- Risikoen for framtidig vold er skyhøy

Sakkyndig i Sigrid-saken Anne Lill Ørbeck mener drapstiltalte (38) var psykotisk og må underlegges tvangsbehandling.

UENIGE OM TILREGNELIGHET:  Mens  Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud, (midten) har funnet tiltalte tilregnelig, mener Ann Lill Ørbeck at han er paranoid schitzofren og utilregnelig. 
Foto: Nina Hansen
UENIGE OM TILREGNELIGHET: Mens Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud, (midten) har funnet tiltalte tilregnelig, mener Ann Lill Ørbeck at han er paranoid schitzofren og utilregnelig. Foto: Nina HansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  De tre rettspsykiatrisk sakkyndige har i retten i dag lagt fram sine vurderinger av mannen som er tiltalt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Mens psykiatrispesialistene Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud mener 38-åringen var tilregnelig på gjerningstidspunktet, mener nevropsykolog Anne Lill Ørbeck at han var paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig.

Ingen av de tre har endret konklusjon mens de har fulgt rettssaken i Oslo tingrett.

Tiltalte har bare til dels samarbeidet med de sakkyndige. Han har ikke gått med på å gå gjennom psykologiske tester, og har bare hatt noen få samtaler med dem.

Ørbeck er den som har snakket mest direkte med tiltalte: Hun har hatt to lengre samtaler med ham.

I tillegg har hun snakket med flere av tiltaltes familiemedlemmer, en tidligere rektor, og lest en rekke legejournaler fra tiltaltes liv.

- Omfattende vrangforestillinger Ørbeck sa i retten i dag at hun mener at tiltalte har vært syk lenge, og at sykdommen har blitt verre og verre.

- Vrangforestillingene hans har blitt stadig mer omfattende. Det er veldig typisk for paranoid schizofreni, sier hun.

Hun gir følgende eksempler på vrangforestillinger hos tiltalte:

- Organisert mobbing fra Ålesund. At politi og psykiatri har vært ute etter ham i lang tid. At de forsøker å ødelegge ham.

Høsten 2011 og våren 2012 ble tiltaltes vrangforestillinger verre, mener Øbreck.

- Han ikke bare ga uttrykk for vrangforestillingene, men begynte å agere på dem. Dette var etter at familien begynte å insistere på at han måtte ha hjelp, forklarer hun.

I denne perioden fikk han besøksforbud mot flere familiemedlemmer.

Andre elementer som underbygger diagnosen er ifølge Ørbeck at hanblander hendelser som overhodet ikke passer.

Ørbeck finner at tiltalte også har såkalt negative symptomer på schizofreni i form av funksjonssvikt og at han ikke klarer å ta vare på seg selv.

- Han har levd et miserabelt liv når det kommer til alle områder som går på et sosialt liv, sier Ørbeck.

Ifølge Ørbeck eskalerte tiltaltes sykdom i ukene før Sigrid forsvant. Hun bygger dette på familiemedlemmers oppfatning av at han var enda mer påvirket av sin sykdom en tidligere.

- De var redde for hva som kunne skje. Flere beskrev ham som en «tikkende bombe».  sier hun.

Ørbeck har også vurdert risikoen for at tiltalte skal utøve vold i framtiden.

- Rikoen for fremtidig vold er skyhøy dersom tiltalte ikke underlegges behandling, sier hun og begrunner dette med at tiltalte skal ha utøvet vold en rekke ganger tidligere.

 Hun mener han må underlegges tvangsbehandling fordi han ikke har innsikt i egen sykdom.

- Tilregnelig Sakkyndige Kjersti Narud hadde en samtale med 38-åringen på Dikemark 8. januar.  Hun forklarer i retten at møtet varte i 36 minutter og besto i at tiltalte sa noe om hvorfor han ikke ville samarbeide.

Etter møtet ble hun politianmeldt av tiltalte for skremmende og hensynsløs adferd  - en anmeldelse som ble henlagt.

Kjersti Narud  uttalte seg på vegne av Hamnes og seg selv. Hun sier de har vært i tvil om tiltalte er psykotisk, men  de konkluderer med at han ikke var psykotisk. Hun påpeker at mens jussen gir et ja eller nei, er psykiatrien annerledes og mindre entydig.

- Hvis  du skal glemme det juridiske og bare si noe om det medisinske, hva vil du si da? Spurte forsvarer Elden.

- Det er en mistanke om at han er psykisk syk, men så lenge jeg ikke har fått personundersøkt ham, er det også her vanskelig å konkludere. Men at det er mistanke om tankeforstyrrelser og paranoide trekk er klart, sier Narud.

Andreas Eirik Hamnes har ikke hatt noen samtaler med tiltalte. Tiltalte har imidlertid vært underlagt tvangsobservasjon ved Dikemark i åtte uker.

- UTILREGNELIG:  Nevropsykolog Anne Lill Ørbeck mener den drapstiltalte 38-åringen er utilregnelig. Foto: Jacques Hvistendahl
- UTILREGNELIG: Nevropsykolog Anne Lill Ørbeck mener den drapstiltalte 38-åringen er utilregnelig. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer