Smittevernoverlege:

- Risiko med lettelser etter én dose

I Bergen har de den siste tida sett en økning av smittetilfeller blant både førstegangsvaksinerte og personer med to doser. Smittevernoverlegen mener det er en risiko at personer med bare én dose har fått lettelser.

SMITTELEI: Mange er lei av smitteverntiltak. Det gjelder også smittevernoverlege i Bergen, Egil Bovim. Video: Magnus Paus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

BERGEN (Dagbladet): I Bergen har de opplevd en økning i smitte blant både fullvaksinerte og personer med én vaksinedose den siste tida.

- Vi har to utfordringer: Vi begynner alle å bli veldig lei av tiltakene. Det har jeg stor forståelse for, for jeg er lei av de selv. Det andre er deltaviruset. Etter én dose har man ganske lav grad av beskyttelse, og er ikke skikkelig beskyttet før ei uke etter siste dose, sier smittevernoverlege i Bergen, Egil Bovim til Dagbladet.

- Veldig begrenset

Norske myndigheter regner personer som «beskyttet» tre uker etter første vaksinedose, noe som gir lettelser for blant annet private samlinger, sosial kontakt, samt lettelser i smittekarantene.

- Mener du lettelsene for førstegangsvaksinerte burde oppheves?

- Det må i hvert fall gjøres veldig klart at beskyttelsen tre uker etter første dose er veldig begrenset, selv om det er vanskelig å angi det i prosent, sier Bovim og legger til:

- Vi er i en situasjon der vi må se på hva som er praktisk mulig å gjennomføre, men det er en smittevernfaglig risiko å lette opp for dem som bare har én vaksinedose.

- En sovepute

Helsebyråd Beate Husa i Bergen mener mange har sett på første vaksinedose som en «sovepute» som har ført til mindre fokus på smittevernreglene, som igjen er en medvirkende årsak til oppblomstringen av smitte i blant annet Bergen.

- Vi ser at deltaviruset sprer seg raskt, og én vaksinedose er på langt nær nok til å kunne være beskyttet, sier hun til Dagbladet.

Særlig er det aldersgruppen 20 til 29 år som dominerer på smittestatistikken i Bergen, forteller Husa.

Økt smitte blant vaksinerte

Bergen har også opplevd en økning i smittetilfeller blant personer som er fullvaksinerte, etter at deltaviruset gjorde sitt inntok for fullt. Smitten har også nådd sykehjemmene, og det er derfor innført besøksrestriksjoner.

FØLGER MED: Smittevernoverlege i Bergen, Egil Bovim. Foto: Magnus Paus / Dagbladet
FØLGER MED: Smittevernoverlege i Bergen, Egil Bovim. Foto: Magnus Paus / Dagbladet Vis mer

- Situasjonen er fremdeles sånn at det er mye smitte blant fullvaksinerte, og mange sykehjemsbeboere er smittet. Vi ser at effekten av vaksinen mot deltaviruset ikke er så høy i de eldre aldersgruppene. Det visste vi for så vidt om, og ser nå effekten av.

Ifølge smittevernoverlegen er imidlertid de fleste smittede i god form.

- Noen er påvirket, men for de aller fleste er det ikke alvorlig.

Ettersom smitten i denne delen av befolkningen fortsatt er ganske fersk, mener Bovim det er for tidlig å si om det vil føre til en økning i antall innleggelser på sykehus.

- Det tar gjerne 10-12 dager før vi ser noen effekt, og det er derfor for tidlig å si om det har noe å si for antallet innleggelser. Fra andre land ser vi at deltaviruset har ført til en økning i innlagte på sykehus, og at det gjerne kommer etter noe stigende smitte.

STUDENTENE KOMMER: Bareier Tom Greni ruster opp før fadderperioden begynner, i et Bergen med økende smitte. Video: Magnus Paus. Vis mer

- Høy beskyttelse

Dagbladet har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, som henviser til Folkehelseinstituttet.

- Ser FHI noen grunn til å revurdere definisjonen av «beskyttet»?

- FHI anser at beskyttelsen for alvorlig sykdom er høy etter en dose med vaksine. Dette gjelder også ved smitte med Delta-varianten. Samtidig har vi påpekt at beskyttelsen mot videre smitte av Delta-varianten sannsynligvis er betydelig redusert (i forhold til Alpha-varianten) etter bare en vaksinedose, svarer assisterende direktør Geir Bukholm på Folkehelseinstituttet til Dagbladet i en e-post.

- Ser FHI noen grunn til å vurdere ulike anbefalinger for halv- og fullvaksinerte?

- FHI opererer med to begreper: Det ene er «beskyttet» som er 3 uker etter første dose med en mRNA-vaksine. Begrepet «beskyttet» peker på vaksinenes evne til å beskytte den enkelte for å bli alvorlig syk av covid-19. Vaksinenes evne til å beskytte mot alvorlig sykdom er god allerede etter en vaksinedose, også mot Delta-varianten. Det andre begrepet er «fullvaksinert» som er ei uke etter at andre dose er satt. Etter at man er fullvaksinert har man enda litt høyere beskyttelse mot å bli alvorlig syk etter å ha blitt smittet, men den viktigste forskjellen er at man har betydelig redusert risiko for å smitte videre, dersom man selv blir smittet, skriver Bukholm som leder vaksinasjonsprogrammet på FHI.

Bukholm sier han håper det er kommunisert godt nok at både dose 1 og dose 2 gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom, men at først ved dose 2 får en betydelig høyere beskyttelse mot videre smitte.

- Vi vet at dette kan være vanskelig å kommunisere og anstrenger oss hele tiden for å forbedre oss i denne vanskelige og viktige kunnskapsformidlingen, sier Bukholm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer