Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil trekke USA fra TPP-avtalen:

Risikoanalytiker i DNB: - Trumps handels­politikk kan gjøre fattige land enda fattigere

- Om Trump trekker USA fra TPP-avtalen, vil Kina få større innflytelse på verdenshandelen.

Migranter: Kjell Grandhagen sier at om Trump begrenser internasjonal handel så kan det føre til flere migrerer til Europa og Nord-Amerika. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Migranter: Kjell Grandhagen sier at om Trump begrenser internasjonal handel så kan det føre til flere migrerer til Europa og Nord-Amerika. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På mandag meldte Donald Trump at noe av det første han vil gjøre som president, er å forhindre at handelsavtalen TPP trer i kraft. Eksperter mener at dette gir Kina større innflytelse på verdenshandelen. Og om utviklingen fortsetter, kan det føre til en økning av migranter til Europa og Nord-Amerika.

Trans-Pacific Partnership er en handelsavtale mellom tolv land i Asia, Nord- og Sør-Amerika som ble signert i februar. Men nå ønsker Trump altså å trekke USA fra avtalen, før den blir ratifisert.

Mot Trumps hensikt

Professor emeritus i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, Aanund Hylland, mener at det vil føre til at Kina får større innflytelse på handelsmarkedet, noe som ikke er Trumps hensikt.

- Dette er ting som åpenbart ikke er Trumps hensikt, men som kan komme til å bli konsekvensene. De andre partene i TPP vil da ha sterkere insentiv til å henvende seg til Kina og forhandle med dem i stedet, forklarer Hylland.

Proteksjonisme er et begrep som brukes om økonomisk politikk som begrenser handel mellom land. Trump mener at internasjonal handel dreper amerikanske jobber, og ønsker å rive i stykker eksisterende handelsavtaler.

- Blir fattigere

Tidligere etterretningssjef og nåværende risikoanalytiker for DNB, Kjell Grandhagen, er kritisk til Trumps handelspolitikk og tror at vi nå ser starten på en utvikling som kan få konsekvenser.

- Man kan frykte at det kommer flere tiltak som straffeskatt for andre land, som for eksempel Mexico. Det vil gjøre det spesielt vanskelig for landene som prøver å bryte ut av fattigdommen, ettersom de ikke lenger vil få solgt varene sine til den rike verden, sier han.

Grandhagen mener at dette kan føre til at fattige land blir enda fattigere, og at flere vil flykte til Europa og Nord-Amerika. Videre mener han at det må gjøres noe grunnleggende i de landene folk flykter fra, men at proteksjonisme er det verste man kan gjøre, og at det fratar disse menneskene deres eneste vei ut av fattigdommen.

- Jeg tror økende migrasjon er et av risikomomentene. I neste omgang vil det føre til større uro, og da blir det økt fare for krig og konflikt internt og mellom landene, sier han.

- Finnes gode grunner

Aanund Hylland sier at det er mulig at proteksjonistiske tiltak som toll og restriksjoner kan være skadelig for fattige land. Men sier at det også finnes gode grunner for slike tiltak.

- Utstrakt proteksjonisme er dårlig, men det er gode grunner for å ha en del tiltak. Norge for eksempel ønsker å opprettholde landbruket, mens U-land som er i ferd med å gå inn i en industrialisering, også har gode grunner til å beskytte sin egen industri, sier han.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!