FRUSTERTE: Politibetjentene som var først til stede på bunkerfesten i Oslo natt til søndag 30. august, var frustrerte over oppførselen til ungdommene. Reporter: Audun Hageskal. Video: Christian Roth Christensen. Klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

Grottefesten:

Risikerte livet. Nå snakker politifolkene ut

De kom først til stedet og risikerte livet for å redde festdeltakerne. - Forberedte oss på å ende opp med døde unge mennesker, sier politifolkene som reddet liv i grotta eksklusivt til Dagbladet.

Publisert
Sist oppdatert

- Da vi kom opp til grotteinngangen skiftet situasjonen helt. Det ble ropt at folk var bevisstløs. Flere og flere veltet ut, og da vi så inn i åpningen lyste vi rett inn i øynene på redde, unge voksne som ba om hjelp, mens andre lå slått ut på bakken. Det ble pekt og ropt at flere lå der inne. De som lå rett på innsida, lå i kø for å bli båret ut.

Det forteller Stian. Sammen med kollegene Kristian, Line og Lars var han den første fra politiet som ankom den ulovlige grottefesten på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag.

Fire dager etter det dramatiske oppdraget, som var nær ved å koste flere mennesker livet, møter de Dagbladet utenfor den plomberte inngangen til bunkeren. De tomme sprit-flaskene utenfor kunne fort vært byttet ut med lys, blomster og kort med siste hilsener.

I stedet ses restene etter en fest som var nær ved å ende med tragedie ved den nå stengte inngangen.

PÅ INNSIDEN: Dagbladets team har fått tillatelse til å bli med på innsiden av grotta på St. Hanshaugen der flere unge mennesker ble kullosforgiftet og funnet bevisstløse under en ravefest. Video: Emilie Rydning. Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Bevisstløse lempes ut

Opprinnelig startet lørdagskvelden som en hvilken som helst annen for de to patruljene fra Oslo-politiet. Omkring klokka 03.30 hadde Stian og Kristian kjøpt nattmat. Men kort tid etter at de har satt seg i bilen igjen, kom en mann løpende mot dem.

- Han vinket, pekte og sa vi måtte kjøre bort til grotta, for der var det ei bevisstløs kvinne. Da vi kom fram virket det rolig, men så fikk vi øye på tre-fire personer som kom bærende på en fullstendig bevisstløs person, forteller Kristian.

Det som først så ut til å være en overdose, gjør at ambulanse ble tilkalt. Mens politiet venter på helsemannskapene, tar imidlertid situasjonen en dramatisk vending.

Flere personer begynner plutselig å komme ut av åpningen til bunkeren. Ytterligere en patrulje fra politiet blir tilkalt. Minutter etter blir det klart at de må ta seg inn i anlegget - fremdeles uten å ane hva som venter dem der.

- Det første som møtte oss i det vi skulle ta oss inn, var enda en bevisstløs person som ble lempet ut. Da skjønte vi at her er det noe mer som foregår, og jeg sendte makkeren min inn i grotta, forteller Kristian.

BEVISSTLØSE: Sju personer er sendt bevisstløse til sykehus etter det politiet mener er en ulovlig fest i en grotte på St. Hanshaugen i Oslo i natt. Foto: Øystein Andersen / Svein Dybdahl Vis mer

Fra fest til dødsfelle

Inne i mørket har musikk og strobelys blitt byttet ut med livsfare. Eksosen fra aggregatene som forsynte festen med strøm, har gjort hele grotta om til ei dødsfelle.

Line og Stian tar seg innover i det stummende mørket. Strømmen fra aggregatene har gått. Til tross for lyset fra de kraftige lommelyktene er situasjonen uoversiktlig.

<strong>LABYRINT:</strong> Bunkeren består av flere ganger og rom. Den lengste av dem omkring 50 meter.
Foto: Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg / NTB scanpix
LABYRINT: Bunkeren består av flere ganger og rom. Den lengste av dem omkring 50 meter. Foto: Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg / NTB scanpix Vis mer

De tar seg likevel innover for å forsikre seg om at alle som trenger hjelp, får det. I mellomtida står Kristian utenfor og begynner etter hvert å forstå hva de faktisk står overfor. Det som først framstod som rus ute av kontroll, er kullos. Han har selv sendt kollegene inn i et livsfarlig område.

- Inne i grottesystemet, som vi da ikke ante hvor stort var, ble det fort veldig adrenalinfylt. Vi kjente at det var noe med lufta, som i ettertid har vist seg å ha vært potensielt dødelig, men vi har en plikt til å undersøke så lenge vi anser det som trygt nok. Det har blitt sagt i ettertid at politiet nektet å gå inn, men det stemmer ikke. På det tidspunktet var det allerede politi inne i grotta, sier Stian.

Etterlyser respekt for liv

Mens Line og Stian søker seg gjennom sidegang etter sidegang i bunkeren, står Kristian og Lars på utsida av grotta og tar imot bevisstløse og rusa personer. Enkelte av deltakerne ligger livløse på bakken, andre beskrives av politiet som så rusa at de danser rundt på gresset.

Enkelte velger ifølge politikollegene også å filme at det blir gitt helsehjelp til personer som sto i fare for å dø. Etter en omfattende redningsaksjon blir 27 personer innlagt på sykehus med kullosforgiftning. Men det ulovlige arrangementet kunne endt så mye verre for de nærmere 200 som deltok på festen.

BEVISSTLØSE: Natt til søndag 30. august ble sju personer sendt til sykehus etter det politiet mener var en ulovlig fest i en bunker på St. Hanshaugen i Oslo. Foto: Privat / Øystein Andersen / Svein Dybdahl / Dagbladet Vis mer

I ettertid har noen av festdeltakere og -arrangøren gått ut og sagt at de ikke angrer på festen. Andre har sagt at de kommer til å holde fester på ulovlige steder også i tida framover.

I mellomtida ligger flere personer fremdeles innlagt på sykehus. Torsdag kom Oslo universitetssykehus med en ny oppdatering. Der kommer det fram at flere av de som har deltatt på grottefesten ikke kan gjøre rede for seg selv og har fått hjerneskader.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Uttalelsene får politiet som var først på stedet til å reagere kraftig. De opplever at både hendelsen og faren, som faktisk var knyttet til festen i bunkeren på St. Hanshaugen, har blitt bagatellisert av deltakerne.

- Man bør ha såpass respekt for både eget og andres liv at man ikke tar slike sjanser. Her kunne både arrangør og deltakere dødd. Det var bare tilfeldigheter som gjorde at dette ikke gikk langt verre, sier Line.

<strong>LIVET PÅ SPILL:</strong> Stian (f.h.), Kristian, Lars og Line reddet flere av festdeltakerne fra den livsfarlige bunkeren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LIVET PÅ SPILL: Stian (f.h.), Kristian, Lars og Line reddet flere av festdeltakerne fra den livsfarlige bunkeren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Forberedt på dødsfall

Kollegaen Stian beskriver det som åpenbart egoistisk å arrangere og delta på en slik ulovlig fest. Alle fire er de frustrerte over uttalelsene som har kommet fra enkelte av dem som var i bunkeren i ettertid.

- På det verste sto vi utenfor inngangen med bevisstløse personer på bakken og forberedte oss på å ende opp med sju døde unge mennesker. Jeg er overrasket over at ikke flere ble skadd og at det ikke ble mer panikk da strømmen gikk, det ble mørkt, dårlig luft og bare en trang åpning var eneste utgang, sier Kristian.

- De som har rigget til denne festen har helt tydelig ikke gjort seg opp noen tanker om hva som kan gå galt. I tillegg inviterer de folk og gir inntrykk av at dette er en trygg plass å komme. Det er skremmende å tenke på hvordan det faktisk kunne endt, legger Lars til.

KRITISK: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, stiller seg svært kritisk til grottefesten på St. Hanshaugen i Oslo. Reporter: Frode Andresen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Plombert inngang

Torsdag formiddag ble pressen invitert inn i bunkeren på St. Hanshaugen for en omvisning i lokalet som natt til søndag kunne blitt åsted for flere dødsfall. Tomme øl-bokser, spritflasker og søppel lå da fremdeles igjen.

Etter at pressen hadde forlatt anlegget, ble inngangen klokka 12 solid plombert med ei metallplate og en rekke bolter.

Hva som skjer videre med deltakerne og arrangøren av festen, er så langt uklart. To personer har fremdeles status som siktet etter festen, dette for uberettiget adgang og opphold i bunkeren. I tillegg har ytterligere to personer nå fått status som mistenkt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer