Uvær i Midt- og Nord-Norge:

Risiko for reisende

Kraftige vindkast i Midt- og Nord-Norge fram til lørdag medfører risiko for kansellerte avganger for ferje, fly eller annen transport.

UVÆR: Kraftige vindkast vil kunne påvirke reisende i Midt- og Nord-Norge fram til nyttårsaften. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UVÆR: Kraftige vindkast vil kunne påvirke reisende i Midt- og Nord-Norge fram til nyttårsaften. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fram til lørdag ettermiddag venter Meteorologisk institutt lokalt kraftige vindkast i både Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark. Verst ventes det å bli i de tre sistnevnte områdene, hvor det ventes vindkast med en hastighet på opptil 35 meter i sekundet.

I deler av Troms og deler av Finnmark ser imidlertid vinden ut til å løye allerede fredag ettermiddag og kveld. Mens i indre strøk av Møre og Romsdal, indre strøk av Trøndelag og i deler av Nordland ventes det å være kraftige vindkast fram til natt til lørdag og lørdag ettermiddag.

Uværet vil kunne ramme både privat og offentlig transport, advarer vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt. Det inkluderer både ferjer, fly og annen transport.

Fagerlid opplyser til Dagbladet at vindkast med en hastighet på opptil 35 meter i sekundet er noe som man opplever flere ganger hver eneste vinter i Norge.

- Men det vil merkes godt for dem som befinner seg på veier i utsatte områder. Det er veldig kraftige vindkast. I tillegg vil det bli ufyselige forhold på fjellet i de områdene hvor det blåser opp til storm, sier Fagerlid til Dagbladet.

TRAFIKKAOS: Trafikkameraer har fanget opp over 1500 ulykker og utforkjøringer i snøkaoset i USA. Video: Twitter/@SafetyAlertsMN Vis mer

Farevarsler

- Hvor stor risiko er det for at reisende kan bli rammet?

- Snøfokk vil kunne medføre nedsatt sikt og både fjelloverganger og bruer kan bli stengt. Som følge av dette er det lurt å beregne ekstra reisetid, for slikt uvær kan påvirke både ferjer, fly og annen offentlig transport, sier meteorologen og fortsetter:

- Det er vanskelig å si hvor uværet vil ramme hardest, men hele Nord-Norge vil merke det, noen plasser verre enn andre.

- Vi håper på roligere vær på nyåret, men et sted vil det alltid være uvær.

I de gule farevarslene som Meteorologisk institutt har sendt ut for områdene, oppfordres folk til å sikre løse gjenstander og unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder. I tillegg advares det om at strømforsyningen kan bli påvirket om trær kommer i kontakt med strømnettet.

- Alltid en risiko

Torsdag ettermiddag ble flyselskapet Widerøe forhindret fra å lande flyene sine på tre flyplasser i Finnmark grunnet uværet. Kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll medga at det er mye vær i Nord-Norge for tida da Dagbladet snakket med henne torsdag kveld. I tillegg påpekte hun at uværet kan dra seg til i Lofoten-området.

- Er det en risiko for at det vil kunne påvirke Widerøes flygninger i området?

- Det er alltid en risiko for at våre flygninger kan påvirkes når været drar seg til. Men så lenge været holder seg innenfor våre begrensninger, vil vi selvfølgelig forsøke å holde flyene våre i rute, slik som vi pleier. Vi er imidlertid forberedt på at flytrafikken kan forstyrres når det meldes såpass dårlig vær, sa Brandvoll til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer