Vil trekke USA fra TPP-avtalen:

Risikoanalytiker i DNB: - Trumps handels­politikk kan gjøre fattige land enda fattigere

- Om Trump trekker USA fra TPP-avtalen, vil Kina få større innflytelse på verdenshandelen.

Migranter: Kjell Grandhagen sier at om Trump begrenser internasjonal handel så kan det føre til flere migrerer til Europa og Nord-Amerika. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Migranter: Kjell Grandhagen sier at om Trump begrenser internasjonal handel så kan det føre til flere migrerer til Europa og Nord-Amerika. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): På mandag meldte Donald Trump at noe av det første han vil gjøre som president, er å forhindre at handelsavtalen TPP trer i kraft. Eksperter mener at dette gir Kina større innflytelse på verdenshandelen. Og om utviklingen fortsetter, kan det føre til en økning av migranter til Europa og Nord-Amerika.

Trans-Pacific Partnership er en handelsavtale mellom tolv land i Asia, Nord- og Sør-Amerika som ble signert i februar. Men nå ønsker Trump altså å trekke USA fra avtalen, før den blir ratifisert.

Mot Trumps hensikt

Professor emeritus i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, Aanund Hylland, mener at det vil føre til at Kina får større innflytelse på handelsmarkedet, noe som ikke er Trumps hensikt.

- Dette er ting som åpenbart ikke er Trumps hensikt, men som kan komme til å bli konsekvensene. De andre partene i TPP vil da ha sterkere insentiv til å henvende seg til Kina og forhandle med dem i stedet, forklarer Hylland.

Proteksjonisme er et begrep som brukes om økonomisk politikk som begrenser handel mellom land. Trump mener at internasjonal handel dreper amerikanske jobber, og ønsker å rive i stykker eksisterende handelsavtaler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer