Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Risikoen for en stor ulykke er altfor høy

Uvanlig klar tale fra bekymrede, britiske sikkerhetsmyndigheter.

EN TIKKENDE MILJØBOMBE: Britene selv med uvanlig klar tale om Sellafields gamle atomavfallslagre. Effekten i Norge kan bli 50 ganger Tsjernobyl om det skjer et stort utslipp til luft. Foto: AP/ SCANPIX.
EN TIKKENDE MILJØBOMBE: Britene selv med uvanlig klar tale om Sellafields gamle atomavfallslagre. Effekten i Norge kan bli 50 ganger Tsjernobyl om det skjer et stort utslipp til luft. Foto: AP/ SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Britiske sikkerhetsmyndigheter går nå ut og advarer mot at sikkerheten ved Sellafields eldste anlegg er for dårlig og at risikoen for en alvorlig ulykke er stor. Nå krever de at Sellafield Ltd omprioriterer ressursene sine og får fart på sikkerhetsarbeidet.

- Vi er bekymret for at risikoen for en stor hendelse er altfor høy, på grunn av forfall og forsinkelser, sa inspektør Mark Foy i Nuclear Installations Inspectorate (NII) på et folkemøte i Sellafield i forrige uke, ifølge avisa Whitehaven News.

Sellafield er et stort industriområde på vestkysten av England. Kjernen i virksomheten er Thorp-anlegget, som driver med reprosessering av brukt atombrensel. Dette gir store mengder flytende radioaktivt avfall. Den aller største risikofaktoren er det gamle lageret B30, eller "Dirty 30", som den kalles av arbeiderne. Her ligger masser av gammelt, brukt brensel og reaktordeler til kjøling i vannbad. Lagerbygningen er fra slutten av 50-tallet og regnes som en av de farligste industribygningene i Vest-Europa. Det har vært flere lekkasjer og glipper her før, tre ganger bare i år.

50 ganger Tsjernobyl
Skjer det en ulykke og et stort utslipp i Sellafield, er det stor fare for radioaktiv forurensing i Norge. Resultatet kan bli 50 ganger verre enn Tsjernobylulykken, ifølge en rapport fra Statens Strålevern fra april i år. Vestlandskysten er spesielt utsatt. Norske myndigheter er bekymret.

-På Sellafield er det lagret radioaktivitetsmengder som tilsvarer 80 ganger det som slapp ut i Tsjernobylulykken. Det vi er bekymret for, er at det skal slippes ut store mengder avfall til luft. Tar vestavinden tak i det, tar det ikke lang tid før vi får det over til Norge som nedfall og luftforurensing. Et utslipp på én eller ti prosent vil være et stort utslipp, sier seniorrådgiver i Miljøverndepartementet, Fredrik Theisen.

 KONTAKTER BRITENE DENNE UKA: Miljøvernminister Erik Solheim krever at Thorp-anlegget på Sellafield stenges.
Foto: Stian Lysberg Solund / SCANPIX .
KONTAKTER BRITENE DENNE UKA: Miljøvernminister Erik Solheim krever at Thorp-anlegget på Sellafield stenges. Foto: Stian Lysberg Solund / SCANPIX . Vis mer

NII og det britiske miljødepartementet var på synfaring på Sellafield i mai. De var ikke imponert over tilstandene. Det er ikke første gang at britiske myndigheter kommer med kritikk mot sikkerhet og sikkerhetskultur på Sellafield, men ifølge Theisen er det sjelden det kommer i så klar tekst som nå. Selskapet Sellafield Ltd lovet på folkemøtet å sette fart på arbeidet, som betegnes som dyrt og krevende.

Solheim krever stenging
Norge går enda lengre, og mener virksomheten må avvikles. Det er vanskelig å sikre avfallet så lenge det hele tiden skapes nytt avfall på reprosesseringsanlegget.

- Thorp må legges ned. Dette er en farlig nabo som vi ikke vil ha. Jeg kommer til å ta kontakt med britiske myndigheter tidlig denne uka, sier miljøvernminister Erik Solheim til Dagbladet.

Les mer om Sellafield hos Statens Strålevern og på Bellonas nettsider.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling