Deltavarianten:

Risiko for massesmitte-hendelser

Den mer smittsomme deltavarianten kan føre et omfattende smittesporingsarbeid for kommunene, dersom det skulle oppstå en massesmitte-hendelse.

STØRRE LETTELSER: Regjeringen innførte fra søndag store lettelser for arrangementer - både med og uten coronapass. Her fra en konsert med Jaga Jazzist på Rockefeller i Oslo høsten 2020. Foto: Heiko Junge / NTB
STØRRE LETTELSER: Regjeringen innførte fra søndag store lettelser for arrangementer - både med og uten coronapass. Her fra en konsert med Jaga Jazzist på Rockefeller i Oslo høsten 2020. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

En av dem som har fått merke hvor lynraskt deltavarianten kan spre seg, er kommuneoverlege Elin Jakobsen i Færder kommune.

- Det har vært en voldsom smittsomhet som vi ikke har sett tidligere, sier hun til Dagbladet.

Etter en konsert med et kor tidligere i juni er det nå totalt 80 som er smittet. Flere av de smittede er også fullvaksinert.

- Mange ble smittet under konserten, og så har det spredt seg videre innad i familier.

SÅRBART: Kommuneoverlege Elin Jakobsen i Færder kommune sier kommunen har en god plan for vaksinering i sommerferien, men at planen er sårbar for større utbrudd. Foto: Færder kommune
SÅRBART: Kommuneoverlege Elin Jakobsen i Færder kommune sier kommunen har en god plan for vaksinering i sommerferien, men at planen er sårbar for større utbrudd. Foto: Færder kommune Vis mer

- Kjempekrevende

I dag har kommunen god oversikt over utbruddet.

- Det ser ut som vi har greid å ramme inn dette utbruddet, selv om vi har noen nye smittede hver dag. Men det er kjent smittevei og som forventa.

Hun legger imidlertid ikke skjul på at arbeidet har vært svært omfattende.

- Det har vært kjempekrevende med tanke på ressurser i kommunen, som for så vidt er de samme som også jobber med vaksineringen, og vi har ikke mye ekstra ressurser å gå på.

SKJENKESTOPP: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om skjenkestopp, og faren for smitte på utesteder. Vis mer

Deltavarianten, som er mer smittsom og gir høyere risiko for alvorlig sykdom, vil etter hvert bli den dominerende i Norge, tror FHI. Varianten har også vist seg mer motstandsdyktig mot bare én vaksinedose.

- Om dette skulle skje igjen i løpet av sommerferien, hvordan vil det være?

TEST-FESTIVAL: 5000 mennesker slapp munnbind og kunne stå tett oppi hverandre under en mini-festival i Liverpool 2.mai. Video: AP. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

- Jeg tenker vi har lagd en god plan for ferien, men det er veldig sårbart. Vi prøver å legge til rette for at folk skal ha ferie, for mange er slitne, men det vil være flere som vil være tilgjengelig enn ved en normal sommerferie, sier Jakobsen.

Regjeringen innførte fra søndag en rekke lettelser for antallsbegrensninger i privat og offentlig regi. Innendørs, uten bruk av test eller coronapass, er det åpnet opp for inntil 1000 personer med faste, tilviste plasser, fordelt på to kohorter. Uten faste plasser er taket på 400 personer, fordelt på to kohorter.

På arrangementer med coronapass eller test, er taket langt høyere.

Lettelser for arrangementer

Fra søndag klokka 12 er reglene nå:

  • På private arrangementer i enten leid lokale eller på offentlig sted kan opptil 100 personer samles.
  • På arrangementer uten bruk av test eller coronasertifikat innendørs blir det åpnet for inntil 1000 personer med faste, tilviste plasser, fordelt på to kohorter. Uten faste plasser er taket på 400 personer, fordelt på to kohorter.
  • Utendørs er takene på henholdsvis 2000 personer fordelt på fire kohorter, og 800 personer fordelt på fire kohorter.
  • Arrangementer som bruker test eller coronasertifikat, kan ta imot 50 prosent av kapasiteten til arrangementsstedet. Innendørs kan det være maks 2500 personer fordelt på fem kohorter med faste plasser, eller maks 1000 personer fordelt på to kohorter uten faste plasser.
  • På utendørsarrangementer kan det være opptil 5000 personer fordelt på ti kohorter med faste plasser, eller 2000 personer fordelt på fire kohorter uten faste plasser.

(Kilde: NTB)

Risiko

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier til Dagbladet TV at man må regne med større utbrudd etter hvert som flere samles innendørs.

- Siden mange arrangementer er utendørs, så er vi ikke så bekymret. I tillegg må man ha coronasertifikat, altså være vaksinert eller testet 24 timer før, på de største arrangementene. Da er risikoen veldig liten, sier han og legger til:

- Men det er klart at det etter hvert vil samles flere innendørs også, og kanskje i mer sosial sammenheng, og da kan risikoen være at vi får noen sånne massesmittehendelser fortsatt, det er ikke helt utelukket. Da kan det bli vanskeligere å smittespore for kommunene, når det er flere til stede nå enn før.

Nakstad nevner større utbrudd på utesteder, og for eksempel utbruddet i en ishall i Halden, som eksempler på hvor omfattende massesmittehendelser kan bli.

- De utbruddene kan bli veldig store. Vi så tidlig i pandemien en del massesmittehendelser, så det er noen ekstremtilfeller som viser at sjansen for å smittes innendørs kan være ganske stor.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

- Kan bli vanskelig

De fleste kommuner har også begrenset med ressurser til arbeidet med smittesporing og vaksinasjon, noe som kan gjøre arbeidet krevende.

- Så får man veldig store smitteutbrudd, så vil dette kunne bli vanskelig, fordi ressursene må brukes på å smittespore og kanskje også på sykdomstilfeller. Derfor er vi opptatt av å ha god kontroll, og ikke glippe på oppløpet. Foreløpig ser det ut til å fungere godt, og alle kommuner har planlagt å vaksinere gjennom sommeren og etter ferien, sier han.

Nakstad er imidlertid klar på at det med dagens smittetrykk er ganske liten risiko.

- Sjansen for at du møter på en smitteførende person ute på byen eller på et arrangement er sannsynligvis veldig lav. Det er derfor det går så bra nå, fordi det er såpass få smitteførende personer, god kontroll på grensen, og stadig flere blir vaksinert. Derfor kan dette gå veldig bra, men kommunene må være forberedt på noen utbrudd de må ta hånd om for å unngå enda større utbrudd.

Mulig uproblematisk

Han er heller ikke veldig bekymret for at vaksinene fungerer dårligere mot deltavarianten - spesielt etter bare én dose.

- Etter to doser med mRNA-vaksine (Pfizer/Moderna journ.anm.) er man cirka 88 prosent beskyttet mot symptomatisk covid-19. Det vil si at 1 av 10 kan bli smittet og få symptomer, men de fleste blir ikke alvorlig syke, og det ser heller ikke ut til at de blir veldig smittsomme. Derfor er det ikke sikkert at dette blir et stort praktisk problem.

Men ikke alle vil ta vaksine, og det er nødvendigvis ikke alle aldersgrupper som skal få vaksine heller, legger han til.

- Da får vi fasiten på om immuniteten er så god i befolkningen at ikke nye mutasjoner vil spre seg, eller om de vil det. Men i det korte løp så tror jeg ikke dette blir et veldig stort problem. Vi er godt i gang med vaksineringen og over 30 prosent har fått to doser og rundt halvparten én dose, så dette går fort framover.

I Norge har smittetrenden vært nedadgående i ukevis. Enkelte steder har imidlertid opplevd en økning og står midt i større utbrudd - slik som Færder kommune. Også kommuner på Nord-Jæren har slitt med økende smitte den siste tida, og i starten av juni måtte også Trondheim ta grep på grunn av en utfordrende smittesituasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer