- Risikoen for et atomangrep er økende

Obama med klar beskjed til folkemengden i Praha.

TUSENVIS: Barack Obama talte til tusenvis av frammøtte. Foto: AP Photo/CTK, Michal Kamaryt/SCANPIX
TUSENVIS: Barack Obama talte til tusenvis av frammøtte. Foto: AP Photo/CTK, Michal Kamaryt/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet): Bare timer etter at Nord-Korea trosset internasjonale advarsler og avfyrte en langdistanserakett, gikk Barack Obama på talerstolen i den tsjekkiske hovedstaden Praha for å snakke om atomnedrustning.

Med arven fra den kalde krigen som utgangspunkt, advarte Obama mot spredningen av atomvåpen.

- Eksistensen av atomvåpen er den verste arven etter den kalde krigen. I dag er den kalde krigen over, men tusenvis av disse våpnene eksisterer fortsatt. Mens risikoen for atomkrig er redusert, er risikoen for et atomangrep økende, sa Obama.

Systemet vil bryte sammen
Da presidenten møtte pressen tidligere på dagen, bekreftet han at han ble vekket av nyheten om den nordkoreanske rakettoppskytingen.

USAs president reagerte resolutt, og karakteriserte Nord-Koreas avgjørelse som et brudd på Sikkerhetsrådets resolusjon 1718, som forbyr all rakettvirksomhet.

Under dagens tale, kom Obama med et budskap som ikke var til å misforstå og med klar adresse til regimet i Pyongyang:

- Hvis flere nasjoner bryter reglene kan hele systemet bryte sammen.

- Nord-Korea må forstå at veien til sikkerhet og stabilitet ikke går gjennom bruk av trusler. Vi må stå side om side for å legge press på Nord-Korea, sa Obama.

Advarte mot fatalisme
USAs president rettet også en advarende pekefinger mot de som sier at spredningen av atomvåpen og atomteknologi ikke kan stanses.

- Slik fatalisme er ødeleggende. For dersom vi tror det ikke er til å stanse, da er bruken av atomvåpen uunngåelig.

NYE BILDER: Ferske bilder av Nord-Koreas leder Kim Jong-il ble sluppet i dag. Her besøker han det nyoppussede teateret i hovedstaden Pyongyang. Foto: REUTERS/KCNA/SCANPIX
NYE BILDER: Ferske bilder av Nord-Koreas leder Kim Jong-il ble sluppet i dag. Her besøker han det nyoppussede teateret i hovedstaden Pyongyang. Foto: REUTERS/KCNA/SCANPIX Vis mer

USA og Japan og flere andre land mistenker at nattens rakettoppskyting var en test av Nord-Koreas langdistanserakett-program. Forrige gang Nord-Korea foretok en prøveskyting, eksploderte raketten etter 40 sekunder.

Nord-Koreas langdistanserakett, av typen Taepodong-2, skal ha rekkevidde stor nok til å nå Alaska og man frykter den kan utstyres med et kjernefysisk stridshode. Ifølge Nord-Korea skulle nattens rakett bringe en kommunikasjonssatellitt ut i verdensrommet, og sørkoreanske myndigheter bekrefter at den hadde en satellitt i lasten.

Beskjed til Iran
Under talen han holdt i Praha, advarte Obama også Iran mot å fortsette sitt omstridte atomprogram.

Obama sa imidlertid at dersom Iran innstilte sitt atomprogram, ville det ikke være behov for det planlagte rakettskjoldet i Europa. På forhånd var det ventet at Obama skulle komme med løfter å jobbe for en internasjonal avtale som skal stanse all produksjon av spaltbart materiale til bruk i atomvåpen.

Obama håper å kunne få et omfattende testforbud ratifisert i Senatet og han vil invitere til et globalt toppmøte om kjernefysisk sikkerhet.

Besøket i Praha er del av en åtte dagers reise i Europa, som ble innledet med G20-møte i London tidligere i uka.

RAKETTBASEN: Dette satelittbildet fra DigitalGlobe viser rakettbasen nordøst i Nord-Korea. Foto: AP Photo/DigitalGlobe/SCANPIX
RAKETTBASEN: Dette satelittbildet fra DigitalGlobe viser rakettbasen nordøst i Nord-Korea. Foto: AP Photo/DigitalGlobe/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer