Corona og gravide

Risikoen doblet: - Ta vaksinen

Risikoen for dødfødsel økte hos kvinner med covid-19, ifølge forskningsrapport fra amerikanske CDC. - Vi er klar over denne problemstillingen, sier Espen Rostrup Nakstad.

ØKT RISIKO: Flere studier peker på at det er økt risiko forbundet med coronasmitte for gravide. En ny amerikansk studie konkluderer også med at faren for dødfødsler øker hos fødende som er syke med covid-19. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB
ØKT RISIKO: Flere studier peker på at det er økt risiko forbundet med coronasmitte for gravide. En ny amerikansk studie konkluderer også med at faren for dødfødsler øker hos fødende som er syke med covid-19. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

I en fersk studie fra amerikanske Center for Disease Control and Prevention (CDC), kommer det fram at det var en økt fare for dødfødsel dersom kvinnene hadde covid-19 under fødselen.

Dødfødsler er sjeldne, men forskerne kan likevel se en sammenheng. Av de drøyt 1,2 millionene sykehusfødsler CDC har registrert i perioden mars 2020 til september 2021, var 8154 dødfødsler.

273 av disse skjedde blant de 21 653 kvinnene som var dokumentert covid-19-syke ved innleggelse. Dette utgjør 1,26 prosent av alle de registrerte sykehusfødslene. Til sammenlikning gjaldt dødfødslene 0,64 prosent av fødslene gjort av kvinner som ikke var dokumentert coronasmittet. Denne prosenten samsvarer igjen i stor grad med snittet på antallet dødfødsler før pandemien.

- Klar over problemstillingen

CDC konkluderer med at risikoen for dødfødsler i nevnte periode økte hos coronasmittede, basert på en utregning av risikoen (ARR). Etter at deltavarianten tok over var risikoen tilnærmet doblet.

CDC viser også til en tidligere studie som påviser komplikasjoner med morkaka hos covid-19-syke, som igjen kan vise til årsaken til den økte risikoen for dødfødsler.

- Vi er klar over denne problemstillingen, men har ikke oppdaterte tall fra Norge som kan belyse det fra vårt land, skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en e-post til Dagbladet.

Han forteller at det imidlertid lenge har vært kjent at gravide kan rammes hardere enn jevnaldrende av covid-19. Norske helsemyndigheter anbefaler derfor gravide om å beskytte seg ved å ta to doser coronavaksine. Det skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding mandag.

Ber gravide beskytte seg

I sin oppfordring skriver FHI om foreløpige tall fra Storbritannia som viser at mer enn 98 prosent av gravide som hadde symptomer på covid-19 og trengte innleggelse, var uvaksinerte. Dette samsvarer også med studieresultater fra USA.

Det samme er også gjenfunnet i nordiske studier.

- Dette gir et tydelig bilde på hvor viktig det er at gravide beskytter seg mot coronasykdom, og at de fullvaksinerer seg enten før eller underveis i svangerskapet, sier Margrethe Greve-Isdahl, barne- og overlege ved Folkehelseinstituttet, i pressemeldingen.

Forskning: Trygt å vaksinere seg

Assisterende helsedirektør Nakstad forklarer at sammenhengen mellom økt risiko for alvorlig sykdom og svangerskap ikke bare gjelder coronaviruset.

- Det gjelder også for en del andre infeksjonssykdommer og har sammenheng med at immunforsvaret påvirkes av graviditeten, skriver Nakstad.

Han oppfordrer alle kvinner som planlegger å bli gravide om å sørge for å være fullvaksinerte, hvis det ikke er spesielle helsemessige årsaker til å ta vaksinen.

FORSIKTIG: Statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer folk til å være forsiktige og vise hensyn til smittesituasjonen under julesesongen. VIDEO: Edward Stenlund/Dagbladet Vis mer

Til sterk kontrast til studier om covid-19-sykdom under svangerskapet, viser forskning at kvinner som tok coronavaksine i svangerskapet har like lav sannsynlighet som uvaksinerte til å få komplikasjoner under svangerskapet. Dette gjelder både svangerskapsforgiftning, veksthemming hos fosteret, spontanabort, dødfødsel og mødredødsfall, opplyser FHI.

Som ellers med vaksiner, er det generelt frarådet å vaksinere seg i første trimester av svangerskapet, med mindre man tilhører en risikogruppe eller er utsatt for stort smittepress.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer