RETTSPSYKIATERNE:  Jim Aage Nøttestad (t.v.) og Michael Setsaas (t.h.) er rettspsykiatrisk sakkyndige i rettssaken mot fem personer i en grov overgrepssak som begynte i Drammen tingrett mandag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
RETTSPSYKIATERNE: Jim Aage Nøttestad (t.v.) og Michael Setsaas (t.h.) er rettspsykiatrisk sakkyndige i rettssaken mot fem personer i en grov overgrepssak som begynte i Drammen tingrett mandag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

- Risikoen for nye seksuelle overgrep mot barn er høy

Overgrepstiltalt 32-åring er pedofil og lider av dyssosial personlighetsforstyrrelse, mener rettspsykiaterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN TINGRETT (Dagbladet): Fem personer står tiltalt i det som beskrives som en av de groveste overgrepssakene i norsk rettshistorie.

De alvorligste tiltalepunktene gjelder alvorlige seksuelle overgrep mot spedbarn.

De rettspsykiatrisk sakkyndige forklarer seg for retten i dag. De mener fire av de fem tiltalte er pedofile. Den siste tiltalte, en 43 år gammel kvinne, er ikke undersøkt. 

En 32 år gammel barnefar er tiltalt for overgrep mot eget barn, samt barnet til sin tidligere kjæreste, en 23 år gammel kvinne som også er tiltalt i saken. 32-åringen har erkjent straffskyld for alle tiltalepunkter.

- Dyssosial personlighetsforstyrrelse Rettspsykiaterne har konkludert med at 32-åringen i tillegg til å være pedofil, også lider av en personlighetsforstyrrelse. 

- Vi mener han lider av tilstanden dyssosial personlighetsforstyrrelse, forklarte rettspsykiater Jim Aage Nøttestad i retten i dag.

Diagnosen begrunnes i en emosjonell instabilitet, manglende empati og kald likegyldighet overfor barna som han har utsatt for overgrep. De viser også til at 32-åringen skal ha hatt problemer med arbeid og sysselsetting, og vist dyssosial adferd ved at han har stjålet på arbeidsplassen. 

Høy risiko for tilbakefall - Han har hatt problemer med å holde på forhold over tid, har hatt et høyt antall seksualpartnere og avhengig av pornografi. Den seksuelle aktiviteten omhandler egne barn og dyr. Han har dels fotografert og filmet dette, sa Nøttestad. 

Rettspsykiaterne har også vurdert risikoen for tilbakefall og hvor mye effekt han vil ha av behandling. 

- Risikoen for tilbakefall og nye seksulle overgrep anses å være høy. Det knyttes til hans parafili (i form av pedofili, journ.anm) og personlighetsforstyrrelse, sier Nøttestad.

Om han går i behandling og skaffer seg en yrkesutdannelse, som 32-åringen har ønsket å gjøre i fengselet, kan det bedre prognosene for tilbakefall noe, sier Nøttestad.