Corona og gravide

Risikoen doblet: - Ta vaksinen

Risikoen for dødfødsel økte hos kvinner med covid-19, ifølge forskningsrapport fra amerikanske CDC. - Vi er klar over denne problemstillingen, sier Espen Rostrup Nakstad.

ØKT RISIKO: Flere studier peker på at det er økt risiko forbundet med coronasmitte for gravide. En ny amerikansk studie konkluderer også med at faren for dødfødsler øker hos fødende som er syke med covid-19. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
ØKT RISIKO: Flere studier peker på at det er økt risiko forbundet med coronasmitte for gravide. En ny amerikansk studie konkluderer også med at faren for dødfødsler øker hos fødende som er syke med covid-19. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en fersk studie fra amerikanske Center for Disease Control and Prevention (CDC), kommer det fram at det var en økt fare for dødfødsel dersom kvinnene hadde covid-19 under fødselen.

Dødfødsler er sjeldne, men forskerne kan likevel se en sammenheng. Av de drøyt 1,2 millionene sykehusfødsler CDC har registrert i perioden mars 2020 til september 2021, var 8154 dødfødsler.

273 av disse skjedde blant de 21 653 kvinnene som var dokumentert covid-19-syke ved innleggelse. Dette utgjør 1,26 prosent av alle de registrerte sykehusfødslene. Til sammenlikning gjaldt dødfødslene 0,64 prosent av fødslene gjort av kvinner som ikke var dokumentert coronasmittet. Denne prosenten samsvarer igjen i stor grad med snittet på antallet dødfødsler før pandemien.

- Klar over problemstillingen

CDC konkluderer med at risikoen for dødfødsler i nevnte periode økte hos coronasmittede, basert på en utregning av risikoen (ARR). Etter at deltavarianten tok over var risikoen tilnærmet doblet.

CDC viser også til en tidligere studie som påviser komplikasjoner med morkaka hos covid-19-syke, som igjen kan vise til årsaken til den økte risikoen for dødfødsler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer