah, der Jessica lå. Da han kikket gjennom et vindu, så han noe som 'knuste hjertet hans', ifølge ham selv:

Den forsvarsløse, kvinnelige krigsfangen ble slått i ansiktet av en svartkledd sikkerhetsagent, muligens en Fedayeen-soldat. Der og da bestemte den irakiske advokaten seg for at krigsfangen måtte ut av sykehuset. Han smøg seg deretter inn på rommet til den skadde soldaten og prøvde å berolige henne:

'Don't worry, don't worry.'

Deretter gikk Mohammed til Nasiriyahs ytterste hus og begynte å gå langs veien mot de amerikanske stillingene. Da han nærmet seg soldatene, tilbød han dem 'viktig informasjon om kvinnelig soldat på sykehus'.

I de neste dagene skal Mohammed og kona Iman ha skaffet amerikanerne all informasjonen de trengte før de begynte redningsaksjonen:

De tegnet kart over sykehuset og telte antall soldater. De noterte også at det er mulig for et helikopter å lande på taket av sykehuset.

Ville stoppe mishandling

Mohammed sier til amerikanske journalister at han valgte å hjelpe fordi han ville stoppe mishandlingen mot et medmenneske.

- En person er et menneske uansett nasjonalitet. Tro meg, jeg elsker amerikanere, siterer de amerikanske journalistene.

Intervjuet ble gjort i en amerikansk militærleir i ørkenen. Mohammed og familien hans er evakuert fra Nasiriyah fordi de kan bli utsatt for hevnaksjoner. Etter hvert skal de bringes til en flyktningeleir i byen Umm Qasr ved den persiske gulfen.

- Jeg frykter ikke for meg selv, jeg frykter for kona og ungene, sier han.

Operert i Tyskland

Jessica har blitt selve symbolet på hvordan amerikanske soldater ikke lar hverandre i stikken. Nå har hun blitt operert på et sykehus i Tyskland. Legene har funnet skiveutglidninger og nerveproblemer nede i ryggen. Dette førte til at 19-åringen ikke hadde følelse i beina da hun ble reddet.

I dag blir hun operert i armer og bein. Pappa Greg Lynch sier at datteren ikke har noen skuddskader, til tross for tidligere meldinger om at hun havnet i intens skyting med irakiske soldater før hun ble tatt til fange. Han vet ikke noe om hvordan hun hun brakk den ene armen og begge beina.

REDDET:</B> Jessica Lynch ble reddet fra fangenskap av amerikanske spesialstyrker. Men fem andre ble tatt til fange samtidig med Jessica. De er fremdeles Saddams fanger.
GLEDE:</B> Deadra og Greg Lynch er fra seg av glede over at datteren lever og er i sikkerhet. Nå har de snakket med henne flere ganger på telefon, og Jessica er i godt humør. Hun har ikke sagt noe om fangenskapet.